Antique butcher's and butcher's trade book - Sandor Nanási-Nagy: - 1941. Very rare!
Listed: January 24, 2024 |
Item code: 4256295 |
Views: 109 |
Watchers: 1 |
Offers: 0 offers |
Webantique (75)
BUDAPEST
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
Condition: | good |
Type of binding: | half-binding |
Features: | illustrated |
Antik Szakkönyv-Nánási-Nagy Sándor:Mészáros és Hentesipari Szaktankönyv.- kiadás éve1941. Nagyon Ritka Kiadvány!
A Magyarországon felhasznált vágó állatok feldolgozása, belőlük készült termékek, készítmények eredeti, klasszikus, történelmi receptúráival az 1941-es évekig! Rendkívül ritka kiadvány, magyarázatokkal, gazdag illusztrációkkal! Egyetlen kiadása volt a szakkönyvnek!
A TARTALOMBÓL: A mészáros és hentesipar oknyomozó története. – Fajták ismertetése, a levágásnál előálló mennyiség kiszámítása, húsok felbontása és részeinek magyaros elnevezése. – Az állati test anatómiája. – Konzerválási módok, sózás, füstölés. – A téli szalámi és a csabai szalámi eredete, készítése, tárolása. – Kolbászkészítés, debreceni, gyulai, orosz és főzőkolbászok. – Német szalámi, dunántúli, veronai, krakkói és sonkaszalámi készítési módja, szalámi zománcozás. – Szalonnakészítés. – Zsírolvasztás, zsírfehérítés. – Prágai, gyulai, vesztfáli sonkák készítési módja. – Disznósajtok, fetasajt, gyulai füstölt disznósajt, fekete és fehér nyelvsajt készítése. – Hurkakészítés. – Hús és virsli konzervek készítése. – Kocsonya készítmények ismertetése. – Az eladás művészete, hogyan bánjunk vevőinkkel, érdekes esetek az üzleti életből. – A reklám jelentősége a hentes- és mészárosiparban. – A korszerű üzlet-portál és üzletek átépítése, modernizálása, berendezések ismertetése. – Kirakatrendezés művészete, kirakatrendezés ismertetése, kirakat írás és rajzolás.
Fényképekkel, ábrákkal, és számos egész oldalas, részben színes kirakat-mintával gazdagon illusztrált.
Festett kiadói egészvászon kötésben. Jó példány, nagyon ritka könyv.
Budapest, 1941. Szerző: Nánási-nagy Sándor 488 pagina. + 1 táblázat (kihajtható). Egyetlen kiadása volt a szakkönyvnek 1941-ben, későbbiek során nem készült újabb kiadás! Ez a példány a szerző eredeti, saját kiadása!
Mérete: 22,5 x 15,5 x 4 cm
Megjegyzés: Hentes Mestereknek, Szakács Mestereknek igazi ritkaság a kiadvány, - de minden érdeklődő számára (állattartással, húsfeldolgozással foglalkozó gazdáknak különösen ajánlott szakirodalom), de egyéb, a Hentesipari klasszikus készítési receptúrák iránt érdeklődők számára is!
ELŐSZÓ: Részlet a könyvből:
Az ősi magyar húsmívesség rövid története:
Büszke önérzettel vallhatjuk, hogy ma a mészáros- és a vele rokon hentesipar a legfontosabb közélelmezési iparok egyike. A mészárosipar nemzeti szempontból is dicső 800 éves múltra tekinthet vissza.
A történelem tanúsága szerint a mészárosipar űzői már a XIII-ik század első felében, a nemzeti szerencsétlenséget előidézett "tatárdúlás" után Húsmíves-Céhbe tömörültek és mint céhbeliek kiváltságot élveztek.
Egyik-másik fejedelem, például Zsigmond király, nagy jogokkal ruházta fel a céheket, amelyek azután a céh tekintélye megőrzése, emelése céljából különböző előírásokat tettek tagjaik számára kötelezővé
Guarantee conditions
Guarantee: 14 days |
Payment options
Wire transfer in advance |
Cash |
Shipping options
Shipping from: Hungary Processing time: 1-3 workdays |
|
Local pickup | Budapest VII. |
1500 HUF | |
Other | 1500 - 2000 HUF |
European Union | 3500 HUF |
Europe (non-EU) | 4500 HUF |
Anywhere | 6500 HUF |