Wheat heads (reprint)


15.000 HUF 41.32 USD

+ Free shipping
Guarantee: 1 year  
Item details
Listed: November 02, 2023
Item code: 5363940
Views: 136
Watchers: 0
Seller

Tintakonyvkiado (1)  
BUDAPEST

Response time: 100%after more days
Positive feedback: 100%
Last login: April 29, 2024
Member since: November 02, 2023
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
Condition:perfect
Type of binding:hardcover

A szerzőről: Kelemen Didák hittérítő és író. 1717-ben a magyar minorita rend főnöke és generális komisszáriusa, majd 1720-ban a maga alapította nyírbátori kolostor főnöke lett. Rendkívül buzgó térítői munkát folytatott a tiszai részeken. Számos iskolát és templomot épített, a szegények nagy pártfogója volt.

Páter Kelemen Didák minorita szerzetes 1683-ban született a Kézdialmás-Baksafalván, de születésének pontos dátumát nem tudjuk. A minorita rendbe lépett, majd 1704-ben Nagybányára küldték. Tanulmányait a minoriták eperjesi főiskoláján folytatta, majd kitűnő eredményei következtében tanári állást kapott itt. Tanárkodása nem tartott sokáig, mert az ellenreformáció időszakában különösen a Partiumban szükség volt a katolikus hit védelmezésére, templomok, iskolák építésére, s ezzel a feladattal bízták meg felettesei. Kétszer választották meg a minorita rend magyarországi tartományfőnökévé, először 1717-ben. 1720-ban a maga alapította báthori klastromnak főnöke lett.

Nevéhez fűződik a miskolci Nagyboldogasszony templom (minorita templomként ismert), rendház és iskola építése, a nyírbátori templom és rendház építése, a besztercei ferences rendház és templom restaurálása.

A katolikus hitélet apostola 1744. április 28-án halt meg Miskolcon. Boldoggá avatása folyamatban van. Sírja, emléktáblája és arcmása az általa alapított templomban látható. P. Kelemen Didákot iskolák és templomok építőjeként tartják számon, emellett irodalmi munkássága is jelentős.

13 kötetnyi könyv szerzője, s e munkák közül legkiemelkedőbb a -bafejek című prédikációs kötete, amely nyelvművelő szempontból is igen értékes. Pontos címe: Búza fejek. Melyeket az evangéliombéli aratók után fel-szedegetvén, azaz az anyaszentegyház hív pásztorainak irásibul egybe keresvén és élő nyelvén tett praedikállása után kévébe kötve s ezen könyvben foglalván és advent első vasárnapjától fogvást husvétig való vasárnapokra alkalmaztatván, az könyvek nélkül szűkölködő praedikátorok, és más lelki éhező híveknek kedvekért kibocsátott. Kassán jelent meg 1729-ben.

Guarantee conditions

Guarantee: 1 year  

Payment options

Wire transfer in advance
Cash on delivery

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 3-5 workdays
GLS - home delivery free shipping
Shipping abroad
Seller doesn't ship this item to your destination.

Others searched for these