1P600 Greek ornament in copper veined case 38.5 Cm


12.000 HUF 33.16 USD

Guarantee: 1 year  
Item details
Listed: November 28, 2023
Item code: 5432905
Views: 195
Watchers: 1
Offers: 0 offers
Seller

regitargyaim (4833)    
BUDAPEST

Verified user

Very responsive to messages
Positive feedback: 100%
Last login: Yesterday, 18:14
Member since: November 27, 2012
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details

Vörösréz görög tőr, dísztőr, emléktárgy, díszes hüvelyben, akasztási lehetőséggel. Pengén felirat: 1821

Hosszúság: 38.5 cm

Súly: 0.275 kg

Pengehossz: 21 cm

Görög függetlenségi háború

Görög függetlenségi háború

A forradalmak része az 1820-as években

Balra fent: A phalirói tábor . Jobbra fent: Egy oszmán fregatt felgyújtása egy görög tűzoltóhajó által . Jobbra lent: A navarinói csata . Balra lent: Ibrahim Pasha Egyiptomból Missolonghi harmadik ostrománál .

Dátum 1821. február 21. – 1829. szeptember 12. [2]

(8 év, 6 hónap és 3 hét)

Elhelyezkedés Oszmán Görögország (a mai Görögország )

Eredmény

Görög győzelem:

A görög függetlenség

Az Első Görög Köztársaság megalakulása (1822-1832)

Az orosz-török ​háború kezdete (1828-1829)

Londoni Jegyzőkönyv

konstantinápolyi szerződés

A Görög Királyság megalakulása (1832)

Az első egyiptomi-oszmán háború kezdete

A szamoszi hercegség autonómiája (1834)

Az Oszmán Birodalom elismeri Görögországot

Területi

változások

A Peloponnészosz , a Szaron-szigetek , a Kikládok , a Sporadok és a kontinentális Görögország átengedték a független görög államot

Kréta átengedte Egyiptomnak

A görög függetlenségi háború, más néven görög forradalom vagy 1821-es görög forradalom , a görög forradalmárok sikeres függetlenségi háborúja volt az Oszmán Birodalom ellen 1821 és 1829 között.1826-ban a görögök segítséget kaptak. a Brit Birodalom , a Francia Királyság és az Orosz Birodalom , míg az oszmánokat észak-afrikai vazallusaik, különösen Egyiptom eyalet segítették . A háború a modern Görögország kialakulásához vezetett, amelyet a későbbi években modern méretűre bővítenek. A forradalmat a görögök világszerte a függetlenség napjaként ünneplik minden év március 25-én.

Az egész görög terület, kivéve a Jón-szigeteket , a Mani-félszigetet és Epirus egyes hegyvidékeit, oszmán uralom alá került a 15. században, a Konstantinápoly eleste körüli évtizedekben . A következő évszázadok során számos görög felkelés volt az oszmán uralom ellen. A legtöbb felkelés a Mani-félsziget független görög birodalmában kezdődött, amelyet soha nem hódítottak meg az oszmánok, a legnagyobb háború pedig 1770-ben, az Orlov-lázadás idején tetőzött. 1814-ben egy titkos szervezet, a Filiki Eteria(Baráti Társaság) azzal a céllal alakult, hogy felszabadítsa Görögországot, a forradalom ösztönzésére , amely akkoriban általános volt Európában. A Filiki Eteria lázadásokat tervezett a Peloponnészoszban , a Duna-menti Fejedelemségekben és Konstantinápolyban . A felkelést 1821. március 25-re tervezték (a Julianus-naptár szerint ), az ortodox keresztények angyali üdvözletének ünnepére . A Filiki Eteria terveit azonban az oszmán hatóságok fedezték fel, így a forradalom korábban elkezdődött. Az első lázadás 1821. február 21-én kezdődött a Duna-parti Fejedelemségekben , de az oszmánok hamarosan leverték. Ezek az események sürgették a peloponnészoszi görögöket (Morea ) akcióba lépett, és 1821. március 17-én a manióták először üzentek háborút. 1821 szeptemberében a görögök Theodoros Kolokotronis vezetésével elfoglalták Tripolitsát . Krétán , Macedóniában és Közép-Görögországban lázadások törtek ki, de végül elfojtották őket. Eközben a rögtönzött görög flották sikereket értek el az oszmán haditengerészet ellen az Égei-tengeren , és megakadályozták az oszmán erősítések tengeri érkezését.

Hamarosan feszültség alakult ki a különböző görög frakciók között, ami két egymást követő polgárháborúhoz vezetett. Az oszmán szultán behívta az egyiptomi Muhammad Alit , aki beleegyezett abba, hogy fiát, Ibrahim pasát Görögországba küldi egy hadsereggel, hogy területi nyereségért cserébe leverje a lázadást. Ibrahim 1825 februárjában szállt partra a Peloponnészoszon, és az év végére a félsziget nagy részét egyiptomi ellenőrzés alá vonta. Missolonghi városa 1826 áprilisában esett el a törökök egy évig tartó ostroma után. Mani sikertelen inváziója ellenére Athén is elesett, és a forradalmi morál csökkent.

Ekkor a három nagyhatalom – Oroszország, Nagy-Britannia és Franciaország – úgy döntött, hogy beavatkoznak, és 1827-ben Görögországba küldték haditengerészeti osztagaikat. Miután a hírek szerint az egyesített oszmán-egyiptomi flotta megtámadja a szövetséges európai Hydra szigetét . flották feltartóztatták az oszmán haditengerészetet Navarinonál . Egy hetes feszült patthelyzet után a navarinói csata az oszmán-egyiptomi flotta megsemmisítéséhez vezetett, és a forradalmárok javára fordította a helyzetet. 1828-ban az egyiptomi hadsereg egy francia expedíciós erő nyomására kivonult. A peloponnészoszi oszmán helyőrségek megadták magukat, és a görög forradalmárok megkezdték Görögország középső részének visszafoglalását. Az Oszmán Birodalom hadat üzent Oroszországnak, lehetővé téve az orosz hadsereg bevonulását a Balkánra, Konstantinápoly közelébe. Ez arra kényszerítette az oszmánokat, hogy az adriánópolyi szerződésben elfogadják a görög autonómiát, valamint Szerbia és a román fejedelemségek autonómiáját. Kilenc év háború után az 1830. februári Londoni Jegyzőkönyv értelmében Görögországot végül független államként ismerték el. A további tárgyalások 1832-ben a londoni konferenciához és a konstantinápolyi szerződéshez vezettek , amelyek meghatározták az új állam végső határait, megalapította Ottó bajor hercegetmint Görögország első királya .

Forrás: wikipédia

Guarantee conditions

Guarantee: 1 year  

Payment options

Wire transfer in advance
Cash
Cash on delivery

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-2 workdays
Local pickup Budapest IX.
MPL - parcel locker 1650 HUF
MPL - home delivery 1800 HUF
PostaPont 1650 HUF

Others searched for these