1P600 Görög dísztőr rézveretes tokjában 38.5 cm


12.000 HUF 32.65 USD

Garancia: 1 év  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2023. november 28.
Termékkód: 5432905
Megtekintések: 187
Megfigyelők: 1
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

regitargyaim (4823)    
BUDAPEST

Hitelesített felhasználó

Gyorsan válaszol az üzenetekre
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Tegnap, 20:48
Regisztráció: 2012. november 27.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek

Vörösréz görög tőr, dísztőr, emléktárgy, díszes hüvelyben, akasztási lehetőséggel. Pengén felirat: 1821

Hosszúság: 38.5 cm

Súly: 0.275 kg

Pengehossz: 21 cm

Görög függetlenségi háború

Görög függetlenségi háború

A forradalmak része az 1820-as években

Balra fent: A phalirói tábor . Jobbra fent: Egy oszmán fregatt felgyújtása egy görög tűzoltóhajó által . Jobbra lent: A navarinói csata . Balra lent: Ibrahim Pasha Egyiptomból Missolonghi harmadik ostrománál .

Dátum 1821. február 21. – 1829. szeptember 12. [2]

(8 év, 6 hónap és 3 hét)

Elhelyezkedés Oszmán Görögország (a mai Görögország )

Eredmény

Görög győzelem:

A görög függetlenség

Az Első Görög Köztársaság megalakulása (1822-1832)

Az orosz-török ​háború kezdete (1828-1829)

Londoni Jegyzőkönyv

konstantinápolyi szerződés

A Görög Királyság megalakulása (1832)

Az első egyiptomi-oszmán háború kezdete

A szamoszi hercegség autonómiája (1834)

Az Oszmán Birodalom elismeri Görögországot

Területi

változások

A Peloponnészosz , a Szaron-szigetek , a Kikládok , a Sporadok és a kontinentális Görögország átengedték a független görög államot

Kréta átengedte Egyiptomnak

A görög függetlenségi háború, más néven görög forradalom vagy 1821-es görög forradalom , a görög forradalmárok sikeres függetlenségi háborúja volt az Oszmán Birodalom ellen 1821 és 1829 között.1826-ban a görögök segítséget kaptak. a Brit Birodalom , a Francia Királyság és az Orosz Birodalom , míg az oszmánokat észak-afrikai vazallusaik, különösen Egyiptom eyalet segítették . A háború a modern Görögország kialakulásához vezetett, amelyet a későbbi években modern méretűre bővítenek. A forradalmat a görögök világszerte a függetlenség napjaként ünneplik minden év március 25-én.

Az egész görög terület, kivéve a Jón-szigeteket , a Mani-félszigetet és Epirus egyes hegyvidékeit, oszmán uralom alá került a 15. században, a Konstantinápoly eleste körüli évtizedekben . A következő évszázadok során számos görög felkelés volt az oszmán uralom ellen. A legtöbb felkelés a Mani-félsziget független görög birodalmában kezdődött, amelyet soha nem hódítottak meg az oszmánok, a legnagyobb háború pedig 1770-ben, az Orlov-lázadás idején tetőzött. 1814-ben egy titkos szervezet, a Filiki Eteria(Baráti Társaság) azzal a céllal alakult, hogy felszabadítsa Görögországot, a forradalom ösztönzésére , amely akkoriban általános volt Európában. A Filiki Eteria lázadásokat tervezett a Peloponnészoszban , a Duna-menti Fejedelemségekben és Konstantinápolyban . A felkelést 1821. március 25-re tervezték (a Julianus-naptár szerint ), az ortodox keresztények angyali üdvözletének ünnepére . A Filiki Eteria terveit azonban az oszmán hatóságok fedezték fel, így a forradalom korábban elkezdődött. Az első lázadás 1821. február 21-én kezdődött a Duna-parti Fejedelemségekben , de az oszmánok hamarosan leverték. Ezek az események sürgették a peloponnészoszi görögöket (Morea ) akcióba lépett, és 1821. március 17-én a manióták először üzentek háborút. 1821 szeptemberében a görögök Theodoros Kolokotronis vezetésével elfoglalták Tripolitsát . Krétán , Macedóniában és Közép-Görögországban lázadások törtek ki, de végül elfojtották őket. Eközben a rögtönzött görög flották sikereket értek el az oszmán haditengerészet ellen az Égei-tengeren , és megakadályozták az oszmán erősítések tengeri érkezését.

Hamarosan feszültség alakult ki a különböző görög frakciók között, ami két egymást követő polgárháborúhoz vezetett. Az oszmán szultán behívta az egyiptomi Muhammad Alit , aki beleegyezett abba, hogy fiát, Ibrahim pasát Görögországba küldi egy hadsereggel, hogy területi nyereségért cserébe leverje a lázadást. Ibrahim 1825 februárjában szállt partra a Peloponnészoszon, és az év végére a félsziget nagy részét egyiptomi ellenőrzés alá vonta. Missolonghi városa 1826 áprilisában esett el a törökök egy évig tartó ostroma után. Mani sikertelen inváziója ellenére Athén is elesett, és a forradalmi morál csökkent.

Ekkor a három nagyhatalom – Oroszország, Nagy-Britannia és Franciaország – úgy döntött, hogy beavatkoznak, és 1827-ben Görögországba küldték haditengerészeti osztagaikat. Miután a hírek szerint az egyesített oszmán-egyiptomi flotta megtámadja a szövetséges európai Hydra szigetét . flották feltartóztatták az oszmán haditengerészetet Navarinonál . Egy hetes feszült patthelyzet után a navarinói csata az oszmán-egyiptomi flotta megsemmisítéséhez vezetett, és a forradalmárok javára fordította a helyzetet. 1828-ban az egyiptomi hadsereg egy francia expedíciós erő nyomására kivonult. A peloponnészoszi oszmán helyőrségek megadták magukat, és a görög forradalmárok megkezdték Görögország középső részének visszafoglalását. Az Oszmán Birodalom hadat üzent Oroszországnak, lehetővé téve az orosz hadsereg bevonulását a Balkánra, Konstantinápoly közelébe. Ez arra kényszerítette az oszmánokat, hogy az adriánópolyi szerződésben elfogadják a görög autonómiát, valamint Szerbia és a román fejedelemségek autonómiáját. Kilenc év háború után az 1830. februári Londoni Jegyzőkönyv értelmében Görögországot végül független államként ismerték el. A további tárgyalások 1832-ben a londoni konferenciához és a konstantinápolyi szerződéshez vezettek , amelyek meghatározták az új állam végső határait, megalapította Ottó bajor hercegetmint Görögország első királya .

Forrás: wikipédia

Garanciális feltételek

Garancia: 1 év  

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz
Postai utánvétel

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-2 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételBudapest IX.
MPL - csomagautomata1650 HUF
MPL - házhozszállítás1800 HUF
PostaPont1650 HUF

Mások ezeket keresték még