Eladó Kossuth- és Munkácsy-díjas id. Benedek Jenő: Szolnoki Tisza-part olajvászon festménye


74.999 HUF 207.20 USD

Guarantee: eternal  
Item details
Listed: May 11, 2023
Item code: 3619283
Views: 408
Watchers: 4
Offers: 2 offers
Seller

baksi (145)  
Pest county

Verified user

Response time: 100%-banin 11 hours
Positive feedback: 100%
Last login: April 27, 2024
Member since: June 11, 2011
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
The seller has set the artwork as original and offers eternal money back guarantee. Seller notes that the originality was confirmed by an expert.
Subject:landscape
Technique:oil
Style:impressionism
Painting surface:canvas
Largest size:big (from 80 cm)
Signature:signed
Condition:restored
Originality:original
Money-back guarantee on originality:yes
Originality confirmed by expert?:yes

Eladó id. Benedek Jenő / Szolnoki Tisza-part című, 60*80 cm, olajvászon festménye. Jelezve jobbra lent. A fotón a keret csak illusztráció, nem része az eladásnak. A festmény a közelmúltban szakszerű tisztításon esett át. A kép az 50-es évek elején készült. A megadott postai díj tájékoztató jellegű.

Id. Benedek Jenő (Kecskemét, 1906 - 1987, Budapest): Festő. Első mestere a kecskeméti művésztelepen Révész Imre volt, majd a Képzőművészeti Főiskolán Benkhard Ágost irányításával képezte magát 1927-1932-ig. Hosszabb tanulmányutat tett Olaszországba és Németországba, amely nagy hatással volt művészetére. 1944-től Szolnokon tanított, és az ottani művésztelepen dolgozott. 1953-tól a Képző- és Iparművészeti Gimnázium tanára volt. Egyéni kiállításai voltak a fővárosban (Ernst Múzeum, Fényes Adolf Terem, Nemzeti Szalon) és vidéken (Pécs, Kecskemét, Szolnok) és csoportos tárlatok (Ernst Múzeum, Nemzeti Szalon, Műcsarnok, Szolnok, Párizs, Antwerpen, Helsinki, Frankfurt). Munkásságáért Munkácsy-díjat és Kossuth-díjat kapott. Művei közül a Magyar Nemzeti Galériában is többet őriz.

Magyar Képzőművészeti Főiskola, mesterei: Révész Imre, Benkhard Ágost. 1950: Munkácsy-díj; 1952: Kossuth-díj; 1984: a Művészeti Alap Nívódíja; 1986: a Magyar Népköztársaság Csillagrendje. A szolnoki művésztelepen élt 1944-től 53-ig. 1953-tól nyugalomba vonulásáig, 1966-ig a budapesti Képző- és Iparművészeti Gimnázium tanára volt. Festői szemléletét alapvetően meghatározta a mesterétől, Benkhard Ágosttól átvett nagybányai szellemiség, és bizonyos mértékig a kompozíciók életképszerű gazdagítása. Hosszabb németországi és olaszországi tanulmányútjain megismerte és festői munkamódszerébe beépítette az expresszionizmus festékkezelését és a novecento neoklasszicista kiegyensúlyozottságát, de hatott rá az olasz metafizikus festészet is, bár inkább a képszerkesztésben, mint gondolatiságában. A 30-as, 40-es években egyszerűbb figurális és tájképeket készített (Vöröshajú akt c. festményét 1930-ban a Szinyei Társaság kiállításán kitüntető oklevéllel jutalmazták). A festői felfogásából következően szakmai engedmények nélkül festett szocialista-realista tematikájú kompozíciókat (A magyar katona a szabadságért című tárlatra egy öreg és egy fiatal partizánt ábrázoló képet festett, lesállásban, meglepő perspektivikus rövidülésbe szerkesztve a két figurát). A 60-as években színskálája keményebb, kontrasztosabb lett, a realista tónusokat és reflexeket egy hidegebb árnyalatú, szigorúbban szerkesztett festészettel váltotta föl; mintegy újból eszköztárába vonva a neoklasszicista és expresszív elemeket. Élete utolsó éveiben sokalakos, szürrealisztikus hangulatú, néhány apró színkontraszttal élénkített, de naturális látványt nyújtó tájképekkel jelentkezett.

Eredetiségére örök pénzvisszafizetési garanciát vállalok!

Guarantee conditions

Guarantee: eternal  

Payment options

Wire transfer in advance
Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 3-5 workdays
Local pickup Budapest III.
Mail 2500 HUF

Others searched for these