Ferenc doór for sale: oil on canvas, gallery painting entitled Flower still life


89.999 HUF 249.99 USD

Guarantee: eternal  
Item details
Listed: July 17, 2023
Item code: 4416846
Views: 259
Watchers: 3
Offers: 0 offers
Seller

baksi (145)  
Pest county

Verified user

Response time: 100%-banin 11 hours
Positive feedback: 100%
Last login: May 10, 2024
Member since: June 11, 2011
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
The seller has set the artwork as original and offers eternal money back guarantee. Seller notes that the originality was confirmed by an expert.
Artist:Doór Ferenc
Subject:still life
Technique:oil
Style:impressionism
Painting surface:canvas
Largest size:big (from 80 cm)
Signature:signed
Condition:flawless
Originality:original
Money-back guarantee on originality:yes
Originality confirmed by expert?:yes

Eladó Doór Ferenc / Virágcsendélet című olajvászon festménye. Mérete 80*60 cm, szignózott jelzés: balra fent. Hátoldalán Képcsarnokos vignettával. 1959-ben készült. Azonnal falra akasztható, szobai állapotú darab. A fotón a blondel keret csak illusztráció, nem része az eladásnak.

Doór Ferenc (Petrilla, 1918 - 2015., Szentendre): magyar festő-grafikus, „A Duna és Szentendre szerelmese. 1918. június 14-én született Erdélyben, a Hunyad megyei Petrillán. 1938-1941 között a Képzőművészeti Főiskolán Szőnyi István tanítványa, később tanársegédje volt. A háborút követően három év szibériai hadifogság következett, majd szabadulása után bekapcsolódott a művészeti élet vérkeringésébe, 1957-ben a Művészeti Alap és a Képzőművészeti Szövetség tagja lett.

Számos kiállítása volt Magyarországon és külföldön, évtizedeken keresztül dolgozott Szentendrén és az alkotóházak alkotói közösségében Szigligeten, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen és Mártélyon. A nagybányai festészet tanulságait folytató festészetében a természeti témák és emberalakok gazdag színvilággal, összefogott formálással, kiegyensúlyozott kompozícióban jelennek meg. Olaj- és vízfestményei anyagszerűek, fő kifejezési elemük a szín és a fény.

Munkásságáról maga így írt: “munkámmal igyekeztem hűen követni művészeti elképzeléseimet – megörökíteni a mindennapok életképeiben rejlő szépséget -, emberi sorsok apró örömét és bánatát, korunkat s a változást, egy-egy táj jellegzetes időtlen hangulatát”.

A nagybányai festőiskolai hagyományokon alapuló festészetében természeti és emberalakos témákat dolgozott fel élénk színekkel, erős fény-árnyék kontraszttal. Olaj- és vízfestményein a fény és colorit a meghatározó kifejezőeszközök.

Ahogyan magáról vallja: „munkámmal igyekeztem hűen követni művészeti elképzeléseimet – megörökíteni a mindennapok életképeiben rejlő szépséget -, emberi sorsok apró örömét és bánatát, korunkat s a változást, egy-egy táj jellegzetes időtlen hangulatát”.

Doór Ferenc 2011-ben a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

Művek közgyűjteményekben:

Déri Múzeum, Debrecen
Magyar Nemzeti Galéria, Budapest
Sárospataki Múzeum, Sárospatak
Gabrovo
Plovdiv
Szozopol (BG).

Eredetiségére örök pénzvisszafizetési garanciát vállalok!

Guarantee conditions

Guarantee: eternal  

Payment options

Wire transfer in advance
Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 3-5 workdays
Local pickup Esztergom
Mail 3500 HUF

Others searched for these