László violinist: at the beginning of summer oil, cardboard painting for sale


68.999 HUF 191.76 USD

Guarantee: eternal  
Item details
Listed: February 09, 2024
Item code: 4738860
Views: 117
Watchers: 3
Offers: 1 offer
Seller

baksi (145)  
Pest county

Verified user

Response time: 100%-banin 11 hours
Positive feedback: 100%
Last login: Today, 07:40
Member since: June 11, 2011
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
The seller has set the artwork as original and offers eternal money back guarantee.
Subject:landscape
Technique:oil
Style:impressionism
Painting surface:cardboard
Largest size:small (up to 35 cm)
Signature:unsigned
Condition:flawless
Originality:original
Money-back guarantee on originality:yes
Originality confirmed by expert?:no

A festmény mérete: 32*24 cm + keret, olaj, karton. Keretezett mérete: 40*50 cm, Impozáns, hibátlan keretben. Azonnal falra akasztható, szobai állapotú darab. Hátoldalán autográf felirat, illetve hagyatéki kiállításról etikett.

Hegedűs László (Szentes, 1870 - 1911, Budapest): Elszegényedett köznemesi család tizenegyedik gyermekeként született Szentesen. Kézügyességét bérmakeresztapja ismerte fel, aki vásárhelyi papként vallási tárgyú rajzos feladatokkal látta el. Tanulmányait Münchenben Hollósy Simonnál, Bécsben és a párizsi Julian akadémián folytatta, majd Benczúr Gyula tanítványa lett a Mesteriskolában. Pállik Béla festőművész fedezte fel tehetségét, majd Tatán tanította is. 1899-ben spanyolországi tanulmányutat tett. A szolnoki művésztelep alapítását kezdeményező memorandum aláíróinak egyike volt, 1902-ben az elsők között költözött a telepre. 1903-1911 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola oktatója volt. 1904-ben Rómába utazott. 1912-ben műveiből hagyatéki kiállítást rendeztek a Műcsarnokban.

Első sikereit a Szent Imre herceg és a Szent család címû bibliai témájú képeivel nyerte el: 1894-tõl állította ki bibliai és történelmi témájú festményeit. 1903-tól a Képzõmûvészeti Fõiskola tanára lett, ahol akt és fejrajzot tanított.

1895-ben Liliomos Magdolna, valamint Káin és Ábel címû képével több díjat nyert.

A millennium éve (1896) a közönség figyelmét a magyar történelem felé irányította. Felkérést kapott az Országház freskóinak tervezésére is. Ekkor készült a Vérszerzõdés és az Árpád pajzsra emelése címû alkotása. További történelmi témájú képei: Budavár bevétele, Mátyás Bécs elõtt, Bem Szászvárosnál.

A kor társasági életének mozzanatait is megjelenítette alkotásaiban. Az 1905-ös milánói nemzetközi kiállításon aranyéremmel tüntették ki. Festett életképeket, készített grafikai illusztrációkat is. Az Osztrák-Magyar Bank a száz koronás bankjegy tervezésével Hegedûs Lászlót bízta meg, mert a pályázaton az õ rajza aratott sikert.

Szentesen leghíresebb munkája az evangélikus templom számára készült oltárképe, mely Jézus és a samariai asszony találkozását ábrázolja.

Rövid életének utolsó éveiben kerámiakészítéssel is foglalkozott. A szentesi fekete kerámia készítéstechnológiáját alkalmazta vázatervei, szobrászi megfogalmazású kerámiái kivitelezé-séhez.

Szentesen 1932-ben utcát neveztek el róla. A szentesi Koszta József Múzeum számos rajzát, festményét õrzi.

Eredetiségére örök pénzvisszafizetési garanciát vállalok!

Guarantee conditions

Guarantee: eternal  

Payment options

Wire transfer in advance
Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 3-5 workdays
Local pickup Szentendre
Mail 2500 HUF

Others searched for these