Károly Cserna: Pearl of Cairo, around 1906. An excellent investment

A világ leghíresebb galériái is kedvelik!

180.500 HUF 499.22 USD

Guarantee: 30 days  
Item details
Listed: January 30, 2024
Item code: 5116569
Views: 412
Watchers: 2
Offers: 0 offers
Seller

marpal56 (83)    
Pest county

Verified user

Response time: 100%in 20 minutes
Positive feedback: 100%
Last login: Today, 10:43
Member since: April 13, 2013
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
The seller has set the artwork as original and offers 30 days money back guarantee. Seller notes that the originality was confirmed by an expert.
Subject:genre scene
Technique:oil
Style:oriental
Painting surface:cardboard
Largest size:medium (up to 80 cm)
Signature:signed
Condition:good for its age
Originality:original
Money-back guarantee on originality:yes
Originality confirmed by expert?:yes

Cserna Károly: Kairói gyöngyszem, 1906 körül. Kiváló befektetés

A világ leghíresebb galériái is kedvelik!

Az olaj, karton festmény mérete 35 x 25 cm, a kerettel 50,5 x 40,5 cm, szignó jobbra lent „Cserna Károly”, a művész tipikus aláírása. A 120 évhez közeli festmény kora ellenére jó, falra akasztható állapotban van.(1-4. melléklet)

Cserna Magyarországon kevésbé ismert annak ellenére, hogy a világ sok országában kedvelt. A legtöbb - a hazainál 8-szor több - eladás Ausztriában történt (Dorotheum), de a leghíresebb Christie’s és a Sothebys is sokszor aukcionálta alkotásait. (5. melléklet)

Az ár és érték meghatározásához nagyszámú referenciát találhatunk. A művész sok hasonló alkotásából az Ausztriában és az Egyesült Államokban eladottakhoz mérve, a tárgybeli kép középbecsértéke és várható realizálási ára 400-500 ezer forint körül lehet, ami hasonló érték, mint a hazai galériás aukciókon is. Emellett a mutatott „méretarányos becslés” nem egzakt megközelítés, de talán mégsem ördögtől való. (6-7. melléklet)

Előbbiek alapján nagyon kedvező áron lehet a kép az öné, amely nem szerepel a nemzeti örökségvédelem védett, lopott műtárgyak nyilvántartásában. Eredetiségére is örökös pénzvisszafizetési garanciát vállalok.

Cserna Károly (Kunszentmiklós, 1867 - Budapest, 1944) festőművész, illusztrátor

A budapesti Mintarajziskolában folytatta művészeti tanulmányait. Mesterei Greguss János, Székely Bertalan, Lotz Károly. 1889-től a „Vasárnapi Újság” illusztrátora volt. Részt vett az „Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben” könyvsorozat és például „Kiss József: Ünnepnapok” illusztrálásában is. 1893-ban feleségül vette Puskás Tivadar özvegyét, Vetter von der Lilie Sophie grófnőt, akinek a lánya II. Abbász kairói alkirály felesége lett. 1903-ban Münchenben képezte magát. Hazatérése után főként arcképeket és csendéleteket festett. Feleségével 1905-ben mintegy kétéves látogatást tett Egyiptomban a grófnő lányánál. Az itt készült egzotikus keletet és életformát bemutató festményeivel - mint a tárgybeli - nagy sikert aratott és Egyiptom uralkodójától megkapta a Medjidie-rendet. 1912-ben felesége elhunyt. 1916-ban újra Münchenben járt, innen hazatérve rajzoló-haditudósítóként működött az I. világháborúban. Bécsben ismerkedett meg második feleségével, kinek halála után végleg Budapesten telepedett le, és ott halt meg 1944. január 15-én, a német katonai megszállás előtt. Több alkotása megtalálható a Nemzeti Galéria és a Tudományos Akadémia gyűjteményében.

Guarantee conditions

Guarantee: 30 days  

Payment options

Wire transfer in advance
Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-2 workdays
Local pickup Szentendre
Mail 3000 HUF

Others searched for these