Béla Spányi: Bodajki marshland with a farm - a rare, large, imposing landscape - underpriced for you!


666.000 HUF 1,835.32 USD

Guarantee: 60 days  
Local pickup
Item details
Listed: January 09, 2024
Item code: 5189536
Views: 553
Watchers: 8
Offers: 0 offers
Seller

marzol79 (42)   
Pest county

Verified user

Positive feedback: 100%
Last login: Yesterday, 12:50
Member since: October 28, 2016
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
The seller has set the artwork as original and offers 60 days money back guarantee. Seller notes that the originality was confirmed by an expert.
Subject:landscape
Technique:oil
Style:naturalist
Painting surface:canvas
Largest size:big (from 80 cm)
Signature:signed
Condition:restored
Originality:original
Money-back guarantee on originality:yes
Originality confirmed by expert?:yes

Spányi Béla: Bodajki lápvidék tanyával – Ritka, Nagyméretű, Impozáns Tájkép

Lényegesen alulárazott megvételi lehetőséggel Önnek!

Az olaj, vászon festmény 75x100 cm, a hozzáillő, korabeli kerettel 97x122 cm. Szignó jobbra lent: K. Spányi B. és a keret alján középen réztáblán: SPÁNYI B. véset – 1-5. fotó.

Alkotója 1914-ben halt meg, azaz a festmény több mint 100 éves, antik műalkotás. Szakszerű tisztítás és restaurálás után, a korához képest, kiváló állapotban van. „Béla von Spányi” élt és alkotott Münchenben és Párizsban, de legszebb alkotásai Bodajkon (Fejér megye, Móri Járás) születtek. Az ottani csapadékos, mocsaras, nádas, természet adta meg igazi, egyéni művészi stílusát. Az eladás tárgyát képező festmény is ott készült.

A reá jellemző vastag, helyenként kidomborodó ecsetvonások láthatóak közelebbről – 6. fotó.

A festmény méretét szemlélteti mellette egy kifejlett szürke macska – 7. fotó.

A legismertebb hazai galériákban 2018-tól aukcionált referenciák ár- és értékadatainak összegét, a teljes felületükkel osztva kapott, 1 cm2-re eső értékeket, a tárgybeli festmény felületével szorzott kalkuláció szerint, annak várható galériás kikiáltási ára 900.000 Ft, míg becsértéke 1.400.000 – 2.000.000 Ft lehetne. Előbbi jó kiindulás volt, de az átlag, önmagában még nem elégséges a szakszerű ármegállapításhoz. Ahhoz a műtárgy alanyát, történetét, a mű kidolgozottságát, kifejező képességét, nézőre gyakorolt hatását, a vevői igényeket, ízlést, a társadalmi-gazdasági és piaci információkat, s még egyéb szempontokat is figyelembe lehet venni. Alaposabban elmélyedve a referenciák vizsgálatába megállapítható, hogy a legtöbb ismérvben festményünk átlagosnak tekinthető, de nem „üres” tájkép, s méretében az egyik legnagyobb. Utóbbi többnyire növeli az árat (plusz anyag és munkaráfordítás), ugyanakkor szűkítheti is a keresletet a mű elhelyezési nehézsége. A miatt, hogy a tárgybeli kép döntően átlagos, az előbbi bekezdésben közzé tett átlagos kikiáltási ár és becsérték a galériák viszonylatában közel reális. Egy korábbi, 2015. decemberi aukción a leütési ár 1.000.000 és 1.900.000 Ft volt, az alsó értéket akár a tárgybeli kép is elérhette volna – 8. fotó.

A legnépszerűbb műtárgyakat hirdető on-line felület Spányi-képeivel összehasonlítva e tájkép irányára 500.000 Ft is lehetne, de Önnek kedvezőbb árat ajánlok - 9. fotó.

A Miniszterelnökség 282 millió Ft-ért 5 festményt vett a Várba. Közöttük az egyik Spányi igen részlet gazdag, sokmilliós, új rekordárát jelentő „Naplemente a Pusztán”- alkotása volt.

A Mutualart adatbázis szerint 2002 óta rekordáras műve 7.454 USD volt. Az Invaluable művészeti portál szerint, Spányi műveit amerikai (New York, New Orleans), osztrák, német, cseh, svéd, svájci és szlovák galériákat is találni, akik árulták az új évezredben is. Sokak és a „Szinyei és a hazai táj” című könyv szerkesztője szerint is, Szinyei Merse Pál és Mészöly Géza mellett Spányi Béla volt a magyar táj legkiválóbb megörökítője.

A realizmus, a naturalista stílus jegyeit mutató festmény nem szerepel a festő védett műtárgyai között, eredetiségére pénz-visszafizetési garanciát vállalok.

Sp

Guarantee conditions

Guarantee: 60 days  

Payment options

Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-2 workdays
Local pickup Szentendre

Others searched for these