Attributed to Lajos Gulácsy: drinking


450.000 HUF 1,243.36 USD

Guarantee: 30 days  
Item details
Listed: March 19, 2024
Item code: 5410788
Views: 164
Watchers: 5
Offers: 1 offer
Seller

tart (73)    
BUDAPEST

Verified user

Response time: 50%-banin 10 hours
Positive feedback: 100%
Last login: May 06, 2024
Member since: November 05, 2012
Why do buyers choose Galeria Savaria?
Learn more about the actions to make our online marketplace more secure and convenient. Details
The seller has set the artwork as original and offers 30 days money back guarantee.
Subject:genre scene
Technique:oil
Style:art nouveau
Painting surface:canvas
Largest size:medium (up to 80 cm)
Signature:unsigned
Condition:good for its age
Originality:original
Money-back guarantee on originality:yes
Originality confirmed by expert?:no

Gulácsy Lajosnak tulajdonitva: Ivóban

Olaj, vászon. 40,5 x 50,5 cm, kerettel: 50,5 x 60,5 cm.

Feltehetőleg kiállítva Nagyváradon 1911-ben Gulácsy Lajos és Erdei Viktor kiállításán a 152. szám alatt. Nagyon hasonló kép az MNG gyűjteményében található Alchimista címen. A nagyváradi kiállításon 81. szám alatt szerepelt. (5. fotó)

A két kép kompozícióban és ecsethasználatban rokon, még a repedéshálózatuk,a kraklik is hasonlóak. Mindkét képet sejtelmes misztikus, titokzatos légkör hatja át. A kiállításon 163 Gulácsy kép szerepelt, nagy részük régi mesterek másolatai voltak. Ilyen volt a Magnesco copia és a Szent (Boticelli-copia) is.

Gulácsy Lajos erőszeretettel másolta a régi mestereket, ettől remélve technikai előrehaladását, mivel a Mintarajziskolában csak egy évet töltött Balló Ede növendékeként. Hamar elhagyva az iskolát 1902-ben Rómában, Firenzében képezte magát, beiratkozva az akadémiára. 1906-ban Párizsban járt tanulmányúton. A 4800 koronás Ferenc József jubileumi ösztöndíjat 1908-ban nyerte el.1903-tól Kiállított a Műcsarnokban. 1907-ben Budapesten az Uránia műintézetben lépett a nyilvánosság elé, Márffy Ödönnel közös kiállításon. 1909-ben Nagyváradon állított ki, itt megismerkedett Ady Endrével és Juhász Gyulával. Akkoriban alakult ki saját festői világa a Naconxypan. 1914-ben Velencében élt, itt érte az első világháború kitörése. 1918-tól elméje fokozatosan elborult. 1922-ben az Ernst Múzeumbeli kiállítását már nem tudta érzékelni.

Gulácsy Lajos életműve művészettörténetileg jól feldolgozott, de még ilyen esetben is kerülnek elő eddig lappangó képek.

A kép egy asztaltársaságot ábrázol, a ködös, füstös háttérben alakok mozgolódnak. Az álló alak talán kéregető koldus. Furcsa fejfedőt viselnek és az öltözékük alapján középkori időkbe helyezhető a történet. Az arcok, az alakok vázlatosak, groteszkek, a szemek pontszerűek, mégis nagyon éltszerű a jelenet. Technikailag jellemző a festőkés és az ecsetvég használat is, az alkotás folyamata gyors, lendületes és magabiztos kézre vall. A meleg okkerekre, barnákra, sárgákra a hideg fehéres kékek és lilák reflektálnak, így
válik a kép színvilága kiegyensúlyozottá.

A festmény a Kléh János hagyatékkal került egy budapesti magángyüjteménybe. Kléh János és Gulácsy Lajos barátok és évfolyamtársak voltak a budapesti Mintarajziskolában. A festmény eredeti vakkeretét kicserélték az idők folyamán és elé feszítettek egy jelentéktelen tájképet. Ez nagyon jól megóvta a festmény felületét.

Összefoglalva: a kép származása, energikus festésmódja, gesztusai alapján véleményem szerint Gulácsy Lajos eredeti alkotása, festői korszakának korai periódusából.

Kérem tekintsék meg a többi termékemet is. Köszönöm!

Fizetési információ: A fizetésnek meg kell történnie 7 munkanapon belül. Történhet banki utalással, vagy kp. Kérem ezt vegyék figyelembe, 7 nap után visszatöltöm a terméket.

Guarantee conditions

Guarantee: 30 days  

Payment options

Wire transfer in advance
Cash

Shipping options

Shipping from: Hungary
Processing time: 1-2 workdays
Local pickup Budapest XII.
Mail 2700 HUF
Mail as fragile 5000 HUF
MPL - home delivery 2700 HUF
Shipping abroad
Seller doesn't ship this item to your destination.

Others searched for these