Gulácsy Lajosnak tulajdonítva: Ivóban


450.000 HUF 1,224.21 USD

Garancia: 30 nap  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2024. március 19.
Termékkód: 5410788
Megtekintések: 147
Megfigyelők: 6
Ajánlatok: 1 ajánlat
Eladó adatai

tart (73)    
BUDAPEST

Hitelesített felhasználó

Válaszadás: 67%-ban10 óra alatt
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Tegnap, 19:06
Regisztráció: 2012. november 05.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Az eladó eredetiként jelölte meg az alkotást, amelyre 30 nap pénzvisszafizetési garanciát vállal.
Téma:életkép
Technika:olaj
Stílus:szecesszió
Hordozó:vászon
Legnagyobb méret:közepes (80 cm-ig)
Szignó:nem szignózott
Állapot:korának megfelelő
Eredetiség:eredeti
Pénzvisszafizetési garancia az eredetiségre:igen
Eredetiségét szakértő megerősítette?:nem

Gulácsy Lajosnak tulajdonitva: Ivóban

Olaj, vászon. 40,5 x 50,5 cm, kerettel: 50,5 x 60,5 cm.

Feltehetőleg kiállítva Nagyváradon 1911-ben Gulácsy Lajos és Erdei Viktor kiállításán a 152. szám alatt. Nagyon hasonló kép az MNG gyűjteményében található Alchimista címen. A nagyváradi kiállításon 81. szám alatt szerepelt. (5. fotó)

A két kép kompozícióban és ecsethasználatban rokon, még a repedéshálózatuk,a kraklik is hasonlóak. Mindkét képet sejtelmes misztikus, titokzatos légkör hatja át. A kiállításon 163 Gulácsy kép szerepelt, nagy részük régi mesterek másolatai voltak. Ilyen volt a Magnesco copia és a Szent (Boticelli-copia) is.

Gulácsy Lajos erőszeretettel másolta a régi mestereket, ettől remélve technikai előrehaladását, mivel a Mintarajziskolában csak egy évet töltött Balló Ede növendékeként. Hamar elhagyva az iskolát 1902-ben Rómában, Firenzében képezte magát, beiratkozva az akadémiára. 1906-ban Párizsban járt tanulmányúton. A 4800 koronás Ferenc József jubileumi ösztöndíjat 1908-ban nyerte el.1903-tól Kiállított a Műcsarnokban. 1907-ben Budapesten az Uránia műintézetben lépett a nyilvánosság elé, Márffy Ödönnel közös kiállításon. 1909-ben Nagyváradon állított ki, itt megismerkedett Ady Endrével és Juhász Gyulával. Akkoriban alakult ki saját festői világa a Naconxypan. 1914-ben Velencében élt, itt érte az első világháború kitörése. 1918-tól elméje fokozatosan elborult. 1922-ben az Ernst Múzeumbeli kiállítását már nem tudta érzékelni.

Gulácsy Lajos életműve művészettörténetileg jól feldolgozott, de még ilyen esetben is kerülnek elő eddig lappangó képek.

A kép egy asztaltársaságot ábrázol, a ködös, füstös háttérben alakok mozgolódnak. Az álló alak talán kéregető koldus. Furcsa fejfedőt viselnek és az öltözékük alapján középkori időkbe helyezhető a történet. Az arcok, az alakok vázlatosak, groteszkek, a szemek pontszerűek, mégis nagyon éltszerű a jelenet. Technikailag jellemző a festőkés és az ecsetvég használat is, az alkotás folyamata gyors, lendületes és magabiztos kézre vall. A meleg okkerekre, barnákra, sárgákra a hideg fehéres kékek és lilák reflektálnak, így
válik a kép színvilága kiegyensúlyozottá.

A festmény a Kléh János hagyatékkal került egy budapesti magángyüjteménybe. Kléh János és Gulácsy Lajos barátok és évfolyamtársak voltak a budapesti Mintarajziskolában. A festmény eredeti vakkeretét kicserélték az idők folyamán és elé feszítettek egy jelentéktelen tájképet. Ez nagyon jól megóvta a festmény felületét.

Összefoglalva: a kép származása, energikus festésmódja, gesztusai alapján véleményem szerint Gulácsy Lajos eredeti alkotása, festői korszakának korai periódusából.

Kérem tekintsék meg a többi termékemet is. Köszönöm!

Fizetési információ: A fizetésnek meg kell történnie 7 munkanapon belül. Történhet banki utalással, vagy kp. Kérem ezt vegyék figyelembe, 7 nap után visszatöltöm a terméket.

Garanciális feltételek

Garancia: 30 nap  

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-2 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételBudapest XII.
Postázás2700 HUF
Postázás törékenyként5000 HUF
MPL - házhozszállítás2700 HUF
Külföldi szállítás
Az eladó ezt a terméket nem szállítja külföldre.

Mások ezeket keresték még