A. Tóth Sándor

ÉletrajzTermékek (0)
A. Tóth Sándor

A. TÓTH Sándor
(Rimaszombat, 1904. április 7.–Zalaegerszeg, 1980. október 2.)

Festőművész, bábművész, tanár, cserkészparancsnok,Tóth Béla műépítész és Schulek Vilma iparművész fia.

Szülővárosában érettségizett (1922). Bp.-en a Képzőműv. Főisk.-n Glatz Oszkár, Rudnay Gyula, Lyka Károly növendéke volt.

Rajztanári diplomájának megszerzése után (1926) Gömöri Tóth Sándor néven nyitotta meg első kiállítását Rimaszombatban, és még abban az évben Bp.-en a Műcsarnokban rendezett képeiből gyűjteményes kiállítást. Egy évig továbbtanult a Főisk.-n Rudnaynál, a tanév végén magántanítást vállalt gróf Teleki Sándor családjánál. 1928-ban külföldre utazott (Nürnberg, Köln, London, Wales). Skóciában mint portrérajzoló művész, játékrendező, m. népdalénekes aratott sikert. Walesi nyelven ismertette Arany János A walesi bárdok c. költeményét.

1929-31-ben Párizsban élt. Blattner Géza festő, bábművész műtermében dolgozott. A Blattner-féle Arc-en-Ciel bábszínház munkatársaként önálló árnyjátékokat készített. Festett marionette-bábuit tömören, szoborszerűen faragta ki (Fakatonák parádéja). Itt használta először az Alexandre Tóth nevet, ill. az A. Tóth rövidítést. Az 1937-es párizsi világkiállításon szerepeltek bábui, melyeket Madách Imre: Az ember tragédiája egyiptomi színéhez faragott ki. Párizsban festette a Parasztmadonna és a Bábjátékos c. olajképeit, kiállitott a Salon ďAutomne-ban és az Art Hongrois Moderne tárlatokon. Mo.-ra való visszatérése után, 1931-32-ben a Magyar Cserkész szerkesztőségének munkatársa volt.

1932 őszén h. tanári kinevezést kapott a pápai református kollégiumba. Szaktárgyain kívül (rajz, művészettörténet) matematikát és nyelveket is tanított. A kollégium internátusának vezetőh.-e, a cserkészcsapat vezetője volt. Kollégiumi tanárként támogatta a népi írók mozgalmát, felkarolta a tehetséges falusi fiatalokat. Későbbi neves írók, költők, képzőművészek, tudósok sora vallotta magát tanítványának.

1933 nyarán a gödöllői világjamboree tábortűzvezető főcserkésze volt, mint a pedagógiai célzatú bábmozgalom úttörőjét megbízták a bábjátékok ellenőrzésével.

1937-ben a holland jamboree-ra is felkérték a tábortűz vezetésére. Tanári és cserkészvezetői munkája mellett 1933 és 1944 között kiállításokon mutatta be festményeit és akvarelljeit. Gyűjteményes kiállítása volt Bp.-en a Műteremben (1933), Pápán (1936, 1942), Bp.-en a Műbarát épületében (1944). Cikkeket publikált a Magyar Cserkészben, s a Protestáns Szemlében. A II. világháború után részt vett Bp.-en az első bábjátékkongresszuson, majd Kaposváron az országos bábtanfolyam vezetője volt. Előadásokat tartott a Népművelési Intézet Bábstúdiójában. Támogatta az amatőr bábmozgalmat.

1952-től a pápai állami Türr István Gimnáziumban tanított orosz nyelvet, a rajztanítást az általa alapított Képzőművész Körben folytatta. 1958-tól nyugdíjba vonulásáig (1969) a Petőfi Gimnáziumnak is tanára volt.

1965-66-ban az USA-ban tanulmányozta a műgyűjteményeket, és kiállításokon mutatta be festményeit. Hazatérve Amerikai képek címmel kiállítása nyílt Pápán. Az irodalommal való kapcsolatára utalnak az 1930-as években készített könyvcímlapjai és későbbi íróportréi.


Alkotások a művésztől
A Galéria Savarián nincs eladásra kínált tétel a művésztől. Hirdetés feltöltése