Bán Tibor

Bán Tibor 1963-ban született Kecskeméten. Mesterei Bozsó János (Munkácsy-díjas) és G. Móricz Róbert festőművészek. Faszobrászatot is tanult. Bán Tibor az Alföld festője, a rónák szerelmese. A rónán legelésző gulyák, dobogva vágtázó mének, az ostorpattogások, a csikósok kurjantásai, az elemi erővel tomboló fergeteg, a nádasok, az ezerarcú Alföld megannyi bizonyítéka.

A színekkel való mesteri bánni tudás mellett Bán Tibor erőssége kiváló kompozíciós képessége. A háttér szinte sohasem homogén, ég és föld szervesen összefügg, egymást erősítő egység. A képi világ merő dinamizmus, de a nagyszerű szerkesztés a részeket egyensúlyba helyezi.

Bán Tibor a színekben gazdag langymeleg őszt és a nyugalom csendjébe alámerült téli világot festi. Festészetében kiemelt jelentősége van a fénynek. A napfény olykor valósággal betör a képek mezejébe, elönti és átszínezi a tájakat.

Bán Tibor realista festészete romantikus elemekkel tarkított. A tájképfestést érzi legközelebb magához, de portréi, életképei hasonlóképpen festőiek és kifejezők. Ecsetkezelése finom, már-már bravúros.

Kedvencei Munkácsi Mihály, Pál László, Mészöly Géza, németalföldi festők. Ezek az alkotók és műveik inspirálták művészetének megformálásában. Bán Tibor hobbijai természetjárás, horgászat, galambászat. Képeiről sugárzik az állatvilág és a természet szeretete. Kedvenc évszakai az ősz és a tél.

Mentora és kezdeti biztatója Bozsó János, majd később Gáier Móric Róbert osztrák születésű festőművészek.

Festményei Ausztria, Németország, a volt Jugoszlávián kívül Japánba is eljutottak. Rendszeresen részt vett alkotótáborok munkájában.

Bán Tibor művészete nagy hatással volt Szloboda Irén » és Szloboda Béla » festészetére.

Bán Tibor festményei az Aranykeret Galéria kínálatából nem hiányozhatnak. Magyarország egyik legjobb lovasfestője. Bár tájképei is egyedülállóak, számomra a lovasképei és portréképei számítanak igazi kuriózumnak. Látogatóink szeretik, és szívesen vásárolják festményeit. Szeretik, mert általuk közel érzik magukat a természethez, a lovak vágtája a rónaságon talán a szabadság érzését adja nekik, vagy csak egyszerűen elgyönyörködnek az állatok lendületes mozgásában. Mindez az alföldi táj és a Hortobágy látványával együtt lenyűgöző.

Bán Tibor részvétele kiállításokon
1986 óta több alkalommal Budapesten
1994. Debrecen
1998. Pécs
1999. Szeged
2000. Kiskunfélegyháza
2001. Cegléd
2002. Pilisvörösvár
2003. Hatvan
2004. Esztergom, Székesfehérvár
2005. Győr, Vác
2006. Tata, Eger, Szabadszállás


A művész összes alkotása Alkotások a művésztől
-25% Bán Tibor: Alkony a határban
Feltöltve: 2022. jún. 29. 15:45
69.900,-
52.425 HUF 135.90 USD
Feltöltve: 2022. jún. 30. 13:44
39.900 HUF 103.43 USD
180.000 HUF 466.60 USD