Termékek
Összes kategóriában
részletes keresés

Baráth Pál

Megosztás:    
ÉletrajzTermékek (4)
Baráth Pál

B a r á t h P á l debreceni festőművész 1950 – ben született. Tanulmányait Debrecenben végezte. Diplomáját Szegeden  szerezte meg.

1965 - től a debreceni Medgyesi Ferenc Képzőművészeti körben , Félegyházi László és Bíró Lajos mesterei irányításával tevékenykedett. A főiskolán Dér István volt a mestere.  1980- ban a  Medgyessy Stúdió tagja lett. 1974 -től szerepel különféle csoportos kiállításokon, 1977 – től pedig egyénileg is, mind külföldön és az országon belül is.

Évente megrendezendő kül-, és belföldi művésztelepeken vesz részt.


Baráth Pál szenvedélyesen kíváncsi ember a múlt, de különösen a legmodernebb törekvések irányába. Nem azért, hogy szolgaian kövesse azokat, hanem mert komolyan veszi a parancsot: légy kortársa jelenkorodnak! A fejlődés – s benne az önfejlődés – másik meghatározója a társadalmi és természeti valósággal való birkózás. Ha azt mondtuk, hogy Baráth Pál kíváncsi a művészeti eredményekre, akkor ez kétszeresen igaz a valóság vonatkozásában. Úgyszólván minden érdekli, de főképpen az élet élő díszei: a cserepekbe, vázákba zárt virágok éppúgy, mint az emberi élet nagy misztériuma, a női test.

Tanulmányútjai nagy hatással voltak rá : Párizs,  Olaszország,  Barcelona,  New York … élményekkel  gazdagon tért haza, melyet rajzaiban, festményeiben dolgozott fel.

Életkedve, kíváncsisága nem marad meg a magánélet szférájában. Éppen azért kell róla szólni, mert művészetének formai jellemzőjévé vált: ott bújócskázik és tolakodik színkontrasztjaiban, szertelenül bravúros kontúrjaiban, a harsány foltok tömegeiben. Mindezek együtt nyugtalan belső vibrációnak érzékeny tükröződései. Képei érzékletesek, sőt érzékiek; de belülről sugárzóak, belülről építkezőek. Izgalmasak, keresésre csábítóak; de nem közhelyszerűen „érdekesek” . Motívumai felismerhetőek, de nem leltárszerűen pontos azonosításra , hanem hangulatunkhoz illő asszociációkra ösztönzőek.

Értékes és érett gondolatát idézve: „ Az absztrakció, ha nem úgy dolgozik, mint maga a természet, üres fecsegéssé válik” 


 


A művész összes alkotása Alkotások a művésztől
Baráth Pál (1950- ) - csendélet Baráth Pál (1950- ) - csendélet  
Alkuképes termék

Baráth Pál (1950- ) - csendélet

Feltöltve: 2018. 11. 27. 20:59
19.000 HUF 67.34 USD
Baráth Pál : Golgota festmény Baráth Pál : Golgota festmény  
Fix áras termék

Baráth Pál : Golgota festmény

Feltöltve: 2018. 04. 10. 11:19
15.000 HUF 53.16 USD
Baráth Pál festmény , címe : Éjszakai lovas Baráth Pál festmény , címe : Éjszakai lovas  
Fix áras termék
15.000 HUF 53.16 USD
Baráth Pál festmény , címe : Levél Baráth Pál festmény , címe : Levél  
Fix áras termék

Baráth Pál festmény , címe : Levél

Feltöltve: 2018. 04. 10. 11:21
15.000 HUF 53.16 USD
Google+