Daum-fivérekA Verrerie de Nancy nevű üveggyár 1878 óta állt a Daum-család vezetése alatt, majd Jean Daum tulajdonába került. 1879-től a nagyobbik fiú, Auguste vezette az üzemet, öccse, Antonin 1887-ben csatlakozott a családi vállalkozáshoz. Kezdetben csak használati üvegeket gyártottak, majd Emile Gallé és Ernest Baptiste Léveillé alkotásainak hatására kezdték meg a művészi üvegek gyártását 1890-ben. 1891-től működő díszítőműhelyükben 50 munkást foglalkoztattak. A műhely vezetője Eugéne Dammann volt. A fő csiszolómesterek Victor Marchard és Sévere Winckler voltak. A gyár dolgozóinak száma 300 körül mozgott. 1894 és 1897 között a Daum-gyárban dolgozott Jacques Grüber, aki később Franciaország leghíresebb ólomüvegablak-tervezője lett. Ebben az időben főleg Wagner-operákból vett jelenetekkel díszített vázákat készített. Dufour, a gyár egyik dekorátora tájképekkel, Fragonard vagy Boucher stílusában festett jelenetekkel díszítette tárgyait. Harminc évig dolgozott az üzemben Henri Bergé mint fődekorátor.
1893 óta rendszeresen szerepeltek a gyár termékei különböző kiállításokon. Az 1900-as párizsi világkiállításon elnyerték a Nagydíjat.
Mennyiségileg és minőségileg is figyelemre méltó lámpagyártásuk, emellett azonban fém-, kovácsoltvas és faragott fa foglalattal ellátott vázáik és díszüvegeik is nagy sikert arattak. Ezen kívül készítettek üvegplasztikákat, plasztikus díszítésű használati és dísztárgyakat (névjegytartókat, hamutartókat).
1914-1919 között leállt a művészi üveg gyártása, csak a háború után indult újra. A második világháború ideje alatt szintén állt a termelés egészen 1946-ig. A gyár előszeretettel készítette az alábbi üvegtípusokat: cameo (réteges) üveg, formába fúvott, rétegek között díszített üveg, jade üveg, berluze váza.
A vállalkozást 1965 óta az alapító, Auguste Daum unokája, Jacques Daum vezeti

 


Alkotások a művésztől
A Galéria Savarián nincs eladásra kínált tétel a művésztől. Hirdetés feltöltése