Soós Edina

Soós Edina művészetében arra a kérdésre keresi a választ, hogy az érzelmek kiváltásán túl mennyire lehetséges gondolatokat is kifejezni absztrakt formában. Mennyit kell megmutatnia egy formából ahhoz, hogy felidézzen egy sejtést, intuitív gondolatot vagy bármiféle jelentést a befogadóban. Ebből következően alkotásaival a nonfiguratív és a figuratív ábrázolásmód határmezsgyéjén, az elrejtés és a felfedés között egyensúlyoz. Munkái a belső lelki, leginkább tudatalatti tartalmainak kivetítése és a saját egyedi gesztusrendszerének kombinációjából születnek.

„A formák intuitív módon alakulnak ki a vásznon, a tudatalattimból törnek elő. Az alkotási folyamat későbbi szakaszában persze már a tudatos formaalkotás is szerepet kap, leginkább az eredet, a kezdetek tematika köré tagozódnak a festményeim, legyen ez akár egy sejt, akár az emberi létforma vagy az univerzum születése” – vallja magáról a festő.

Korai munkái a szűrrealista irányzathoz álltak közelebb. „Képei a vizualitás határait feszegetik és a szinesztézia hatását keltik. Némelyik festménye mintha suttogna, vagy illatot bocsátana ki…” - e szavakkal méltatta mestere, Breznay András festőművész Soós Edina művészetét.

Soós Edinának hat egyéni kiállításon mutatta be munkáit itthon, és számos hazai, valamint külföldi csoportos kiállításon is részt vett. Több nemzetközi kortárs művészeti pályázaton nyert díjakat: tavaly beválasztották a YICCA kortársművészeti verseny kiállítói közé, így egyedüli hazai művészként 2023 januárjában Rómában állíthatta ki Eszméletlen című alkotását. Legutóbb az 13. Itsliquid International Contemporary Art Contest első díját hozta el, ami egy éves kiállítási lehetőséggel járt Rómában, Velencében és Londonban.

Újabban a digitális alkotással is kísérletez, képeinek felhasználásával montázsokat készít, illetve a mesterséges intelligencia segítségével új dimenziót ad alkotásainak. 3D grafikáiban a virtuális optikai reflexiók világát fedezi fel.

További információ: https://www.edinarte.com


A művész összes alkotása Alkotások a művésztől
Feltöltve: 2024. jún. 04. 15:07
50.000 HUF 134.77 USD
Feltöltve: 2024. jún. 04. 15:03
50.000 HUF 134.77 USD
Feltöltve: 2024. jún. 04. 14:53
190.000 HUF 512.13 USD
Feltöltve: 2024. jún. 04. 14:50
200.000 HUF 539.09 USD