Szőnyi István (1894-1960) Tükör előtt c. aukcionált festménye eladó

MNG száma: 4181/86

7.500.000 HUF 20,403.58 USD

Garancia: 30 nap  
Személyes átvétel
Termék információk
Feltöltés ideje: 2024. január 16.
Termékkód: 5341817
Megtekintések: 798
Megfigyelők: 22
Ajánlatok: 5 ajánlat
Eladó adatai

Kiscsodas (59)    
BUDAPEST

Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Ma, 11:45
Regisztráció: 2021. január 31.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Az eladó eredetiként jelölte meg az alkotást, amelyre 30 nap pénzvisszafizetési garanciát vállal. Az eladó állítása szerint az eredetiséget szakértő is megerősítette.
Művész:Szőnyi István
Téma:akt
Technika:olaj
Hordozó:vászon
Legnagyobb méret:nagy (80 cm-től)
Szignó:szignózott
Állapot:hibátlan
Eredetiség:eredeti
Pénzvisszafizetési garancia az eredetiségre:igen
Eredetiségét szakértő megerősítette?:igen



A festmény mérete: 110*65 cm +eredeti "Szőnyi"keret.(128*83 cm)

MNG tanúsítványt adom hozzá, Rum Attila szakvéleményével együtt. Valamint az aukciósház katalógusát is!

Csak aukciósházakban talál ilyen kvalitású festményt, de jutalék mentesen csak itt tudja megvásárolni!

Jelen festmény feltehetően az 1924-es Erns múzeumi kiállításon 123 számon ki volt állítva, "tükör előtt" címmel. Ekkor íródtak a korabeli napilapokban az idézett írások!

Kivonatok a korabeli sajtók anyagaiból 1924.01.13-15.

"Az Ernst- múzeum ma kivételesen minden termét egy művésznek adta át. Szőnyi a közel 150 műalkotásával, festményeivel, rézkarcaival, akvarelljeivel nem csak meg tudta tölteni a 6 helyiséget, hanem be is tudta tölteni azt.

Szőnyiben látjuk a komoly tehetséget a brutális őserő kultuszát, amely az aktokat majdnem a kőkorszakig veti vissza! A finom női testet, a karcsú formákat őszintén megveti. Az aktos kompozícióin vaskos szép női testeket látunk. És bármerre is nézünk a termekben, mindenütt ez a vastag bokájú, kövér testű szépség tűnik fel.

Hihetetlen erős keze van Szőnyinek, és ez az erő ott él minden alkotásában. Egyes aktok nyugodt, és tulajdonképpen mozgástalan pózában egészen monumentális energia él. Szőnyi határozottan tudja érvényesíteni azt a látószöget, amelyben a természet jelenségeit szemléli. A természet valóságában számára csak egy létezik: a forma. Ez a forma köszön vissza az aktok rajzolásaiban is. Ezek nem rajzolatos cikornyáival vannak jelen képzőművészetében, hanem vaskos ábrázolásával, mely expresszionálni tud.

Az 1. világháború után az impresszionizmust fokozatosan felváltja az expresszionizmus. Az impresszionizmus fő célja a pillanatnyi benyomások kifejezése és a művész szubjektív érzelmeinek visszaadása. A festészetben ez leginkább a naturalista plein-air hagyományaiból él. Az expresszionizmus az impresszionizmus ellenhatásaként bontakozik ki, erre utal a név is. Főként az 1. világháború alatt és után terjed el. Szélsőségesen szubjektív lelkiállapot, egyéni érzéskomplexum jellemzi. Ezért lemond a valóság reális ábrázolásáról, annak önkényesen kiragadott elemeiből alakítja ki teljesen egyéni vízióit. A valóságot a vonalak, színek szuggesztív kezelésével és a természeti formák önkényes torzításával fejezi ki.

Szőnyi mind inkább eltávolodik korának természet szemlélődésétől, és új irányt tapos ki magának, mely inkább az expresszionista irányzathoz áll közelebb. Elsősorban színfölfogásán mutatkozik be ez az elhajlás. Az impresszionista színlátás helyébe a formát állítja. A kevés színre az összevont harmóniák kerülnek. A formai felfogása is egyedi, mert a formák plasztikai jelentőségét, azok zárt egységét, és főleg a robosztus nyugalmát hangsúlyozza. Csupa nyugalom, és öntudatos megkonstruálás nála már a forma, ami különösen a női akt kompozíciókra jellemző. Ezek a súlyos testiséget, szinte nehézkes mozdulatlanságot megjelenítő alakok jól tükrözik a maga útját járó komoly művész új látásmódját. Kissé komor az a mód, ahogy Szőnyi az apró részletek fölött átsiklik, s a nagy vonalak egységébe sűrítve vetíti elénk mondanivalóját. Az alkalmazott kevés szín, mely inkább zöldet, és barnát használ, jól visszaadja ezt a hangulatot.

Szőnyit nem az fogja naggyá tenni, ha barátai elhitetik vele, hogy az impresszionista Cézanne-t már legyűrte. Nagysága akkor fog kiforrni, ha megkéri jóakaróit ”ne szeressetek agyon”, mert a magam erejéből is meg tudok nőni."

Szemlézte:

Rózsahegyi Barnabás.


Minden eladó festményem eredeti alkotás, melyre garanciát vállalok.

Kérem, nézze meg a többi eladó festményemet is.

Köszönöm.

Garanciális feltételek

Garancia: 30 nap  

Fizetési opciók

Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-3 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételBudapest
Külföldi szállítás
Az eladó ezt a terméket nem szállítja külföldre.

Mások ezeket keresték még