1P109 Bombix mori - selyemhernyó preparátum könyv alakú dobozban


95.000 HUF 260.40 USD

Garancia: 1 év  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2023. november 27.
Termékkód: 5430337
Megtekintések: 244
Megfigyelők: 1
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

antikvitasok (3024)    
BUDAPEST

Hitelesített felhasználó

Gyorsan válaszol az üzenetekre
Pozitív értékelések: 99.84%
Utolsó belépés: Ma, 12:30
Regisztráció: 2013. március 05.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek

Antik iskolai bemutató eszköztárból való bemutató, oktató eszköz. Könyv alakú dobozban, üveg lap alatt található selyemhernyó különböző fázisaiban. Feliratok: BOMBYX MORI LIN. BIOLOGIA INSECTORUM Oldalán pici réz tábla, rajta felirat: RUDAS PÁL LABORATÓRIUM FELSZERELÉSEK ÉS TANSZER RAKTÁR BUDAPEST IX. ÜLLŐI ÚT 109 B

Szélesség: 20 cm

Hosszúság: 25.5 cm

Magasság: 4 cm

Súly: 0.675 kg

Bombyx mori

A "Selyemhernyó" ide irányít át. Egyéb felhasználásokról lásd: Selyemhernyó (egyértelműsítés) .

A "Selyemmoly" ide irányít át. Óriás selyemmolyról lásd: Saturniinae .

Bombyx mori

Páros hím (fent), nőstény (lent)

Ötödik fokozatú féreg

Ötödik instar

Természetvédelmi állapot

Szelídített

Tudományos osztályozásSzerkessze ezt az osztályozást

Tartomány: Eukarióta

Királyság: Animalia

Törzs: Ízeltlábúak

Osztály: Insecta

Rendelés: Lepidoptera

Család: Bombycidae

Nemzetség: Bombyx

Faj: B. mori

Binomiális név

Bombyx mori

( Linné , 1758 )

Szinonimák

Phalaena mori Linnaeus, 1758

Bombyx arracanensis Moore & Hutton, 1862

Bombyx brunnea Grünberg, 1911

Bombyx croesi Moore & Hutton, 1862

Bombyx fortunatus Moore & Hutton, 1862

Bombyx meridionalis Wood-Mason, 1886

Bombyx sinensis Moore & Hutton, 1862

Bombyx textor Moore & Hutton, 1862

A házi selyemmoly ( Bombyx mori ) a Bombycidae lepkefélék családjába tartozó rovar . A Bombyx mandarina , a vadon élő selyemlepke legközelebbi rokona . A selyemhernyó egy selyemmoly lárvája (vagy hernyója ). A selyemhernyó különösen nagy gazdasági értékű, mivel a selyem elsődleges termelője . A selyemhernyók kedvelt tápláléka a fehér eperfa levele, bár megehetik más eperfafajtákat, sőt más növények leveleit is, mint például az osage narancs.. A házi selyemmolyok szaporodása teljes mértékben az embertől függ, az évezredek óta tartó szelektív tenyésztés eredményeként. A vadon élő selyemmolyok ( a Bombyx más fajai ) kereskedelmileg nem olyan életképesek a selyem előállításában.

Kínában már legalább 5000 éve folyik a sericulture , a selyemhernyók tenyésztésének gyakorlata, [1] ahonnan Indiában, Koreában, Nepálban, Japánban, majd Nyugaton is elterjedt. A házi selyemlepkét a Bombyx mandarina vadon élő selyemmolyból háziasították , amely Észak-Indiától Észak-Kínáig, Koreáig, Japánig és Oroszország távol-keleti régióiig terjed. A hazai selyemmoly inkább kínai, mint japán vagy koreai állományból származik.

Nem valószínű, hogy a selyemmolyokat hazai környezetben tenyésztették a neolitikum előtt . Azelőtt nem fejlesztették ki a selyemszálak mennyiségének gyártásához szükséges eszközöket. A háziasított B. mori és a vadon élő B. mandarina továbbra is képes szaporodni, és néha hibrideket is termelni.

A házi selyemmolyok nagyon különböznek a Bombyx nemzetség legtöbb tagjától ; nemcsak a repülési képességüket veszítették el, hanem a színpigmentjeik is elvesztek.

Típusok

Az eperfa selyemhernyók szezonális költési gyakorisága alapján három fő kategóriába sorolhatók. Az egyszálú selyemhernyók szezononként csak egy fiókát adnak, és általában Európában és környékén megtalálhatók. Az univultine tojásoknak télen át kell hibernálniuk, végül tavasszal megtermékenyülnek. A bivoltin fajták általában Kelet-Ázsiában találhatók, és felgyorsult szaporodási folyamatukat a kissé melegebb éghajlat teszi lehetővé. Ezenkívül csak a trópusokon található polivoltin selyemhernyó. Petékük jellemzően 9-12 napon belül kel ki, ami azt jelenti, hogy akár nyolc lárvageneráció is előfordulhat egész évben.

Leírás és életciklus

Lárvák

A tojásból körülbelül 14 nap kell, hogy kikeljenek a lárvák, amelyek folyamatosan esznek. Előnyben részesítik a fehér eperfát , mivel vonzódnak az eperfa illatához, a cisz-jázmonhoz . Nem monofágok , mivel más Morus- fajokat , valamint néhány más Moraceae-t is megehetnek , főleg az Osage narancsot . Apró fekete szőrök borítják őket. Ha a fejük színe sötétebbé válik, az azt jelzi, hogy vedlés előtt állnak . A vedlés után a selyemhernyók lárvafázisa fehéren, meztelenül, a hátukon kis szarvakkal bújik elő.

Pupae (gubó)

Selyemhernyó és gubó

Négyszeri vedlés után testük enyhén sárgává válik, a bőr pedig feszesebbé válik. A lárvák ezután felkészülnek arra, hogy belépjenek életciklusuk bábfázisába, és bezárják magukat a nyálmirigyek által termelt nyers selyemből álló gubóba . A lárváról bábra való végső vedlés a gubón belül megy végbe, amely védőréteget biztosít a sérülékeny, szinte mozdulatlan bábállapotban. Sok más Lepidoptera termel gubót, de csak néhányat – a Bombycidae-t, különösen a Bombyx nemzetséget és a Saturniidae-t , különösen az Antheraea nemzetséget – használták ki szövetgyártásra.

A gubó 300–900 m hosszú nyers selyemszálból készül. A szálak nagyon finomak és fényesek, körülbelül 10 μm (0,0004 hüvelyk) átmérőjűek. Körülbelül 2000-3000 gubó szükséges egy font selyem (0,4 kg) elkészítéséhez. Évente legalább 70 millió font (32 millió kg) nyers selymet állítanak elő, amihez közel 10 milliárd gubóra van szükség.

Ha az állat túléli életciklusának bábfázisát, proteolitikus enzimeket szabadít fel , hogy lyukat képezzen a gubóban, így kifejlett lepkeként bukkanhat fel. Ezek az enzimek romboló hatásúak a selyemre, és a selyemszálak több mint egy mérföld hosszúságról véletlenszerű hosszúságú szegmensekre bomlását okozhatják, ami csökkenti a selyemszálak értékét, bár ezeket a sérült selyemgubókat továbbra is „töltelékként” használják . Kínában és másutt a doonák , kabátok és egyéb célokra történő gyártásában . Ennek megakadályozására a selyemhernyógubókat vízben megfőzzük. A hő megöli a selyemhernyókat, a víz pedig megkönnyíti a gubók kibontását. Gyakran magát a selyemhernyót is megeszik.

Mivel a selyem gubóból való legyűjtése megöli a lárvát, az állatjóléti és -jogi aktivisták bírálták a serkultúrát. Mahatma Gandhi kritikusan fogalmazott a selyemgyártással kapcsolatban, amely az ahimsa filozófián alapul, „hogy ne bántsanak semmilyen élőlényt”. Ez vezetett ahhoz, hogy Gandhi népszerűsítse a pamutfonó gépeket, amelyre a Gandhi Intézetben van példa, [8] és ennek az elvnek a kiterjesztése vezetett az Ahimsa selyem néven ismert modern gyártási gyakorlathoz , amely vadselyem (a vadból és félvad selyemmolyok) olyan lepkék gubóiból készülnek, amelyeket a selyem betakarítása előtt hagynak kikelni.

Moly

A lepke a selyemhernyó életciklusának kifejlett fázisa. A selyemmolyok szárnyfesztávolsága 3–5 cm, testük fehér, szőrös. A nőstények körülbelül kétszer-háromszor nagyobbak, mint a hímek (a sok tojás miatt). Minden kifejlett Bombycidae molynak csökkent a szájszerve, és nem táplálkozik.

A selyemmoly szárnyai lárva képzeletkorongokból fejlődnek ki . A lepke nem képes funkcionális repülésre, ellentétben a vadon élő B. mandarinával és más Bombyx fajokkal, amelyek hímjei a nőstényekkel találkoznak. Néhányan fel tudnak emelkedni és levegőben maradnak, de tartós repülést nem lehet elérni, mivel testük túl nagy és nehéz a kis szárnyaik számára.

2- mellkasi lábak.

Kifejlett selyemmoly

A selyemmoly lábai a selyemhernyó lárva (mellkasi) lábaiból fejlődnek ki. Fejlődési géneket, mint például a Distalless és az extradenticle, a lábfejlődés jelölésére használták. Ezenkívül a mellkasi lábak bizonyos szegmenseinek eltávolítása a lárva különböző életkorában azt eredményezte, hogy a kifejlett selyemmolyban nem fejlődtek ki a megfelelő kifejlett lábszegmensek.

Forrás: wikipédia

Garanciális feltételek

Garancia: 1 év  

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-2 munkanap
Személyes átvétel Budapest IX.
MPL - csomagautomata 1650 HUF
MPL - házhozszállítás 1800 HUF
PostaPont 1650 HUF

Mások ezeket keresték még