1E397 Krakkó Flórián kapu 25 x 15 cm


4.500 HUF 12.26 USD

Garancia: örökös  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2023. november 27.
Termékkód: 3638063
Megtekintések: 117
Megfigyelők: 0
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

regitargyaim (4821)    
BUDAPEST

Hitelesített felhasználó

Gyorsan válaszol az üzenetekre
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Tegnap, 20:48
Regisztráció: 2012. november 27.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Terméktípus:falidísz

Szép állapotú, jelzett, falra akasztási lehetőséggel rendelkező fa táblára illesztett fém dombormű. Felirat: KRAKOW BRAMA FLORIANSKA Jelzés: NM Hátoldalon pecsételt lengyel iparművészeti címke, lásd fotó.

Szélesség: 15 cm
Magasság: 25 cm
Súly: 0.565 kg
Flórián-kapu (Krakkó)

Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshezFlórián-kapu

Település
Krakkó történelmi központja
Cím
Lengyelország
Építési adatok
Építés éve
14. század
Rekonstrukciók évei
1694, 1899
Elhelyezkedése

Flórián-kapu

Pozíció Óváros (Krakkó) térképén

é. sz. 50° 03′ 53″, k. h. 19° 56′ 29″

A Wikimédia Commons tartalmaz Flórián-kapu témájú médiaállományokat.

A Flórián-kapu (más néven: Szent Flórián kapuja, lengyelül: Brama Floriańska) toronnyal védett középkori kapu Krakkó Óvárosában, mely a Floriańska utca (Ulica Floriańska) és a Pijarska utca (Ulica Pijarska) találkozásnál áll. A kapu nyolc másikkal (Sławkowska, Grodzka, Wiślna, Mikołajska, Rześnicza, Szewska, Nowa és Poboczna) együtt védte a várost.

Leírás

A torony a csúcsán lévő sisakgombig mérve 34,5 méter magas. Barokk koronája 1660-ban készült.

A torony Planty felőli, külső oldalánál, a bejárat felett kődombormű látható, mely a Piast-sast ábrázolja. A domborművet Zygmunt Langman készítette Jan Matejko tervei alapján. Ezen a részen máig megmaradtak a kapurácsot tartó elemek és a kocsikerékvetők. A torony város felőli, belső oldalát a 18. századból származó, Szent Flóriánt ábrázoló színes relief díszíti.

A torony belsejében klasszicista stílusú, a 19. század elején készült oltár áll, melynek dísze a Piaskowai Madonna freskó másolataként készült késő barokk festmény.

A kapu napjainkban turisztikai látványosság.

Története[szerkesztés]

Krakkót a 13-14. századtól várfal vette körül. A Flórián-kaput először egy 1307-ből származó írás említi. A kapun át vezető út része volt a Királyi útnak, mely a Szent Flórián-templomtól a Wawelig vezetett.

A kapu mellett épült 1565-1566 között a Városi Arzenál, a fegyverraktár. A városi istállók is itt helyezkedtek el a 16. században. 1694-ben a torony alapos felújításon esett át.

A 19. század elején a Krakkót megszálló osztrák hatóságok nagyarányú átalakításba kezdtek a városban, hogy az erődítményeket átalakítsák, meggyengítsék. Ekkoriban határozták el a városfalak lebontását a tornyokkal együtt. Feliks Radwański krakkói építészprofesszor írta ekkoriban a védelmükben: „Ezek az építmények védelmet nyújtanak a Kleparz felől fújó szelek ellen, amelyek bűzt hoznak és illetlenül megemelik az anyák és feleségek szoknyáját.” A falak egy része ennek köszönhetően megmenekült, így többek között a Barbakán és a Flórián-kapu is.

1882-ben újból meg kellett menteni a bontástól a kaput. Władisław Czartoryski herceg lépett fel a bontás ellen azzal, hogy a Czartoryski család kápolnáját rendezi be a toronyban. Czartoryski nem sokkal előbb a torony mellett rendezte be a Czartoryski Múzeumot. A városi tanács azzal a feltétellel járult hozzá ehhez, hogy a tornyot egyúttal a 18. századi formájára kell visszaállítani. Az elkészült kápolnát Albin Dunajewski bíboros szentelte fel 1889-ben.

A 20. század legelején ismét elhatározták a kapu bontását, mert egy tervezett villamos vonal útjában állt. Végül úgy döntöttek, hogy a kapu járatát kimélyítik, és így már el tudott futni alatta a villamos.

Forrás: wikipédia

Garanciális feltételek

Garancia: örökös  

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz
Postai utánvétel
PayPal  

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-2 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételBudapest IX.
MPL - csomagautomata1650 HUF
MPL - házhozszállítás1800 HUF
PostaPont1650 HUF

Mások ezeket keresték még