VASTAGH GÉZA: BAROMFIUDVAR, az állati festőtől

Világelső CHRISTIES és SOTHEBY’S aukcióin kedvelt!

300.000 HUF 816.35 USD

Garancia: 60 nap  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2023. december 14.
Termékkód: 5387526
Megtekintések: 560
Megfigyelők: 3
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

marzol79 (42)   
Pest megye

Hitelesített felhasználó

Válaszadás: 100%-ban20 óra alatt
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Tegnap, 09:11
Regisztráció: 2016. október 28.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Az eladó eredetiként jelölte meg az alkotást, amelyre 60 nap pénzvisszafizetési garanciát vállal. Az eladó állítása szerint az eredetiséget szakértő is megerősítette.
Téma:állatok
Technika:olaj
Stílus:naturalista
Hordozó:vászon
Legnagyobb méret:közepes (80 cm-ig)
Szignó:szignózott
Állapot:korának megfelelő
Eredetiség:eredeti
Pénzvisszafizetési garancia az eredetiségre:igen
Eredetiségét szakértő megerősítette?:igen

VASTAGH GÉZA: BAROMFIUDVAR, az állati festőtől
A világelső CHRISTIES és a SOTHEBY’S aukcióin kedvelt!

Az olaj, vászon festmény mérete 40 x 30 cm, a kerettel 50 x 40 cm. Szignó jobbra lent, a művész tipikus aláírása. Vakrámája a 19. század jellemző technikájával derékszögben vágott, azaz nem 45 fokban, mint utána és ma. A vászon és a festék kora is az 1800-as évek végére, az 1900-as évek elejére tehető. 1-4. melléklet

A hazai műtárgypiacon Vastagh Géza alkotásai igazi kuriózumnak számítanak. Az Invaluable nemzetközi művészeti adatbázisban 1998-tól nyilvántartott 158 aukción részt vett Vastagh alkotások mintegy felét, 73 festményt a világ két leghíresebb aukciós háza, a Christies és a Sotheby’s árulta. Ezek döntő része állati ábrázolás volt. Jelenleg (2023.11.11) további 5 képét árulják 1.300 és 5.000 euró közötti becsértékekkel, amelyből 3-4 állatábrázolás. 5-7. melléklet

A Mutualart adattár szerint 1998-tól a művész aukciós rekordára 75.000 USD. 8. melléklet

Vezető aukciós házainkban Vastagh Géza festményei elvétve fordultak csak elő. Az Invaluable szerint 2017-től napjainkig 2 oroszlános képét adták el 1 millió Ft felett, ill. 2 MFt-ért és egy baromfis képet 850.000 Ft-ért. A Galéria Savarián csupán egy festmény van. Méretre pontosan azonos, színes foltokból összeálló impresszionista tájkép. 9. melléklet

Azonos témájú és hasonló méretű festményt, ötöt találhatunk az Invaluable adattárban, s ezekhez hasonlítható a tárgybeli kép leginkább, s vetekszik azokkal, de legalább olyan tetszetős, mint azok közt a legdrágábbak. Ennek alapján a galériás becsértéke 1.500 – 3.000 euróban határozható meg. 10. melléklet

Alkalmazkodva az online értékesítésnél várható szerényebb fizetőképes kereslethez, igen kedvező ár lehet a 800 eurós, azaz 300.000 Ft.

A festmény nem szerepel a nemzeti örökségvédelem védett/lopott nyilvántartásában, eredetiségéért pénzvisszafizetési garanciát vállalok.

Vastagh Géza (Kolozsvár, 1866 – Budapest, 1919) magyar festőművész.

A piaristák budapesti gimnáziumában folytatott tanulmányok után, 1886-ban Münchenbe ment. Itt előbb Hollósy Simon magániskolájába járt, majd a Képzőművészeti Akadémián Gabriel von Hackl tanítványa lett. 1888-ban tért vissza Budapestre. 1889-ben Franciaországban volt tanulmányúton. 1898-ban állami ösztöndíjjal négy hónapot töltött Algériában és Tunéziában, ahol elsősorban az oroszlánt és annak életkörülményeit tanulmányozta, fényképeket, vázlatokat készített e témakörben.

Tizenhét éves korában szerepelt először a Műcsarnok bemutatóján. 1887-ben a müncheni Glaspalast kiállításán szerepelt. Itthon, ugyanebben az évben a Képzőművészeti Társulat kiállításán aratott sikert Nyugvó parasztány című festményével, melyet I. Ferenc József vásárolt meg. Témaválasztásában az állatok kerültek a középpontba. Tyúkokat, kacsákat festett, majd oroszlán- és tigrisábrázolásaival tűnt fel. Figyelő oroszlánok képéért 1888-ban Ráth György-díjat kapott.

Számos műve került Nagy-Britanniába és az Egyesült Államokba.

Később érdeklődése a magyar szürkemarha felé fordult.

A századfordulót követő időszakban helyszíni megfigyeléseket tett a hamburgi, a lipcsei és a berlini állatkertben, melyeket többnyire pasztellen rögzített. Ekkor készültek marabu-, farkas-, hiúz-, tigrisábrázolásai. 1910-ben a Tátrában időzött, innen sok tájképpel tért haza.

Néhány festményét (Ki a legény a csordában?, Oroszlánfej, Táj oroszlánnal, Pihenő parasztlány stb.) a Magyar Nemzeti Galéria őrzi, számos műve megtalálható a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

Hagyatéki kiállítását 1920-ban a Műcsarnokban rendezték meg. Képei szerepeltek 1934-ben a Műcsarnokban id. Vastagh György centenáriumi tárlatán, valamint a Vastagh művészcsaládot bemutató kiállításon az Ernst Múzeumban 2004-ben.

Forrás: Wikipédia

Garanciális feltételek

Garancia: 60 nap  

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-2 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételSzentendre
Postázás3500 HUF

Mások ezeket keresték még