Szabó József (1925-2010) : Csendélet


120.000 HUF 329.25 USD

Garancia: 30 nap  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2024. április 15.
Termékkód: 5767671
Megtekintések: 23
Megfigyelők: 0
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

enio (773)    
Somogy megye

Gyorsan válaszol az üzenetekre
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Ma, 16:29
Regisztráció: 2012. június 09.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Az eladó eredetiként jelölte meg az alkotást, amelyre 30 nap pénzvisszafizetési garanciát vállal. Az eladó állítása szerint az eredetiséget szakértő is megerősítette.
Téma:csendélet
Eredetiség:eredeti
Pénzvisszafizetési garancia az eredetiségre:igen
Eredetiségét szakértő megerősítette?:igen

Olaj-papír, 60*50 cm képméret + keret, jelzett, 1956-ban készült. (349)

Személyes átvétel lakcímemen lehetséges, de szívesen postázom is.


Szabó József (1925-2010)

A földműves családból származó Szabó Józsefet 1947-ben felvették a budapesti Képzőművészeti Főiskolára, ahol 1953-ban szerzett diplomát. Szőnyi István, Barcsay Jenő, Bence László és Pap Gyula voltak a mesterei. 1956-ban Párizsba ment, és francia állami ösztöndíjjal az Ecole des Beaux-Arts-on Maurice Brianchon műhelyében tanult tovább. 1958-ban az Exposition des Peintres Hongrois aux Beaux-Arts, a magyar festőnövendékek kiállításának alkalmával első díjat nyert. 1959-től a nizzai Ecole des Beaux-Arts-on folytatta művészi tanulmányait. 1967-ben az Egyesült Államokban járt, ahonnan csalódottan tért vissza. Egyéni kiállításai voltak Milánóban, Genfben, Zürichben és Párizsban, de munkái szerepeltek chicagói, Los Angeles-i és montreali kiállításokon is.

Szabó József visszavonultan dolgozó, magányos festő, aki azonban érzékenyen reagál a körülötte zajló eseményekre. Ez tapasztalható az 1975-ben, a párizsi Galerie Chironban bemutatott festményein is. A szürrealisztikus képek, amelyeknek szinte az egész terét groteszk arcok, képzeletbeli ember-állat figurák sokasága tölti be, egy csalódott, emberségesebb korra vágyó művész belső világát tükrözik.

A nyolcvanas évek elején klasszikus festői hagyományokra támaszkodó szürrealista festményeket komponált, amelyeken eltorzult arcú emberek, rémisztő szörnyek felsorakoztatásával a minden irányból ránk leselkedő veszélyt jelenítette meg. Ezekben az emberi gyarlósággal szembesítő, egyúttal a Paradicsomot a földi létben kereső alkotásaiban Szabó a nyolcvanas években kétféle megközelítést vizsgálva kereste az igazságot: vajon létezik-e égi, létezik-e földi Paradicsom? Elhagyva a sötétebb tónusokat, főként az addig domináló barnát, a nyolcvanas évek végére palettája kivilágosodott, és – egészen az absztrakció határához jutva – a színek és formák tökéletes egyensúlyát őrző kompozíciókat készített. A formák egymásra rakódnak, és míg az egyik alulra kerül, a másik felülemelkedik, vagy egymásba fúródnak és összekapcsolódnak. Legutóbbi munkái közt a szivárvány színeit alkalmazó, mozaikhatású, expresszív képekkel találkozunk, amelyek továbbra is hagyományos festészeti technikával készültek. A kezek, a mozdulatok és a végletekig leegyszerűsített, de mégis kifejező arcok arra engednek következtetni, hogy Szabót továbbra is ugyanazok a problémák foglalkoztatták, mint a korábbi években. Napjainkban viszont „nagyobb a lelkesedés bennem mint azelőtt, hogy újra kezdjem keresésemet az absztrakció és fél-absztrakció területén” .

A képek mellett szobrokat is készít, ezek egyikét, egy festett fémből készül monumentális alkotását a sête-i Médiathêque François Mitterrand épülete előtt állították fel. Szabó József számára a galériák mellett több múzeum is rendezett egyéni kiállítást: 1978-ban Montpellier-ben a Musée Fabre, 1980-ban és 1988-ban Sête-ben a Musée Paul Valéry, 1981-ben Alês-ben a Musée du Colombier, 1982-ben Bourges-ban a Musée du Berry és a Musée d’Evreux.

Forrás: artportal


Garanciális feltételek

Garancia: 30 nap  

Fizetési opciók

Banki előre utalás

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-3 munkanap
Egyéb 3200 HUF
Külföldi szállítás
Az eladó ezt a terméket nem szállítja külföldre.

Mások ezeket keresték még