Az Országos Gárdonyi Géza Irodalmi Társaság díszoklevele 1927


6.900 HUF 18.82 USD

Garancia: 3 nap  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2024. február 27.
Termékkód: 4764776
Megtekintések: 41
Megfigyelők: 0
Eladó adatai

benkovics (362)   
Fejér megye

Gyorsan válaszol az üzenetekre
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Ma, 05:11
Regisztráció: 2022. január 17.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek

Az Országos Gárdonyi Géza Irodalmi Társaság az irodalombarát tanítókat, tanárokat tömörítő, 1923 és 1945 között Budapesten működött közművelődési egyesület volt. A társaság fő célja a magyar irodalom népszerűsítése, a kiadási lehetőségek bővítése, valamint Gárdonyi Géza emlékének és életművének ápolása, valamint egyéb irodalmi emlékhelyek megőrzése volt. Az 1925-ben elfogadott alapszabály értelmében a nyolcvan rendes tag mellett egyszerre öt tiszteleti és korlátlan számú külső tagja lehetett a társaságnak. A rendes tagság feltételéül szabták a tanítótestületi tagságot, azaz a tanári hivatást. A negyvenkét alapító tag mellé rövid időn belül sokan csatlakoztak, 1926-ban már a százötven, 1940-ben pedig a négyszáz főt is meghaladta a tagság, amelynek kétharmadát vidéki pedagógusok tették ki.

A társaság kiemelt feladata volt a névadó Gárdonyi Géza emlékének és irodalmi hagyatékának ápolása. A Dante Könyvkiadóval összefogva, az író fia, Gárdonyi József hozzájárulásával 1924 és 1938 között hatvankötetes díszkiadásban jelentették meg Gárdonyi életművét. Az író halálának évfordulóin felolvasóüléssel egybekötött emlékünnepségeket szerveztek. 1923-ban a társaság emléktáblával jelölte meg Gárdonyi agárdpusztai szülőházát és családjának székesfehérvári lakóházát. Megrendelésükre 1924-ben készült el Gárdonyi portréfestménye, Varga Ferenc alkotása, emellett a társaság szoborbizottsága országos adománygyűjtésbe fogott, amelynek köszönhetően 1933. május 13-án leleplezték Gárdonyi Géza első nagyszabású köztéri szobrát, Horvay János alkotását Budapest XI. kerületében.

33 x 45 cm, a legismertebb regényalakokról készült színes rajzokkal keretezve. Szélei gyűröttek.

Szállítás: MPL házhozszállítás, MPL Postapont, MPL Postapartner, MPL csomagautomata

Garanciális feltételek

Garancia: 3 nap  

Fizetési opciók

Banki előre utalás

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-3 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
MPL - csomagautomata1425 HUF
MPL - házhozszállítás2915 HUF
Külföldi szállítás
Az eladó ezt a terméket nem szállítja külföldre.

Mások ezeket keresték még