KÉZIRAT Öveges Professzor tudományos cikke A Zöld Sugár és Aláírt levele !!


70.000 HUF 190.99 USD

Garancia: 7 nap  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2024. február 10.
Termékkód: 5605119
Megtekintések: 110
Megfigyelők: 1
Eladó adatai

Bibliofilia (75)    
Csongrád megye

Hitelesített felhasználó

Válaszadás: 100%-ban57 perc alatt
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Tegnap, 22:36
Regisztráció: 2021. november 27.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek

Öveges József - A zöld sugár - Kézirat - 1976. szept. 15.

Öveges professzor az Élet és Tudomány folyóirat részére írt tudományos cikkének géppel írt kézirata, számos helyen sajátkezű javításaival és kiegészítéseivel. 6 oldal (teljes) + 3 oldalon ábravázlatok (2 es számozású ábralap nélkül).

Hozzá tartozik: Öveges József levele az Élet és Tudomány főszerkesztőjének címezve, sajátkezű aláírásával.

Ritka tudománytörténeti csemege.

A zöld sugár, vagy más néven zöld villanás egy viszonylag ritka légköroptikai jelenség, amely rövid idővel napnyugta előtt, vagy napkelte után figyelhető meg. A megfelelő körülmények esetén egy zöld színű folt látható a napkorong felső széle fölött, miközben az égitest részben a horizont alatt található. Ez a jelenség általában mindössze néhány másodpercig tart. Ritkán a jelenség alakja egy felfelé tartó sugárra hasonlít. A jelenséget a légkör okozza azáltal, hogy a napfényt különböző színösszetevőire bontja fel. Hasonló jelenség a Hold esetében is megfigyelhető.

A zöld sugár megfigyeléséhez tiszta és pormentes égre van szükség. Egy anticiklon jelenléte elősegíti a megfigyelést, ami magas légnyomást eredményez. Továbbá fontos, hogy a látóhatár távolsága a lehető legnagyobb legyen, hogy a napsugarak minél vastagabb levegőrétegen hatoljanak keresztül. Emiatt a zöld sugarak legjobban alacsony tengerszint feletti magasság és takarásmentes horizont esetében figyelhetők meg, például egy óceán felszínén.

A jelenség bármilyen tengerszint feletti magasságról megfigyelhető. Általában takarásmentes horizont esetén látható, azonban lehetséges hegycsúcsok és felhők fölött is megfigyelni. Bármely földrajzi szélességen előfordul, viszont az Egyenlítőn a jelenség ritkán tart tovább egy másodpercnél. A zöld sugár a horizont közeli Hold és fényesebb bolygók, mint a Vénusz és Jupiter esetében is megfigyelhető.

Repülőgép pilóták rendszeresen látják a jelenséget, különösen amikor nyugat felé repülnek, amikor is a napnyugta az ő nézőpontjukból időben elhúzódik. Az első színes felvételt a zöld sugárról 1960-ban készítették a Vatikán Obszervatóriumból.

A zöld sugarat két jelenség együttes előfordulása idézi elő. Egyrészt az atmoszféra fénytörése, amikor a látóhatár közeli fénylő égitest spektrumának vörös komponense kevésbé törik meg, mint a zöld és kék komponensek. A vörös sugarak egy része a horizont alá kerül vagy a talajszintre. Másrészt a Rayleigh-szórás csillapítja a látható színkép kék összetevőjét. Ennek hatására csak a zöld színű sugarak jutnak el a megfigyelő szemébe.

A jelenséget felerősíti a légtükrözés, ismertebb nevén délibáb. A legtöbb derűs naplemente esetében kis nagyítással észrevehető egy zöld szegély a napkorong peremén, azonban a zöld sugár vagy villanás a légkör erősebb rétegződését kívánja meg. A légtükrözés a zöld szín láthatóságának időtartamát növeli meg a másodperc tört részéről több másodpercre.

A termékeink között ritka, egyedi könyveket, nyomtatványokat, könyvkötészeti szempontból különleges darabokat és kéziratokat talál.

Garanciális feltételek

Garancia: 7 nap  

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-3 munkanap
Személyes átvétel Szeged
Foxpost - csomagautomata 1600 HUF
GLS - átvevőhely 1800 HUF
GLS - házhozszállítás 2300 HUF
MPL - csomagautomata 1900 HUF
MPL - házhozszállítás 2400 HUF
Külföldi szállítás
Az eladó ezt a terméket nem szállítja külföldre.

Mások ezeket keresték még