GYARMATHY TIHAMÉR (1915 - 2005) Bartók emlékére - Hommage á Bartók szitanyomat


290.000 HUF 788.94 USD

Garancia: 30 nap  
Személyes átvétel
Termék információk
Feltöltés ideje: 2024. március 31.
Termékkód: 5678818
Megtekintések: 92
Megfigyelők: 1
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

samsarag (43)   
Pest megye

Hitelesített felhasználó

Válaszadás: 100%-ban47 perc alatt
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Tegnap, 15:22
Regisztráció: 2019. január 15.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Az eladó eredetiként jelölte meg az alkotást, amelyre 30 nap pénzvisszafizetési garanciát vállal. Az eladó állítása szerint az eredetiséget szakértő is megerősítette.
Művész:Gyarmathy Tihamér
Hordozó:papír
Stílus:modern
Kor:1970-1989
Szignó:szignózott
Állapot:hibátlan
Pénzvisszafizetési garancia az eredetiségre:igen
Eredetiség:eredeti
Eredetiségét szakértő megerősítette?:igen

GYARMATHY TIHAMÉR (1915 - 2005)

Bartók emlékére - Hommage á Bartók. Budapest-Paris, 1978-1979

Lap mérete: 32,5x50 cm

nyomat mérete: 39x25 cm

szitanyomat, papír

J.j.l.: Gyarmathy Tihamér, j.b.l.: 54/100 "Hódolatul Bartóknak" 947.

Gyarmathy Tihamér (Pécs, 1915. március 8. – Budapest, 2005. január 9.) Kossuth-díjas magyar avantgárd festő. A II. világháború utáni magyar absztrakció egyik fő képviselője. 1933-tól tanult a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, ahol Vaszary János volt a mestere. 1937-től 1939-ig Olaszország, Franciaország és Németország volt tanulmányainak helyszíne. Ezen tanulmányok alatt kötött ismeretséget kortárs festőkkel, köztük Piet Mondrian, Beöthy István, Hans Arp, André Breton, Max Bill. 1938-ban első önálló kiállítását Párizsban, a másodikat Zürichben rendezte meg. Tanulmányairól hazatérve került kapcsolatba a magyarországi avantgárd képviselőivel, Kassák Lajossal és Kállai Ernővel. 1945-ben az Európai Iskola, 1946-ban az Elvont Művészek Magyarországi Csoportja és a Galéria a 4 Világtájhoz alapító tagja volt. 1947-ben kiállítása volt Párizsban, 1948-ban pedig Budapesten, azonban még ebben az évben feloszlatták a csoportot és nem kapott több kiállítási lehetőséget. Több, mint húsz éven keresztül fizikai, majd műszaki munkásként dolgozott, hogy családja megélhetését biztosíthassa. Fellépő betegsége miatt azonban végül nyugdíjazták, ekkortól - nehéz anyagi körülmények közepette - ismét a festészetnek élhetett. Művei az 1960-as évektől előbb külföldön, később már itthon is kiállításokra kerülhettek. 1968 februárjában az Iparterv kiállítások sorozatát bevezető avantgárd kiállítás egyik részvevője volt a Vásárhelyi Pál Kollégiumban. 1971 után többször járt Nyugat-Európában, 1973-ban körutazást tehetett Afrikában is.

Bartók Béla (1881-1945) életműve a magyar nép egyik legnagyobb hozzájárulása a 20. század emberiségének közös kultúrális értékeihez. Zongoravirtuózként és romantikus nemzeti zeneszerzőként induló pályáján fordulatot az hozott, hogy falujáró gyũjto útjain tudományos alapossággal megismerte a magyar és a szomszéd népek ősi parasztzenéjét. A klasszikus európai iskolázottság mellett ez a friss forrás - megerősítve a nem-német új zene (Debussy, Stravinsky) ösztönzéseivel- olyan dallamosság, olyan ritmika kiformálásához vezette, amely összetéveszthetetlen és izgalmas egyéni stílusként az l. világ- háború utáni zenei avantgarde egyik nagy eseménye lett. Hat vonósnégyese, versenyművei és szimfónikus zenéje zongoramuzsikája és három színpadi alkotása klasszikusokkal vetekedő népszerűségre tett szert halála óta. Stílusának kisugárzása és zenepedagógiájának felhasználása nemzetközi méretũ A magyar szellemi élet egyik modelljévé kristályosult a Bartók életműben estet öolto esztétika: a keleti és nyugati kul- túra ötvözésével, a még élő néphagyomány és a magas kultúra együttes befogadásával hogyan válhat a művészet személyes erejű, egyszersmind demokratikus, a népeket egymáshoz testvéri közelbe hozó .

Garanciális feltételek

Garancia: 30 nap  

Fizetési opciók

Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételBudapest V.
Külföldi szállítás
Az eladó ezt a terméket nem szállítja külföldre.

Mások ezeket keresték még