VILÁGASZTAL - RENGETEG RECEPTTEL - Juhani Nagy János
Feltöltés ideje: 2023. december 18. |
Termékkód: 4710349 |
Megtekintések: 60 |
Megfigyelők: 0 |
Ajánlatok: 0 ajánlat |
Magdalin (340)
BUDAPEST
Hitelesített felhasználó
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Állapot: | kiváló |
Kötés típusa: | kemény kötés |
Új könyv, kifogástalan állapotban.
VILÁGASZTAL - RENGETEG RECEPTTEL
Juhani Nagy János
WELL-PRESS
,Megjelenés: 2005. január 01
Bővebb ismertető
A gasztronómia iránt érdeklődők számára bizonyára ismerős Juhani Nagy
János író, újságíró neve, hiszen ez már sokadik olyan könyve, ami
olvasóját tartalmas és kalandos utazásra hívja az ízek világába. És
nemcsak az ízek világába! A Világasztal, ahogy alcíme is jelzi, rengeteg
receptet tartalmaz, mégis jóval több egy szakácskönyvnél.
Bebarangolja
az étkezés kultúrhistóriájának egy-egy érdekes fejezetét, négy
kontinens népeinek, országainak lábasába kukkant bele szenvedélyes
kíváncsisággal, a jelen és a múlt történeteivel fűszerezve a különleges,
olykor egzotikus, de a mai magyar konyhában is elkészíthető ételeket.
Olvasható
ez a könyv novelláskötetként, útikönyvként, ismeretterjesztő műként és
szakácskönyvként. De nem érdemes kategorizálni - mert ez egy olyan
könyv, ami kedvet csinál ahhoz, hogy felfrissítsük a megszokott
menüsort, meglepjük valamivel a családot - vagy éppen újra közösen
találjuk ki, legközelebb mivel varázsoljuk világasztallá az étkezőnket.
Milyen is ez a "receptregény"?
Juhani
Nagy János Világasztal című könyve valójában egy gasztronómiai utazás. A
szerző bejárta a helyeket, amikről ír, kóstolta az ételeket, amelyeknek
felidézi az ízét - és lehetőséget teremt minden olvasója számára, hogy
mindezt átélje a saját otthonában.
Három a könyv öt fő fejezete
közül különböző földrészeken barangol. De nem mechanikusan országról
országra, csak földrajzi szempontok szerint! Megismertet például a
norvég vagy a japán konyha rejtelmeivel, az amerikai gasztronómiai
kultúra változásaival, Tunézia "szerelmes" főztjeivel - de külön szól
például a szláv levesekről vagy a piláf számos variációjáról. Érdekes,
olvasmányos utazások ezek, amelyek szó szerint ízelítőt nyújtanak
szokásokból, történelemből. Tekinthető ez tehát egyfajta kulináris
útleírás-gyűjteménynek. Az elbeszéléseket ugyanakkor számos, összesen
150 recept gazdagítja. Méghozzá olyanok, amelyek nincsenek kilúgozva,
hozzáigazítva a hazai szokásokhoz, napjaink divatjához - mégis
elkészíthetők minden magyar konyhában, hiszen a hozzávalók idehaza is
kaphatók.
Két fejezetben pedig témába vágó érdekességeket,
különlegességeket, háttérinformációkat tálal - szintén olvasmányos módon
-, de azért ezekben is találni recepteket. Így például az egyik fejezet
Konyhakronológia az újkőkortól 2003-ig, de olvashatunk itt az ételek és
az irodalom kapcsolatáról, arról, hogy valójában mi mindent megeszünk, a
kaviár, a szarvasgomba rejtelmeiről, és strucchús várható karrierjéről,
karácsonyi és reggeliző szokásokról vagy a japán teaszertartásról is.
A
könyv érdekes olvasmány gourmand-oknak, azoknak, akik egyszerűen
szeretik a hasukat, akik szeretnek utazni - tehát mindenkinek, akik
nyitottak a világ és az újdonságok felé.
A könyvet Gulay István, a Magyar Konyha most leköszönt főszerkesztője és Bächer Iván író ajánlja az olvasók figyelmébe.
Ízelítő a Világasztal fejezeteiből:
- Aperitif a világasztalhoz:
gasztronómiai "leg"-ek, az evés az irodalomban, malac vagy ínyenc, aki
szürcsöl?, reggelik és karácsonyok világszerte, egy rémtörténet arról,
miket eszünk, és egy kis konyhakronológia az újkőkortól a XXI. századig
- Óvilági konyhák:
Európa nagyanyáink legkülönbözőbb derelyéitől a paella-variációkig
(többek között) a szláv leveseken, a baszk különlegességeken, a linzer
és ischler változatain és a skandináv halas ételeken át, egy kis ír
kávéval leöblítve.
- Keleti ízvilág: Ázsia, indulva a török
kebabtól és baklavától, azután piláfok zöldséggel és különböző húsokkal,
kaukázusi és kantoni konyha, kínai csirkemódi, édes-savanyú variációk,
keleti édességek, thai ízek, és tofu salátának, desszertnek.
- Kóstoló Afrikából és az Újvilágból:
harissa és kuszkusz Tunéziából, vaníliafagyi a forró Madagaszkárról,
egytálétel az ízletes és laktató latin konyhából - és persze a
mindenhol otthonos ceviche, a hódító "pulykanap", és az őszibarack
államának ízei.
- Világkarrierek - és titkok: ott kenyér, itt
köret: a rizs. Vajon meghódítja-e a világot a strucchús, mit kell tudni
az aranyárban mért szarvasgombáról, milyen és meddig lesz még igazán jó
kaviár, hogy változott meg az amerikai ízlés, milyen egy japán
teaszertartás, és mit ettek Illésék a talán utolsó közös vacsorán?
Fizetési opciók
Banki előre utalás |
Készpénz |
Szállítási opciók
Szállítás innen: Magyarország Feldolgozási idő: 1 munkanap A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását. | |
Személyes átvétel | Budapest XVIII. |
Foxpost - csomagautomata | 1500 HUF |
MPL - csomagautomata | 1101 HUF |