Májmúni kódex védődobozában (gyűjtői)


6.000 HUF 16.33 USD

Garancia: 3 nap  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2024. március 02.
Termékkód: 4868828
Megtekintések: 53
Megfigyelők: 1
Eladó adatai

pisti40 (594)   
Jász-Nagykun-Szolnok megye

Gyorsan válaszol az üzenetekre
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Tegnap, 23:08
Regisztráció: 2015. július 05.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Állapot:kiváló
Kötés típusa:kemény kötés

Scheiber Sándor (szerk.)

: A Májmúni kódex

Magyar Helikon

, 1980

Állapot: jó állapotú

A Májmúni kódex [Móse Májmúni törvénykódexe] A budapesti "Misné Tóra" legszebb lapjai

Bp., 1980. Magyar Helikon - Corvina. Nyl kötésben, jó - a képeken látható - állapotban. Kissé viseltes védő kartondobozban. 34×47 cm.

A középkori héber könyvművészet egyik legszebb s világszerte ismert, híres alkotása a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának Keleti gyűjteményében őrzött MISNÉ TÓRA. A mű – Móse Májmúni (Maimonides) törvénykódexe – a bibliai, talmudi és Talmud utáni vallástörvények, életszabályok rendszeres összefoglalása, a középkori zsidóság egyetemes törvénykönyve. Az 1180-ban, Kairóban befejezett munka számos kéziratban terjedt. A Budapestre került kódexet 1295–1296-ban másolták, valószínűleg Franciaországban. A díszes, fekete, piros és kék tintával írt köteteket számos miniatúra ékesíti. A mű bevezetőjének és tizennégy könyvének címlapját bibliai jelenetek díszítik, a címek vékony aranylemezből készült vagy festett címtáblán helyezkednek el. A bibliai jelenetek hatását groteszk, profán lapszéli jelenetek ellensúlyozzák. A kódexnek a miniatúrákkal, könyvfestményekkel egyenrangú ékessége az ornamentális írás, az oldalak, a szöveghasábok átgondolt elrendezése. A fejezetek végén a másoló olykor a szövegből is képet formál, legtöbbször stilizált liliom alakot. Száztizenhárom évvel a szöveg másolása és illuminálása után egy kölni scriptor különböző szerzők lapszéli jegyzeteivel írta körbe a MISNÉ TÓRA oldalait. Munkája közben gondosan ügyelt, hogy ne bontsa meg az oldalak harmóniáját, és a margináliák szövegét geometrikus vagy figuratív alakzatba rendezte. Kötetünk a MISNÉ TÓRA hatvannyolc legszebb lapját mutatja be. A lapokat Scheiber Sándor válogatta. Bevezető tanulmánya a fontos tudnivalókat foglalja össze Májmúniról, törvénykönyvéről s e kódexről. A kiadványhoz Sed-Rajna Gabriella, magyar származású francia művészettörténész írt könyvművészeti tanulmányt és képmagyarázatokat.

Garanciális feltételek

Garancia: 3 nap  

Fizetési opciók

Banki előre utalás

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-3 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Postázás3000 HUF
Külföldi szállítás
Az eladó ezt a terméket nem szállítja külföldre.

Mások ezeket keresték még