Olympia Fulvia Moratae: Orationes, Dialogi, Epistolae, Carmina...(Összegyűjtött műve. Bázel,1570)


1.155.000 HUF 3,164.27 USD

Termék információk
Feltöltés ideje: 2023. december 12.
Termékkód: 5093223
Megtekintések: 361
Megfigyelők: 1
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

kisbelus (195)  
Győr-Moson-Sopron megye

Válaszadás: 91%-ban1 óra alatt
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Ma, 09:22
Regisztráció: 2010. október 16.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Kor:18. század vagy előtti
Állapot:
Kötés típusa:bőrkötés

Olimpiae Fulviae Moratae Foeminae Doctissimae ac plane, Divinae Opera...Basileae, 1570... Egy ritka kiadás gyűjtőknek ! 1155000 ft 3000 eur.

FoeminaOlympia Morata, tudós, tanár és egy "olasz eretnek"

Az első kiadás 1558-ban jelent meg, és harminc levelet tartalmazott Moratától és másoktól. Ebből a kiadásból még nem kerültek elő példányok.

A második kiadásban a levelek száma 74-re emelkedett, ebből 50 Morata, 14 neki és 10 másoké.

A jelen könyvben azaz a harmadik kiadásban (1570), (amelyet 1580-ban újranyomtak), Morata két olasz levelével egészítették ki.. .

Olympia Fulvia Morata (meghalt 1555. október 26-án)
Olympia Fulvia Morata Fulvio Pellegrino Morato olasz humanista lánya volt . Legidősebb lányuk, Olympia Fulvia Morata 1526-ban született; apja kiváló klasszikus oktatásban részesítette.

De 1532-ben Morato elhagyta Ferrarát – az okok ismét nem tisztázottak –, és családját a venetói Vicenzába vitte, ahol megszerezte a latin nyelv nyilvános mesterének állását. Előadásokat is tartott, írt és publikált.

Nem sokkal azután, hogy apja visszatért Ferrarába, 1539 és 1541 között Olympia Morata csatlakozott a ferrarai hercegnő udvarához, ahol Renée lányának, Anna d'Este-nek volt a társa. Ott folytatta tanulmányait, és a tanulás csodájaként dicséretben részesült. Ahogy Jennifer Haraguchi Moratáról írt életrajzi esszéjében megjegyzi, a fiatal nőt, aki még korai tizenéves volt, "fanciulla prodigio-nak" tartották, és sok értelmiségi dicséretét elnyerte folyékony latin és görög nyelvtudása miatt.

Ebből az időszakból egy vers reflektál Morata törekvéseire és önérzetére:
És bár nőnek születtem, otthagytam nőies dolgokat,
fonalat, siklót, szövőcérnát és munkakosarat.
Csodálom a Múzsák virágos rétjét,
és az ikercsúcsos Parnasszus kellemes kórusait.
Más nők talán másban gyönyörködnek,
ezek az én dicsőségem, ezek az én gyönyöröm.A hercegi udvarban Morata oktatókat és szövegeket osztott meg az ifjú Annával, de ezek az oktatási lehetőségek 1546-ban véget értek, amikor Morata hazatért beteg édesapjára. 1548-ban bekövetkezett halála után Olympia Morata megpróbált visszatérni a bírósághoz, de akadályokba ütközött – apja érdeklődése a protestantizmus iránt (egyes források szerint halála előtt áttért a kálvin hitre), és saját vallási szimpátiája okozhatja a problémák egy részét. . De Morata távolléte alatt Anna d'Este férjhez ment egy francia herceghez, a Guise családhoz, és elhagyta Ferrarát – Moratára már nem volt szükség társként. És végül, a hercegnő kálvinista szimpátiájára nehezedő növekvő nyomás megakadályozhatta Morata visszatérését.

1550-ben férjhez ment Grunthlerhez, és néhány éven belül elhagyták Ferrarát, és magukkal vitték Morata öccsét is, legalábbis részben, hogy elkerüljék az inkvizíciót.

Végül Heidelbergbe tudtak menekülni, ahol Grunthler orvosi előadói státuszt vett fel. Olympia Morata latinul és görögül tanított.

Nem élt azonban sokáig. 1555. október 26-án halt meg, mindössze huszonkilenc évesen. Két hónappal később férje és testvére is meghalt. Férjével és testvérével együtt a heidelbergi Szent Péter-templomban nyugszik.
Morata munkájának nagy része elveszett – néhány Schweinfurth ostroma és a városból való sietős menekülés során, néhány pedig akkor, amikor Renée of France archívumát a hercegi udvarban 1559-ben a római inkvizíció megsemmisítette. De Morata férje elküldte Morata fennmaradt munkáját Celio Secondo Curionének, aki Fulvio Morato barátja volt, és aki Olympia egyik legelhivatottabb támogatója és egy életen át tartó tudósítója volt.

Egy olasz humanista tudós, Curione maga is elmenekült az inkvizíció elől, és végül a Bázeli Egyetemen kötött ki. Curione megjelentette Olympia Morata összegyűjtött művét (1558-as, 1562-es, 1570-es és 1580-as kiadásokban): ötvenkét levél (leginkább latinul), két dialógus (latinul), két deklamáció (görögül és latinul), tizenegy vers. (nyolc görögül és három latinul), hét zsoltár fordítása (görögül) és Boccaccio Dekameronjának első két története ( latinul).

A képeken lévő ,jó állapotban kinálom eladásra ! Korabeli pegamen kötésben ( szinezett ) a gerincén elválás látható. 167 x 107 mm. 15 oldal.+ 1 metszet( Johannes Herold Morata sírfeliratával egy egész oldalas fametszet szegélyén )+ 511 oldal ( metszett iniciálékkal)

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1 munkanap
Személyes átvétel Győr
Postázás 2090 HUF
Külföldi szállítás
Európai Unión belül 25000 HUF

Mások ezeket keresték még