1793 - Album Amicorum az 1848-as események ismertetésével dúsan aranyozott szattyánbőr kötésben !!


280.000 HUF 763.09 USD

Garancia: 7 nap  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2023. december 12.
Termékkód: 5316844
Megtekintések: 426
Megfigyelők: 4
Eladó adatai

Bibliofilia (75)    
Csongrád megye

Hitelesített felhasználó

Válaszadás: 100%-ban57 perc alatt
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Tegnap, 22:36
Regisztráció: 2021. november 27.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Kor:18. század vagy előtti
Állapot:kiváló
Kötés típusa:bőrkötés
Jellemző:dedikált, első kiadás, illusztrált

Album Amicorum – Selmecbányai diákévek emlék-albuma az 1793-1796 valamint az 1833-1852 közötti időszakokból, a bejegyzések között az 1848-1849-es események ismertetésével.

Az ún. album amicorum vagy philotheca (német nyelvterületen Stammbuch) a mai emlékkönyv őse volt. Tulajdonképpen egy beíratlan könyvecske, melyet az utazó már elindulása előtt megvásárol, hogy útja során összegyűjtse mindazok bejegyzését, akiket méltónak talál erre. A műfaj a reformáció kezdetén jelent meg, ekkor lett az európai egyetemekre, akadémiákra induló protestáns diákok (a peregrinusok) útitársa. Célja eredetileg talán az volt, hogy valamely jelentős reformátor bejegyzése bizonyítsa, az oklevéllel hazatérő felekezete elkötelezett tagja. A bejegyzéseknek többé-kevésbé állandó sémája volt: tartalmazta a bejegyző jelmondatát (symbolum, motto), majd következett a szöveg, általában idézet a klasszikus szerzőktől, a Bibliából, jelesebb reformátoroktól, később kortárs teológusok, filozófusok, költők mondatai. Alul a bejegyző aláírása, címei olvashatók, itt nyílik tere arra is, hogy egy-egy mondattal utaljon az album tulajdonosával való kapcsolatára, személyes hangú megjegyzést fűzzön a sablonos szöveghez. Ez a séma annyira elterjedt, hogy előfordulnak olyan nyomtatott könyvek is, melyben az előre berajzolt címerpajzs, és a tematikusan összeválogatott klasszikus idézetek alá a bejegyzőnek csak oda kellett írni a nevét. Az összegyűjtött bejegyzéseket tartalmazó album tulajdonosának nagy becsben tartott kincse, tekintélyes kapcsolatainak bizonyítéka volt.

Az Album Amicorum-ok egy nagyon szép példánya az itt szereplő darab. Az albumban található beírások gyakorlatilag két részre oszthatók: tematikailag az első csoportot az 1793-1796 közötti időszakban keletkezett bejegyzések alkotják, ebből az időszakból többek között a soproni illetőségű Johann Radl, Ignatz Strobl és Samuel Csaplovics német nyelvű bejegyzései olvashatók mintegy harminc oldalon, két helyütt aquarell-rajzokkal ékesítve.
Az albumban található bejegyzések tartalmilag elkülönülő második csoportja az 1833-1852 közötti időszakban íródott bejegyzésekből áll. Ezek a bejegyzések eleinte – az 1833-1848 közötti időszakban – a nyaranta magyarországi fürdőhelyeken (Selmectől Losoncig, Vihnye-fürdőtől Tarcsa-fürdőig) és egyéb nagyvárosokban (Bécs, Pest, Debrecen, Moson) tett látogatások lenyomatát adják, az itt megismert hölgyek lajstromával. Az album tulajdonosát azonban 1848-ban besorozták, a Bocskai nevét viselő 17. huszárezredben teljesített szolgálatot. Innentől kezdve a bejegyzésekben a honvéd táborokban töltött időkről kapunk képet: az album tulajdonosa 1849 áprilisában a maglódi, majd a soroksári és promontori táborban töltötte katonaidejét (itt ismerte meg 1849 áprilisában „Meszlényi asszonyság”-ot, Kossuth Zsuzsát is), majd a következő bejegyzés szerint ott volt Buda ostrománál is („Buday ostrom után 1849-be május 21-kén ! Pappenheim grófnő megajándékozott egy szép koszorúval! Madeira Xerxes Bor!”) Ezek után a gutai táborban, majd Komárom várában, majd az itt kapott menlevéllel Besztercén, Nagyszombatban és Selmecen járt 1849-ben, ahol régi jó szokásához híven főként hölgyekkel kötött ismeretséget. 1850-ben Selmecről indulva Szklenót és Vihnyét útbaejtve Kassára ment, ahonnan 1851-ben indult tovább Bánátba, Oravicára (Krassó-Szörény vm.), ahol áprilistól augusztusig tartózkodott (Ide kívánkozik, hogy Oravica 50 km-re fekszik Orsovától, ahol a Szent Koronát 1849 augusztusában Szemere Bertalanék elásták, majd 1853 szeptemberében, egy évvel az album tulajdonosának ittjártát követően egy utász megtalálta azt.) Ezt követően 1852-ben visszatért Rozgonyba, illetve Zemplén vármegyébe, ahol a bejegyzések sorának vége szakad.

XVIII. század végén készült, díszesen aranyozott, harántalakú vörös szattyánbőr-kötésben, aranyozott lapszélekkel. Megkímélt állapotú, nagyon szép példány.

A termékeink között ritka, egyedi könyveket, nyomtatványokat, könyvkötészeti szempontból különleges darabokat és kéziratokat talál.

Garanciális feltételek

Garancia: 7 nap  

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-3 munkanap
Személyes átvétel Szeged
Postázás 2190 HUF
Külföldi szállítás
Az eladó ezt a terméket nem szállítja külföldre.

Mások ezeket keresték még