Szinai Miklós(szerk.): Horthy Miklós titkos iratai


1.900 HUF 5.17 USD

Termék információk
Feltöltés ideje: 2024. január 15.
Termékkód: 5540516
Megtekintések: 76
Megfigyelők: 0
Eladó adatai

KonyvDealer (103)  
BUDAPEST

Hitelesített felhasználó

Válaszadás: 100%-ban1 óra alatt
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Tegnap, 06:44
Regisztráció: 2022. január 26.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Állapot:
Kötés típusa:kemény kötés

Kijelentem, hogy a tétel ismeretterjesztő, oktatási, tudományos, művészeti célból vagy a történelem eseményeiről szóló tájékoztatás céljából került feltöltésre és elhatárolódom minden olyan eszmétől, amelyeket ezen tétel képvisel.

! A könyvnek eredetileg volt egy külső papírborítója is, de sajnos az már nincs meg !

Kossuth Könyvkiadó, 1965

533 oldal

Szinai Miklós(szerk.): Horthy Miklós titkos iratai

Magyarország legújabbkori történetéből 25 év Horthy Miklós nevével kapcsolódik össze, mégis nagyon keveset tudunk az ellenforradalom vezetőjének politikai tevékenységéről. A különböző, újabban megjelent történelmi feldolgozásokban Horthyval kapcsolatban leggyakrabban saját, külföldön megjelent visszaemlékezéseire szoktak hivatkozni. Emlékirataiban azonban a lehető legkedvezőbb színben tünteti fel saját tevékenységét. A történelmi tények eltorzítására, a tények szándékos megváltoztatására annál könnyebben vállalkozhatott, mert abban a biztos tudatban élt, hogy iratai megsemmisültek. Maga írta könyvének előszavában, hogy "azokat a hivatalos iratokat és magánfeljegyzéseimet...", melyeket páncélszekrényemben őriztem, 1944 októberében történt elfogatásomkor részben megsemmisíteni, részben a budai Várpalotában visszahagyni kényszerültem". A Várpalota kiégésekor azonban nem pusztultak el ezek az iratok, mint ahogy azt Horthy joggal hihette. Németországba hurcolták ezeket, ahol vasúti kocsiba rakva, más iratokkal összekeveredve talált rájuk a szovjet hadsereg egyik alakulata.
A nagy mennyiségű iratanyagot néhány évvel ezelőtt a Szovjetunió átadta a Magyar Népköztársaságnak.
Az iratanyagban az ellenforradalmi rendszer vezetőinek, elsősorban Horthynak, és különböző külföldi jobboldali vezető politikusoknak rendkívül értékes és érdekes levelei, feljegyzései találhatók. Így többek között előkerültek a német és magyar ellenforradalmi, szélsőjobboldali körök 1920-as évekre visszanyúló szoros kapcsolatának jelentős dokumentumai, a szomszédos államok ellen szervezett akciók tervei, a Szovjetunió elleni nemzetközi összefogásban Horthy részvételét megvilágító levelek, Magyarországnak a második világháborúba való belépését és részvételét részletező levélváltások Horthy és Hitler között stb. Az előkerült belpolitikai vonatkozású iratok jelentősége semmivel sem marad el az előbbiek mögött. Rendkívül értékes anyag tárul elő az uralkodó osztályok különböző csoportjai közötti hatalmi villongásokra, Horthy dinasztia-alapítási terveire, a nyilas szervezkedés erősödésére, a"kiugrási" tervek előkészítésére stb. vonatkozóan.
Ez az iratcsomó új megvilágításba helyezi Horthynak a rendszer irányításában betöltött tényleges szerepét. S a rendszer egészének néhány jelentős kérdését.

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 3-5 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételBudapest X.
MPL - csomagautomata990 HUF
MPL - házhozszállítás1990 HUF
PostaPont990 HUF
Külföldi szállítás
Az eladó ezt a terméket nem szállítja külföldre.

Mások ezeket keresték még