LESTYÁN FERENC: MEGSZENTELT KÖVEK I-II. 1100 KÉPPEL, A könyvekhez írt DEDIKÁLT képeslappal


14.000 HUF 38.09 USD

Termék információk
Feltöltés ideje: 2024. február 06.
Termékkód: 5596092
Megtekintések: 70
Megfigyelők: 0
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

ToCseszBcs (21)  
Békés megye

Válaszadás: 100%-ban9 perc alatt
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Tegnap, 08:43
Regisztráció: 2023. május 16.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Állapot:

Lestyán Ferenc: Megszentelt kövek. I-II. köt. 1100 templomképpel. A középkori Erdélyi Püspökség templomai. Kolozsvár, 1996. Gloria. Fekete-fehér szövegközti fotókkal. Kiadói kartonált papírkötés, kiadói papír védőborítóval.


Kiadó: Gloria Kiadó

Kiadás helye: Kolozsvár

Kiadás éve: 1996

Kötés típusa: keménytábla, védőborító

Oldalszám: 929 oldal

Nyelv: Magyar

Méret: 30 cm x 21 cm


A könyv a középkori Erdélyi Püspökség területén épült egykori katolikus templomokat ismerteti. Ezek többségükben ma is állnak, de vannak, amelyek csak utódaikban maradtak fenn, s vannak, amelyekről csak oklevelek, illetve helynevek emlékeznek.

Olyan örökséget vesz leltárba, amely a Szent István által a XI. század elején (1009-ben) alapított Erdélyi Püspökség első fél évezredének (XI-XV. század) megszentelt köveit mutatja be, több mint 1100 fényképpel.

A templomok többsége átvészelte az évezred viszontagságait, még ha a történelem folyamán egyesek stílusa meg is változott, illetve részben alapjaiból újraépítették. A reformáció óta négy történelmi egyház őrzi az örökséget: a római katolikus, a lutheránus, a református és az unitárius.

Ugyanakkor az évszázadok folyamán a török, tatár pusztítás vagy éppen pestis következtében sok helyen némultak el a harangok, települések tűntek el és templomok a híveikkel együtt. Még a XVII. század végén és a XVIII. század elején is törnek be tatárok kelet felől Erdélybe és pusztítanak Csíkban (1694-ben) és a Szamos mentén (1717-ben).

Kérdőjelek faggatnak: min múlott a templomok fennmaradása, s mi a magyarázata, hogy Csík és Gyergyó vidékén, ahol a tatárok a XVI. század közepén (1658-ban, 1661-ben) a templomokat mind felégetik, és csupán egyetlen csonkatorony beszél elpusztult templomról, mégsem némultak el véglegesen a harangok? Erre a válasz, hogy a nép mindegyre meg tudott újulni, s a hívek újabb és újabb templomokat építettek.

Vajon min múlik a jövőben templomaink sorsa, népének fennmaradása, ha – amint azt Tőkés László 1997-ben megjegyzi – „még az emberemlékezet óta mindenkor pozitív mérleget mutató katolikus Csíkban és Gyergyóban is fogyatkozó irányt vett a szaporulat”? Csakis azon, ha a templomokból fakadó életforrásból táplálkozó, templomot látogató nemzedékek elfogadják családjaikban az új nemzedékeket vállaló és nevelő krisztusi igazságok erkölcsi rendjét, melynek legfőbb törvénye: „ÉLETÜNK LEGYEN ÉS BŐSÉGBEN LEGYEN” (János evangéliuma, X. 10.).


Személyes átvételre Békéscsabán van lehetőség.

Szállítási módok: Foxpost automata, posta - az aktuális díjszabás szerint. De mindenféle módon megpróbálom a vevő igényei szerint. A lent szereplő szállítási költség csak becsült.

Kérés esetén még több képet tudok küldeni a kiválasztott termékről.

A csomagolásra teljes garanciát vállalok.

Köszönöm, hogy megtekintette, a többi hírdetésemet is ajánlom figyelmébe.

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-3 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételBékéscsaba
Postázás2000 HUF

Mások ezeket keresték még