Közép-Tiszai vízitúra-kalauz Tiszafüredtől-Csongrádig


1.000 HUF 2.73 USD

Garancia: 1 év  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2024. április 01.
Termékkód: 5737013
Megtekintések: 19
Megfigyelők: 0
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

mubarat (441)   
BUDAPEST

Válaszadás: 100%-ban1 óra alatt
Pozitív értékelések: 98.36%
Utolsó belépés: Ma, 13:27
Regisztráció: 2013. szeptember 23.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Állapot:kiváló

Közép-Tiszai vízitúra-kalauz Tiszafüredtől-Csongrádig

Dr. Nagy Illés

Aqua Kiadó

A Tisza a Máramarosi-havasokban ered. Két ága, az 1680 méteres magasságban eredő Fekete-Tisza és az 1600 méteres magasságban eredő Fehér-Tisza szinte körülöleli a Hoverla 2058 m. magas csúcsát. A Fekete- és Fehérből egyesülő Tisza ettől a ponttól rafting hajókkal járható, ez nem a vízitúrázással most ismerkedők terepe. A folyó itt a Fekete-Tisza nagyjából észak-déli irányát tartja a bal oldali Visó Vişeu) beömléséig. Ez a gyakorlott evezősöknek izgalmas szakasz, de a sisak nem véletlenül kötelező, ha rossz helyen borulsz nagyon komoly gond lehet, lehet akkora ütést kapni a fejre, mint Michael Schumacher szerzett síelés közben.
A Visó-torkolat után a Tisza nyugat felé fordul és 26 km-es út után az ugyancsak a Radnai havasokban eredő Izát veszi fel. A Tisza követi az Iza dél-kelet - észak-nyugati irányú pályáját megszabó törésvonalat a Lápos M. Ţibleşului) és a Gutin M. Gutîiului) hegylánc kifutóját alkotó Avas-hegység M. Oaşului) lábánál. Az Avas és a jobb parti Nagyszőlősi-hegység Vinogradov) között, a huszti kapuban a folyó völgye hirtelen kiszélesedik, izgalmas medret hoz létre. Mielőtt a Tisza kiérne az Alföld peremére, felveszi a jobb part irányából futó Taracot (Tereszva), Talabort Tereblja) és a Nagyágat Rika). Királyháza és a Szamos torkolat között a folyó kelet-nyugati irányt követ. Ezen a szakaszon két nagyobb mellékfolyót fogad be; jobbról a Borsát Borzsava) és balról, immár magyar területen a Túrt. Ez vízitúráink leggyakoribb terepe. A Szamos beömléséig megtett 258 km-es úton a tengerszint feletti magasság 103 m-re csökken, vagyis a folyó esése a felső szakaszon 1577 méter! Idáig, a vízügyesek számára a Szamos torkolatig tart a felső szakasz. Ha ti is meglepődtél, vigasztaljon, más is :)
Az emberek 99%-a abban a hitben van, hogy Tokajig tart a "felső" rész. A néphit és a hidrológiai tény elválik egymástól. Ezen a honlapon mi is a köztudatba beégett módon Tokajig hívjuk a Tiszát Felső-Tiszának, függetlenül attól, hogy szerintünk a Felső-Tisza határa Szatmárcseke környéke. Ugyanis, ahol a folyó munkavégző képessége nem teszi lehetővé az apró kavicsok szállítását sem, onnantól a folyók esetén nem beszélhetünk áramlástani értelemben felső szakaszról, márpedig Szatmárcsekénél még apró kavics van, Tivadarnál viszont már homok...

https://www.tiszatura-vizitura.hu/cikkek/tudnivalok-a-tiszarol-a-tisza-turakrol/

Garanciális feltételek

Garancia: 1 év  

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1 munkanap
Személyes átvétel Budapest
Postázás 1350 HUF
Külföldi szállítás
Az eladó ezt a terméket nem szállítja külföldre.

Mások ezeket keresték még