Borászok zsebkönyve. 4900.-Ft
Feltöltés ideje: 2024. április 06. |
Termékkód: 5748680 |
Megtekintések: 23 |
Megfigyelők: 0 |
Ajánlatok: 0 ajánlat |
sharky1 (992)
Heves megye
Hitelesített felhasználó
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Téma: | borászat |
Állapot: | kiváló |
Kötés típusa: | kemény kötés |
Török Sándor: Borászok zsebkönyve
Kiadó:Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye:Budapest
Kiadás éve:2009
Kötés típusa:Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám:275 oldal
Sorozatcím:Falugazdász könyvek
Nyelv:Magyar
Méret:19 cm x 13 cm
ISBN:978-963-286-294-1
TARTALOM
Török Sándor - Eperjesi Imre: Borszőlőfajták11Államilag elismert fajták11Fehérborszőlő-fajták11Vörösborszőlő-fajták19Termesztésben még ismert és egykori szőlőfajták22Magyarországon kevésbé ismert fontosabb szőlőfajták25Fehérborszőlő-fajták25Vörösborszőlő-fajták27Török Sándor - Eperjesi Imre: Nevezetesebb borok és borvidékek31Török Sándor - Kállay Miklós: Hatósági előírások, szabványok57A borkészítés során leggyakrabban használt fogalom-meghatározások57A bor mint jövedéki termék59A must és a bor készítésekor és kezelésekor felhasználható anyagok61Adalékanyagok61A must és a bor készítésekor és kezelésekor alkalmazható eljárások633Borászati szabványok65Különféle mustok és borok jellemzőinek követelményei68Török Sándor - Kállay Miklós: A must és a bor összetétele77Cukrok77Alkoholok77Szerves savak78Ásványi anyagok80Nitrogéntartalmú anyagok81Illatanyagok82Fenolszármazékok (polifenolok)82Pektinanyagok83Enzimek83Vitaminok83Szén-dioxid (CO2)83Borok és borászati anyagok alkohol- és savösszetétele84Török Sándor - Magyar Ildikó: A must és a bor mikroorganizmusai89Élesztőgombák89Baktériumok91Penészgombák93Török Sándor - Eperjesi Imre: Must- és borkezelés95Kénezés95Kénezési módszerek95A szőlő és a must kénezése97Nyálkázás97Borok kénezése98A must cukortartalmának növelése99Átszámítási táblázatok101A must erjesztése109Erjesztés fajélesztővel110Az erjedés irányítása és ellenőrzése111Térfogatcsökkenés112Vörösborkészítés112Musttartósítás113Kénessavval tartósított must114Szeszezett must (misztella)114Töményített must114Sűrített must116Cukorral töményített must116Feltöltés116Fejtés117Szeparálás117Házasítás118Derítés119Bentonitos derítés120Csersav-zselatinos derítés120Kovasav-zselatinos derítés121Sárgavérlúgsós derítés (kékderítés)122Szűrés123Kovaföld124Perlit125Cellulóz125Szűrőlapok125Szűrőmembránok126Hidegkezelés127Borok térfogatának változása hőmérséklet-változás hatására128Melegkezelés130Pasztőrözés130Tartós melegkezelés131Melegtöltés131Borstabilizálás kémiai szerekkel131Metaborkősav131Szorbinsav, káliumszorbát131L-aszkorbinsav (C-vitamin)132A savtartalom szabályozása132Savcsökkentés szénsavas mésszel132Kettős sós savtompítás133Savcsökkentés biológiai almasavbontással133A savtartalom növelése134Az alkoholtartalom növelése (avinálás)134Párlási bor (Brennwein)135A cukortartalom szabályozása135A bor színezése136Borkezelés aktív szénnel136Szénsavas borok136Pezsgőgyártás137Alapborkészítés137Likőrök137Élesztő137A töltőbor összeállítása138Erjesztés, érlelés139Tisztítás, likőrözés139A pezsgőpalackban mért nyomás140Habzóbor142Gyöngyözőbor143Szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőbor144Ízesített borok és likőrborok144Az alapanyagok keverési arányának kiszámítása144Fűszerek145A borkezeléssel kapcsolatos adatok147Borbetegségek és borhibák150A bor tárolása157Fahordók157Vasbeton tartályok159Műanyag tartályok160Alumínium tartályok161Saválló acél tartályok161Adatok űr- és folyadéktartalom kiszámításához161Török Sándor - Kállay Miklós: Must- és borvizsgálatok165Mustfokolás165Az alkoholtartalom mérése169A titrálhatósav-tartalom meghatározása170A borban előforduló savak adatai172A cukortartalom meghatározása173A vonadékanyag (az extrakt) meghatározása176A borok sűrűsége178A kénessavtartalom meghatározása180Az állóképesség vizsgálata181Levegőpróba181Melegpróba181Hidegpróba181Rázópróba181Török Sándor -Magyar Ildikó: Sejtszám-meghatározás181Sejtszám meghatározás Bürker-kamrával182Az élősejt-szám meghatározása lemezöntéssel183Az élősejt-szám meghatározása membránszűréssel183Üledékvizsgálat183Határozókulcs az üledékanyagok vizsgálatához186Török Sándor - Kállay Miklós: Borbírálat188A borbírálat feltételei190Borbírálati módszerek192Török Sándor - Kállay Miklós: Gazdasági adatok197A szőlőfeldolgozás különböző fázisaiban nyert termékek mennyisége197Veszteségek198Melléktermékek és hulladékok198Borveszteség-normák199Költségek199Munkaerő-gazdálkodás200Csomagolási és raktározási adatok201Anyaggazdálkodás202Árkalkuláció203Török Sándor - Kállay Miklós: Technikai adatok205Mértékek205SI nemzetközi egységrendszer205Régi magyar mértékek209Angol-amerikai mértékek211Egyéb folyadék- (bor-)űrmértékek212Bibliai űrmértékek folyadékokra213Antik római folyadékűrmértékek213Kémiai adatok214Egyes anyagok sűrűsége215Török Sándor - Eperjesi Imre: Borászati szótár217Török Sándor - Eperjesi Imre: Statisztikai adatok241Török Sándor - Kállay Miklós: Magyarország borvidékei259Borvidékek, bortermőhelyek259Szőlőtermő tájak259Borvidékek259Bortermő helyek265Borvidékeink jellemző borszőlőfajtái265Török Sándor - Eperjesi Imre: Ételek - borok269Irodalom271Folyóiratok271A magyar borászati irodalom néhány jeles alkotása273Ajánlott irodalom275
Fizetési opciók
Banki előre utalás |
Készpénz |
Szállítási opciók
Szállítás innen: Magyarország Feldolgozási idő: 1-2 munkanap |
|
Személyes átvétel | Eger |
Foxpost - csomagautomata | 1639 HUF |
Foxpost - házhozszállítás | 2459 HUF |
GLS - házhozszállítás | 3950 HUF |
MPL - csomagautomata | 1195 HUF |
MPL - házhozszállítás | 2060 HUF |