Gyümölcsfajta-ismeret és -használat. 9900.-Ft


9.900 HUF 27.00 USD

Termék információk
Feltöltés ideje: 2024. április 15.
Termékkód: 5769484
Megtekintések: 41
Megfigyelők: 0
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

sharky1 (992)    
Heves megye

Hitelesített felhasználó

Válaszadás: 100%-ban40 perc alatt
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Ma, 21:09
Regisztráció: 2018. június 18.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Téma:növénytermesztés, kertészet
Állapot:
Kötés típusa:kemény kötés

Szabó Zoltán: Gyümölcsfajta-ismeret és -használat.

AZ AGRÁREGYETEMEKEN ÉS -FŐISKOLÁKON JAVASOLT TANKÖNYV

Ceruzás és színes aláhúzások,megjegyzések a könyvben.

Kiadó:Mezőgazda Kiadó

Kiadás helye:Budapest

Kiadás éve:

Kötés típusa:Fűzött kemény papírkötés

Oldalszám:513 oldal

Nyelv:Magyar

Méret:24 cm x 17 cm

ISBN:963-9239-82-8

Megjegyzés:Színes fotókkal illusztrálva.

A könyv fajtahasználatban jártak szakemberek és nemesítők együttműködésével született. Az 1-7. fejezetben a téma általános kérdései (fajták elnevezése, fajtanevek használata, fajták származása, nemesítése és megválasztása, fajták növekedési jellemzői, a fajtahasználat korszerűsítési lehetőségei, a fajtameghatározás szempontjai) tanulmányozhatók. A további fejezetek azonos tematika alapján fajok szerint ismertetik a fajtákat, végül az alanyfajták részletes bemutatására kerül sor. A fajták közti eligazodást 486 színes felvétel segíti.

TARTALOM

Előszó11Dibuz Erzsébet - Soltész Miklós: A fajták elnevezése, a fajtanevek használata13Surányi Dezső: A gyümölcsfajok és -fajták származása és keletkezése17A gyümölcsfajok származása17Vad fajok domesztikációban21A gyümölcsfajok (szülőfajok, alapfajok, termesztett fajok s helyi változatok) eredete, a fajták keletkezésének sajátosságai23A hibridek és a szelekció szerepe az új formák létrejöttében36Soltész Miklós: Fajták nemesítése42A gyümölcsfajta-nemesítés hazai eredményei42A nemesítés célkitűzései és módszerei47A fajták nemesítési értéke54Soltész Miklós: A fajták megválasztása59A fajtahasználat általános szempontjai59A gyümölcsminőséget befolyásoló fajtatulajdonságok61Külső megjelenés61Beltartalmi érték és belső morfológiai jellemzők65Biológiai és reológiai jellemzők, illetve feldolgozhatóság70A fajták termesztési értéke73Bubán Tamás: A gyümölcstermő növények növekedési tulajdonságai75A gyümölcsfák testalakulásának szerveződése75Az elágazódás szabályozó rendszerei: akrotonia és csúcsdominancia76A gyümölcsfák növekedésének általános jellemzése79A gyümölcsfák növekedési tulajdonságainak gyakorlati vonatkozásai84Növekedési tulajdonságok, koronaméret, művelési rendszer93Hunyady Miklós: Az új fajták köztermesztésbe vonása98Az új fajták köztermesztésbe vonásának mai rendje98Fajtakísérlet és fajtaminősítés98A fajta tömeges szaporítása99A fajtafenntartó nemesítés helye a szaporítóanyag-termesztés rendszerében100A köztermesztésbe vonás gyorsítása101A fajtahasználat szabályozása101A tömeges szaporítás gyorsítása105Fajtaoltalom (szabadlom) és védjegy106A klónszelekció fogalma és módszere107Dibuz Erzsébet: A fajták leírása és meghatározása108A fajtabélyegek típusai108A fajtameghatározást segítő bélyegek110A reproduktív szervek határozóbélyegei110Vegetatív szervek határozóbélyegei115A fajtameghatározás sajátosságai a gyümölcsfajoknál117Soltész Miklós - Szabó Tibor: Alma119Kiemelt jelentőségű fajakörök, illetve fajták122Kisebb jelentőségű fajtakörök, illetve fajták122Ígéretes fajták149Hagyományos fajták149Lisztharmattal szemben toleráns hazai fajták151Betegségekkel szemben rezisztens, illetve erősen toleráns külföldi fajták152A termesztésből kiszorult, régi magyar fajták154Göndör Józsefné: Körte156A Pyrus communis fajtáinak csoportosítása161A japánkörte- (nashi-) fajták általános jellemzése164Kiemelt jelentőségű fajták166Kisebb jelentőségű fajták171Ígéretes fajták177A Pyrus communis fajtái177Nashifajták180A nemesítéshez felhasználható génforrások182A fontosabb hazai génforrások182Szabó Tibor: Naspolya196Kiemelt jelentőségű fajták197Szabó Zoltán: Őszibarack200Kiemelt jelentőségű alapfajták209Frissfogyasztási, sárga húsú, molyhos fajták209Frissfogyasztási, fehér húsú, molyhos fajták211Nektarinok213Ipari (befőtt) fajták214Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták217Frissfogyasztási, sárga húsú molyhos fajták217Frissfogyasztási, fehér húsú, molyhos fajták220Nektarinok222Ígéretes fajták225Frissfogyasztási, sárga húsú, molyhos fajták225Frissfogyasztási, fehér húsú, molyhos fajták228Nektarinok230Kerek Mária Magdolna - Nyujtó Ferenc: Kajszibarack (sárgabarack)234Kiemelt jelentőségű fajták238Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták241Ígéretes fajták246Elsősorban a nemesítésnél használható génforrások254Hazánkban fellehető régi fajták254Külföldi fajták256Surányi Dezső - Erdős Zoltán: Szilva258Kiemelt jelentőségű fajták262Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták267Ígéretes fajták272Európai szilvafajták272Nem európai szilvafajták (japánszilva, amerikai szilva, egyéb hibridek)277Nemesítésnél számításba vehető génforrások281Külföldi génforrások281Hazai génforrások283Apostol János: Meggy288Szabó Tibor - Pethő Ferenc: Az északkelet-magyarországi tájfajta-szelekció eredményei293Kiemelt minőségű fajták294Északkelet-magyarországi tájfajták298A termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták301Ígéretes fajták305Génforrások, elsősorban nemesítési célra307Apostol János - Brózik Sándor: Cseresznye309Kiemelt jelentőségű fajták314Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták319Ígéretes fajták321Génforrások, elsőpsorban nemesítési célra328Brózik Sándor: Mandula330Kiemelt jelentőségű hazai fajták331Kisebb jelentőségű hazai fajták334Egyéb régi fajták335Szentiványi Péter: Dió336Kiemelt jelentőségű fajták337Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták338Ígéretes fajták340Szentiványi Péter: Gesztenye343Hazai tájtermesztésre alkalmas fajták343Szentiványi Péter: Mogyoró347Kiemelt jelentőségű fajták348Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták349Ígéretes fajták350Génforrásként szereplő régi fajták350Szilágyi Kálmán: Szamóca352Kiemelt jelentőségű fajták356Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták363Ígéretes fajták366Egyéb különleges fajták369Kollányi László: Málna, szeder és szedermálna371Kiemelt jelentőségű málnafajták373Kisebb jelentőségű, illetve a termesztésből kiszoruló málnafajták376Ígéretes málnafajták377Kísérleti telepítésre, illetve génbanki vizsgálatra javasolt málnafajták380Kiemelt jelentőségű szederfajták382Ígéretes szederfajták383Kiemelt jelentőségű málnaszeder-fajták384Harmat László: Köszméte385Kiemelt jelentőségű fajták386Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták388Ígéretes fajták389Porpáczy Aladár: ribiszke, riszméte390Fekete ribiszke393Kiemelt jelentőségű fajták393Termesztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták395Már nem termesztett, de hazánkban még fellelhető, a nemesítés számára értékes génforrást jelentő fajták398Piros ribiszke405Kiemelt jelentőségű fajták405Temresztésből kiszoruló, illetve kisebb jelentőségű fajták407Már nem termesztett, de a hazai nemesítés számára értékes génforrást jelentő fajták407Ígéretes fajták409Fehér ribiszke411Kiemelt jelentőségű fajta411Kevbésbé jelentős fajták, nemesítési génforrások412Riszméte (ribiszke-köszméte)413Kiemelt jelentőségű fajták414Ígéretes fajták415Porpáczy Aladár: Rózsa (csipkebogyó)417Gyümölcstermő rózsafajták418Porpáczy Aladár: Fekete bereknye419Gyűjteményes feketeberkenye-fajták422Elliot fajták422Pers fajták422Porpáczy Aladár: Festőbodza423Külföldi fajták425Osztrák fajták425Dán fajták426Nmet fajta426Svájci fajta426hazai fajtajelöltek417Porpáczy Aladár: Magasbokrú áfonya428Termesztésre ajánlott fajták429Porpáczy Aladár: Homoktövis432Termesztett fajták433Porpáczy Aladár: Húsos som435Termesztett fajták435Hrotkó Károly: Alanyfajták437Az alanyhasználat meghatározó tényezői437Az alanyfajták nevezéktana438Almaalanyok439Körtealanyok449Birs451Vadcseresznye453Sajmeggy455Meggy458Vadőszibarack460Mandujla462Mandulabarack alanyok462Myrobalan464Kökényszilva467Szilva469Kajszibarack470Dióalanyok472Mogyoróalanyok473Aranyribiszke473Szelídgesztenye474Ajánlott szakirodalmi források475

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-2 munkanap
Személyes átvétel Eger
Foxpost - csomagautomata 1639 HUF
Foxpost - házhozszállítás 2459 HUF
GLS - házhozszállítás 3950 HUF
MPL - csomagautomata 1195 HUF
MPL - házhozszállítás 2060 HUF
Külföldi szállítás
Az eladó ezt a terméket nem szállítja külföldre.

Mások ezeket keresték még