Radványi Ervin: Glóbusz - kis hibával / Andaxin kora


db x 150 HUF 0.41 USD
Elérhető: 2 db

Termék információk
Feltöltés ideje: 2024. április 18.
Termékkód: 5775748
Megtekintések: 21
Megfigyelők: 0
Eladó adatai

LacusPelso (442)   
Somogy megye

Válaszadás: 100%-ban1 óra alatt
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Ma, 10:44
Regisztráció: 2018. január 24.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Állapot:közepes
Kötés típusa:kemény kötés
Magyar/világirodalom:magyar irodalom

Glóbusz - kis hibával

Karinthy Frigyes megállapítása szerint minden igazi humor akasztófahumor. Ennek szellemében iparkodtam e kötet záró történetét megálmodni. 1951 tavaszán egy titkos testület, az Eszmei Erőnléti Bizottság, rendkívüli feladatot kap: a sokasodó nehézségek ellenében ki kell dolgoznia a harcos öntudat fokozására egy gyakorlati módszert, amely hatékonyan sugallja a törvényszerű siker és az elkerülhetetlen győzelem gondolatát. A fölterjesztett javaslatok közül a Legfelső Vezetés végül a Patyomkin II. fantázianevű koncepciót fogadja el. És két, különleges képzettségű fiatal katona parancsot kap egy nagy horderejű feladat végrehajtására... Nekem egyetlen eszköz adatott a világról összegyűlt mondandóm kifejezésére: a groteszk. Ennek jegyében született könyvem valamennyi írása. Három dolog érdekel igazán az életben: a szerelem, a művészet és a politika. Erről és változatairól vallok a magam módján, a groteszk bohócsipkájában. Kénytelen vagyok ebben a jelmezben porondra lépni, mert más öltözékem nincsen. Hogy voltaképpen mi is a groteszk? ...Amikor a sevillai bikaviadal fiestája után kifelé sodródtam a tömegben, a buszmegállónál ácsorogva egy olyan aréna jutott eszembe, ahol a bikák ülnek a lelátókon, és odalenn, a forró homokon, két csupasz ember vív élet-halál küzdelmet... Menthetetlen vagyok.

Andaxin kora

A ​címadó írás Radványi talán legnépszerűbb, a rádió és a televízió egyik szilveszteri műsorának hullámain országos sikert aratott humoreszkje – de korántsem az első.
Sokat nevettünk már Radványi fanyar humorú, egyéni hangú írásain. Szatirikus tehetségét évente fedezik fel a különböző intézményeknél – mindig nagyjából egyidőben. Mint elmondja: a rádiószerkesztők mélyen a szemébe nézve mindig arra intik, hogy minden írása a nagyközönséghez szóljon. Az Ésnél (Élet és Irodalom) ugyanolyan mélyen a szemébe nézve, mindig arra intik, hogy a világért se keresse a nagyközönség olcsó kegyeit. A humoros hetilapnál arra buzdítják, hogy vegye számba a háztartási boltok hiánycikkeit, az irodalmi folyóiratoknál pedig rámutatnak, hogy a modern író legfontosabb gondja az atomkor nagy parabolájában keringő ember transzszubtanciális életvibrációja.
Így aztán egy kissé magára maradt.
A saját feje után kezdett szatírákat írni, és a szatírák mégis megjelentek. És természetesen követték őket a vélemények is. „Jó, jó – mondták egyesek a szerzőnek –, maga igazat ír, meg röhögünk is rajta, csakhogy ez nem kroki. Sem humoreszk. Sem tárca. Sem karcolat.” – „Jó, jó – mondták mások –, maga igazat ír, finoman mosolygunk is rajta, csakhogy ez nem novella. A novella hosszabb. Rövidebb. Valahogy gömbölydedebb. Valahogy szögletesebb.” És aztán valamennyien: „Jó, jó, de voltaképpen mit is ír maga?!”
Nem műfajokat. De mindenesetre az igazat.

150 Ft./db.

Átvehető Siófokon, vagy postázom.

Kérem tekintse meg a többi termékem is, összevont vásárlással jelentős postaköltséget takaríthat meg.

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-2 munkanap
Személyes átvétel Siófok
Postázás 700 HUF
Foxpost - csomagautomata 1500 HUF
MPL - csomagautomata 1211 HUF
PostaPont 1350 HUF
Egyéb 1350 - 1480 HUF
Külföldi szállítás
Az eladó ezt a terméket nem szállítja külföldre.

Mások ezeket keresték még