1O603 KUK monarchiás zománcozott katonai érdemkereszt Verdienst kitüntetés


95.000 HUF 259.08 USD

Garancia: 1 év  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2023. december 09.
Termékkód: 5285686
Megtekintések: 401
Megfigyelők: 3
Ajánlatok: 2 ajánlat
Eladó adatai

antikvitasok (3020)    
BUDAPEST

Hitelesített felhasználó

Gyorsan válaszol az üzenetekre
Pozitív értékelések: 99.84%
Utolsó belépés: Ma, 11:06
Regisztráció: 2013. március 05.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek

Antik kétoldalas piros-fehér zománc kitűző, kitüntetés, érdemkereszt hadi díszítmény, hadi szalag és bronz kard pár díszítéssel. Közepében felirat: VERDIENST

Szélesség: 3 cm

Hosszúság: 8.7 cm

Súly: 0.015 kg

Katonai Érdemkereszt

Katonai Érdemkereszt (Militärverdienstkreuz)

Katonai érdemkereszt 1. osztálya hadidíszítménnyel és kardokkal

Katonai érdemkereszt 1. osztálya hadidíszítménnyel és kardokkal

Adományozza Osztrák–Magyar Monarchia

Típus többfokozatú kitüntetés

Kaphatják Különböző fokozatokban osztrák–magyar katonatisztek

Indoklás „az ellenséggel szembeni kimagasló tettek”

Státusz nem adományozható

Jellemzői többfokozatú kitüntetés

Statisztikák

Alapítás dátuma 1849. szeptember 19.

Első kitüntetés dátuma 1849. október 22.

Utolsó kitüntetés dátuma 1918

Viselési sorrend

Magasabb rangú kitüntetés Vaskorona-rend

Alacsonyabb rangú kitüntetés Polgári Hadi Érdemkéreszt

szalagsáv

szalagsáv

Katonai érdemkereszt 2. osztálya hadidíszítménnyel és kardokkal

Katonai érdemkereszt 3. osztálya hadidíszítménnyel és kardokkal

A Katonai Érdemkereszt (németül: Militärverdienstkreuz; angolul: Military Merit Cross; horvátul: Vojni križ za zaslugea) a Habsburg Birodalom, majd az 1867-ben létrehozott Osztrák–Magyar Monarchia katonai kitüntetése volt. 1849 októbere és 1918 februárja között több módosítással alakult ki ez a kitüntetéscsalád, melyet tisztek kaphattak meg.

Története

1849-ben Radetzky tábornagy javaslatára Őfelsége I. Ferenc József császár alapította azon tisztek számára, akik helytállásukkal és hősiességükkel háborúban, valamint kimagasló szolgálatukkal békeidőben kiérdemelték az adományozást. Az első kitüntetéseket azon tisztek kapták meg, akik Radetzky tábornagy alatt szolgáltak az itáliai-hadjárat alatt, és részt vettek a Custozzai, illetve Novarai csatában 1848-ban, és 1849-ben. Körülbelül 1500 adományozásra került sor 1849-50 fordulóján. Ezek után a következő háborúkban került sor adományozásra: 1859-ben a Szárd–francia–osztrák háború, az 1864-es Porosz–osztrák–olasz háború, az 1866-os Porosz–osztrák–dán háború az 1877-78-as Orosz–török háború, ahol az Osztrák–Magyar Monarchia elfoglalta Bosznia-Hercegovinát és az 1899-es Bokszerlázadás.

A kitüntetés első felülvizsgálatára 1860-ban került sor, amikor ugyanis létrehozták az úgynevezett hadiékítményt (zöld színű koszorú a keresztszárak között), illetve a fehér zománcozást. Ettől fogva megkülönböztetésre kerültek a háborús, és a békeidőben adományozott kitüntetések.

A másik fontos módosítás 1914. szeptember 23-án következett be nem sokkal az első világháború kitörését követően. Három fokozatra osztották a kitüntetést. Az eddigi háromszögletű szalagon viselt kereszt lett a 3. osztály. Nyakban hordott keresztet (2. osztály), illetve a zubbony bal oldalára feltűzhető (1. osztály) keresztet hoztak létre.

A Monarchia idejében egy kitüntetés magasabb fokozatának elnyerése esetén a korábbi, alacsonyabb fokozatot le kellett tenni. A kitüntetés változatainak sokasága mutatja, hogy a kardos, vagy csak hadiékítményes alacsonyabb fokozatú kitüntetésnek szinte nagyobb becse volt mint a magasabb fokozatú alap kitüntetésnek. Minden rendjelnél megvolt a lehetőség arra, hogy az alacsonyabb fokozat kardjaival, hadiékitményével feldíszítsék az elnyert magasabb osztály jelvényét. Az alapító okirat szerint minden osztály rendelkezett békeidős, és háborús időszakra szóló kereszttel, de tekintettel a háború előrehaladtával, csak hadiékítményes, vagy hadiékítményes kardokkal variációt adományoztak. 1916. december 13-án a következő módosításokat foganatosították: a 3. osztály keresztbe helyezett kardokat kapott a háromszögletű szalagra "vitézség jeléül", illetve a 2. és 3. osztály pedig a keresztszárak közé kardokat. 1917. augusztus 1-jén létrehozták a 3. osztály többszöri adományozás lehetőségét egy 6 mm-es ismétlőpánt formájában. 1918. február 8-án pedig a 2. osztály vált többször adományozhatóvá. Az első világháborút megelőzően külföldi katonatisztek ritkán részesültek a kitüntetés adományozásában.

A kezdetektől fogva létezett úgynevezett gyémántokkal ékesített Katonai Érdemkereszt különböző fokozatokban, ami tábornokok, és tengernagyok számára adományoztak. Az első világháború során külföldi magas rangú katonákat is kitüntettek velük.

A világháború alatt a Magyar Királyi Honvédség kötelékében 5 elsőosztályú, 34 másodosztályú és 5590 harmadosztályú Katonai Érdemkeresztet adományoztak.

Leírása

A Katonai Érdemkereszt egy körülbelül 30 mm-es kereszt formájú kitüntetés, ami vörös zománcozással körbe vett fehér zománcú kereszt, aminek a közepén egy szintén fehér, és vörös szegéllyel rendelkező körülbelül 13 mm-es kör alakú rész található, amin a VERDIENST Érdem szó található.

A 3. osztály a Vitézségi Érem úgynevezett hadiszalagján lóg, amíg a 2. osztály nyakban hordott és körülbelül 40 mm széles, a közepe 19 mm átmérőjű, és a hadiékítmény koszorúja 6 mm széles.

Forrás: wikipédia

Garanciális feltételek

Garancia: 1 év  

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-2 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételBudapest IX.
MPL - csomagautomata1650 HUF
MPL - házhozszállítás1800 HUF
PostaPont1650 HUF

Mások ezeket keresték még