FED 2 Fényképező 1955.-1961 modell.


35.000 HUF 94.07 USD

Termék információk
Feltöltés ideje: 2024. május 08.
Termékkód: 5112273
Megtekintések: 78
Megfigyelők: 1
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

Kovert07 (65)    
Hajdú-Bihar megye

Hitelesített felhasználó

Gyorsan válaszol az üzenetekre
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Tegnap, 14:36
Regisztráció: 2023. június 07.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Állapot:hibátlan

Fényképező állapot leírása:

A fényképező gép eredeti tokjában objektív védőjével. Állapota jónak mondható, használati nyomok minimálisan látszódnak rajta, de nem karcos a gép háza. Az objektív is karc és gombamentes. Betekintő nem homályos, nincs por sem. No.: 367153. objektív: Fed Industar -26 m 1:2,8 F=5cm No.: 116940. Jelenleg minden működőképes rajta.

Barnack Leica másolata a Fed fényképező. Névadójáról szokták Dzerzsinszkijnek is nevezni a Fed fényképezőket.

Fed-2 specifikációk:

Típus: 35 mm-es távolságmérő kamera

Gyártó: FED üzem

Gyártási időszak: 1955-1970

Formátum: 24x36 cm 135-ös filmen

Lencsetartó: m39 menetes rögzítés

Objektív: Industar-26M 2.8/50 vagy Industar-61 L/D 2.8/55

Távolságmérő alap: 67 mm

Zár: fókuszsík zár 1/25 és 1/500 mp közötti sebességgel.

Kereső: optikai parallaxis kereső távolságmérővel kombinálva

Fénymérő: nincs

Vaku szinkronizálás: „X” szinkroncsatlakozó, szinkronizálási sebesség 1/25 s-tól vagy hosszabb.

Önkioldó: mechanikus

Súly: 900 gramm

FED 2-nek innen letölthető angolnyelvű használati leírása:

https://eugigufo.net/it/files/photovideo/fed2eng.pdf

FED 2 típus leírása: Ez egy új kialakítás, amely egészen más, mint a FED-1. Hosszabb távolságmérő talppal (67 mm), kombinált kereső- és távolságmérő ablakkal, állítható dioptriával a betekintő ablakhoz, önkioldóval (későbbi átdolgozásokkal) és levehető hátlappal rendelkezik a filmbetöltéshez. A Fed-2-t meglehetősen hosszú ideig gyártották, és számos típussal és különféle funkciókkal kínálták, mint például a gravírozás, lencsék, záridő, önkioldó stb. A kamerának 12 típusa és 17 altípusa van. ú

FED cégtörténet:

A cég elődjét, az újszerű, és idehaza is jól ismert pedagógiai módszereiről elhíresült Anton Szemjonovics Makarenko alapította 1927-ben, Ukrajna korábbi fővárosában, Harkovban. A FED korántsem olyan vállalat volt, amit ma elképzelünk e szó hallatán, sőt nem is volt vállalat. Egy lelenckommuna volt fiatalkorúak számára. Makarenko elvei szerint, a társadalom számára hasznos nevelésükhöz hozzátartozott a napi 4 órányi munka is. Saját szükségleteik kielégítésén túl különböző ipari termékeket is gyártottak, például bútorokat és elektromos fúrógépet. Állítólag Makarenko ötlete alapján kezdték meg az 1932-ben kiadott Leica II kópiájának gyártását is. A gépet 1934-től kezdték gyártani, és a Szovjetunió első kisfilmes fényképezőgépe volt, egyben minden idők második szovjet, tömeggyártott gépmodellje. Elsőként a 9×12 cm-es formátumot használó, harmonikakihuzatos EFTE jelent meg a moszkvai Foto-Trud műhelytől 1929-ben, de nagyobb példányszámban csak a Fotokor-1-et kezdték gyártani, mely a leningrádi GOMZ gyár modellje volt.

Az új kisfilmes gép elejére a gyártó kommuna neve került, „FED”. A kommuna névadója viszont nem más, mint a CSEKA (később NKVD, majd KGB) alapítója és vezetője, Feliksz Edmundovics Dzerzsinszkij. Az ő monogramját kapta a fényképezőgép.

A FED szovjet használatra készült, mivel a harmincas évek elején leállították a fotográfiai termékek importját. Az első sorozatok minősége állítólag nagyon gyenge volt, de ritkaságuk miatt ma nagy gyűjtői értékkel rendelkeznek. A gép a Leica mintájára 35mm-es távmérős készülék volt, ugyanazzal az objektívcsatlakozással mint a német gépen. Az 50mm F3,5 anasztigmát objektívet a leningrádi VOOMP gyár, és az 1918-ban alapított Állami Optikai Intézet (GOI) készítette.

1935-ben Makarenkót magasabb beosztásba helyezték, így távozott a FED éléről. Ekkor már 750 tagja volt a kommunának és a nagyobb léptékű termelés miatt 400 fizetett munkást is foglalkoztattak.

1939-ben az NKVD közvetlen irányítása alá tartozó kommunából FED Kombinát lett. A háború előtti szovjet fényképezőgép ipar ekkor volt a csúcson. Csak ebben az évben közel 480 ezer gépet készítettek, a FED-ek darabszáma pedig elérte a 175 ezret.

A gyár az 1941 októberében bekövetkezett német megszállásig üzemelt, majd áttelepítették Berdskbe, ahol főként repülőgép alkatrészeket készített és csak elenyésző mennyiségben fényképezőgépet. A visszaköltözés és újraindulás 1945-ig váratott magára, de ebben az évben mindössze 10 gép készült. 1947-ben a teljes gyárkomplexumot átépítették, és időközben a vállalat kikerült az NKVD irányítása alól. A FED gépek első változatának gyártása 1955-ig folyt.

Az átszervezett gyár azonban nem csak fényképezőgépeket készített, sőt a fotótermék gyártás tevékenységének csak egy részét jelentette. Az ötvenes évek elejétől saját tervezésű repülőgép alkatrészek, hidro-motorok, aggregátorok is készültek itt.

A fényképezőgépek gyártása erre az időre ismét a régi volumenben folytatódott, a FED fényképezőgép első változatából kb. 700 ezer darab készült. 1955-ben érkezett a FED 2, a korábbi modell jelentősen megújult változata. Kényelmesebb filmbetöltést, áttervezett keresőt, dioptria beállítást, a későbbi verziók pedig önkioldót is tartalmaztak. A legtöbb gépet 50mm-es Industar optikával szerelték, a csatlakozás, pedig a korábbi 39mm-es menet maradt. Ezt a változatot 15 évig gyártották.

A FED 2 bemutatása és a cég története az alábbi honlapokon érhető el:

https://pixinfo.com/cikkek/tortenelem-szovjet-fenykepezogep-gyartas/

http://camera-wiki.org/wiki/FED_2

https://sovietcameras.org/fed-2/

https://camerapedia.fandom.com/wiki/FED-2

https://www.youtube.com/watch?v=s7Pjt4ohb1A

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz
Postai utánvétel

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 3-5 munkanap
Személyes átvétel
Debrecen
Postázás
2500 HUF
Külföldi szállítás
Európai Unión belül 7500 HUF
Európán belül 12500 HUF
Bárhova 14500 HUF

Mások ezeket keresték még