RÉGI SZÉP ÁLLAPOTÚ RÉSZLETGAZDAG KARCOLT KOBAKTÖK


6.999 HUF 19.06 USD

Garancia: 7 nap  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2023. július 26.
Termékkód: 3744643
Megtekintések: 228
Megfigyelők: 0
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

hektor60 (998)    
Hajdú-Bihar megye

Hitelesített felhasználó

Gyorsan válaszol az üzenetekre
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Tegnap, 16:24
Regisztráció: 2011. augusztus 12.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Állapot:hibátlan

RÉGI SZÉP ÁLLAPOTÚ RÉSZLETGAZDAG KARCOLT KOBAK TÖK,PÁSZTOR FARAGÁSSAL DÍSZÍTVE,KIS PARAFADUGÓ HIÁNYZIK DE PÓTOLHATÓ. /IVÓ EDÉNY

/MÉRET: 15,5 X 10-CM .SZÉP NÉPRAJZI GYŰJTEMÉNYBE ILLŐ DARAB

kobak

tökféle növény kiszárított termése, amelyben vizet, bort tartottak és vittek. Magját tavasszal vetették el, és termése, a kobaktök októberre ért meg. Leszedése után néhány hétre – néha tavaszig – a füstre akasztották, hogy később a szú bele ne essék, a héja megkeményedjék és barna-piros színt kapjon. Amikor levették a füstről, a kocsánál kifúrták, vagy tüzes dróttal lyukat égettek rajta és a magot kirázták belőle. Összeszáradt belét a tök belsejében pörgetett vesszővel szedték ki, ezután vizet öntöttek bele, hogy a még benne maradt részek leázzanak. Az így elkészített kobak egynémelyikét finom → vésett díszítéssel, karcolással, ritkábban → spanyolozással díszítették. A díszítményeket vagy azok közeit sósavval – mint a szarut is – az alapszínnél sötétebbre színezték. Végül fadugót faragtak bele. A kész kobakot zsineggel, szíjjal, néha vesszővel a tarisznyához csatolva hordták. A dunántúli pásztorok azt tartották, hogy a kobakban mindig friss marad a víz. Hazánkban legtovább a dunántúli pásztorok használták a kobakot, s közülük néhányan díszítésével is foglalkoztak. Pásztorok, szegényebb falusi emberek eladásra is díszítettek kobakokat, s a különböző nagyságú díszített és díszítetlen darabokat a vásárokon árulták. – Mint italt tároló edényféleség nagy múltra tekint vissza. A 16–18. sz.-i festményeken gyakran találkozunk vele. Az utasok hol övükre függesztve, hol vállukon egy bot végére akasztva vitték magukkal. Nálunk a 18. sz. dereka táján Faludi Ferenc találós verset is írt róla:

Garanciális feltételek

Garancia: 7 nap  

Fizetési opciók

Banki előre utalás

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-2 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Postázás1390 HUF

Mások ezeket keresték még