Lett (Rigai porcelán) teás együttes


16.500 HUF 45.41 USD

Termék információk
Feltöltés ideje: 2024. április 25.
Termékkód: 4684473
Megtekintések: 8
Megfigyelők: 1
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

angyalibolya (364)   
Baranya megye

Hitelesített felhasználó

Válaszadás: 100%-ban17 óra alatt
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: 2024. április 26.
Regisztráció: 2016. február 08.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Terméktípus:teás-, kávéskészlet
Készítő, márka:egyéb márka, készítő
Kor:1970-1989
Stílus:antik
Jelzett:jelzett
Állapot:hibátlan
Eredetiség:eredeti

Tisztelt érdeklődő!

Kínálatomban egy ritka rigai teás-kávés együttest szeretnék bemutatni önnek, amely egy kannából, egy cukortartóból és egy tejkiöntőből áll.

A készlet Lettországban a Riga Porcelángyárban (Rīgas Porcelāna Rūpnīcā vagy RPR) készült a -Szovjetuniót időző - 1970-es években.

./.

Riga szívében található egy múzeum, amelyben több mint 6000 fajansz (átlátszatlan színű mázas díszítésű cserépedények) és porcelán található. Ez a múzeum tartalmazza a helyi iparilag gyártott porcelánok legnagyobb gyűjteményét, melynek tárgyai a 19. század közepétől nyúlnak vissza a 20. század végéig. A múzeumban található porcelánok a Rigai Porcelángyárból származnak, amely a Riga két legrégebbi porcelángyárának együttese. A legrégebbi és legnagyobb közülük 1841-re nyúlik vissza, és egy orosz vállalkozó Sidor Kuznetsov alapította. A második gyárat 1886-ban alapította Jacob Jessen német vállalkozó. Közel 80 éve ez a két gyár 1963-ig egymás mellett működött, amikor egyesültek az Rigai Porcelángyár név alatt. Számos egyedi darabot készített 2010-ben történt bezárásáig. A múzeum különféle szobáiban dicsőséges vázákból álló tárgyak láthatók az ember és állatok figurái. Sok olyan tétel található, amelyeket konyhában és étkezőben találhatna, például edényeket és tálakat; Teáscsészék és csészealjak; Tea, cukor és kávéskanál; és a egész vacsora készlet. Mindez sok mindenféle méretben, alakban, színekben, mintákban, stílusokban, festményekben és motívumokban.

./.

A porcelánok felületét díszítő motívum a felületet több helyen beborítva, szórtan fordul elő. Maga a motívum rózsaszín rózsákból álló virágcsokor. A csokor egy nagyobb, kinyílt, és egy kisebb, bimbós rózsa. Körülöttük levelek láthatók, amelye közül több aranyozott. Az aranyozott levelek mellett pontozásos aranyozás is díszíti.

A teáskanna fedő nélkül 19 cm magas, fedővel 23cm. Űrtartalma közel 1,5l. Kellemesen megfogható fülének külső teljes felületét aranyozás díszíti, amely megtalálható a száján is. fFelső nyílását körben 5mm-es aranycsík keretezi, amely a fedő szélén is körben fut. A tető fogantyúja szintén aranyozott.

A cukortartó fedő nélkül 9cm, fedővel 14cm. Átmérője megközelítően 11cm. Díszítése hasonló a teáskannáéhoz.

A tejkiöntő 11cm magas, közel 2dl-es. Fülének díszítése megegyezik a teáskanna és cukortartóéval, száját belülről 5mm-es aranycsík keretezi.

Nagyon szép, értékes, múltat idéző ajándék lehet.

./.

Köszönöm megtisztelő figyelmét.

Kérem, tekintse meg az eladó összes terméke között megtalálható többi kínálatomat is. Biztosan talál köztük olyat, amelyet szívesen mondana magáénak vagy adna ajándékba.

Egy kis történelem:

A mai Lettország területe, amely sokáig Livónia néven volt ismert, a német Kard Testvériség befolyása alatt állt a 13. századtól. A 18. és a 19. század során Oroszország hajtotta uralma alá az országot és a szomszédos területeket. Az első világháború és az orosz forradalom után Lettország 1918 novemberében kikiáltotta függetlenségét. Ez nem tartott sokáig. 1940. június 15-én a Szovjetunió egy megrendezett határincidenst használt fel a megszállás ürügyének. A vérontás elkerülésére a miniszterelnök parancsot adott a lett hadseregnek a fegyverletételre. Az országot 1940. június 17-én szállta meg a Szovjetunió, hivatalosan augusztus 5-én annektálta. Lettország hosszú ideig szovjet uralom alatt állt, leszámítva a második világháború néhány évét, amikor a németek foglalták el. Az 1980-as évek szovjet reformmozgalmai felerősítették a lett függetlenségi törekvéseket, amelyek 1991. augusztus 21-én a függetlenség kikiáltásához vezettek. 1991 óta az ország folyamatosan javítja kapcsolatait a nyugati államokkal, 2004-ben mind a NATO-nak, mind az Európai Uniónak tagja lett.

Riga Lettország fővárosa. Régészeti feltárások alapján megalapították, hogy ott, ahol a Riga folyó a Daugavába torkollik, már a 2. században emberi település volt. Riga városát a brémai Albert von Buxhoevden, Livónia harmadik püspöke alapította, aki a baltikumi terület feletti ellenőrzést biztosítandó a Kardtestvérek lovagrendjét – amely később a Teuton Lovagrendbe olvadt be –, is létrehozta. A püspök és a Teuton Lovagrend megtelepedését követően megjelentek a német kereskedők és Riga 1282-ben a Hanza Szövetség tagja lett. A város alnémet nyelven patakot, csatornát jelent, ez a keresztelés szimbolikus kifejező eszköze.

Riga történelmi belvárosa Vecríga 1997-től a UNESCO Világörökség listáján található. Különösen jelentősek a 19–20. század fordulóján épült szecessziós (Art Nouveau, Jugendstil) épületegyüttesek. Ezek Béccsel, Prágával vagy Budapesttel is állják az összehasonlítást.A város az észak-svédországi Umeåval együtt elnyerte a 2014-es Európa kulturális fővárosa címet.

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-3 munkanap
Személyes átvétel Pécs
Postázás 2000 HUF
Külföldi szállítás
Az eladó ezt a terméket nem szállítja külföldre.

Mások ezeket keresték még