Antik patinás afrika afrikai Yoruba népcsoport festett lovas fa szobor Nigéria Gyűjteményi ritkaság


70.000 HUF 190.18 USD

Garancia: 7 nap  
Személyes átvétel
Termék információk
Feltöltés ideje: 2024. január 02.
Termékkód: 3276869
Megtekintések: 96
Megfigyelők: 2
Eladó adatai

antikdekor (336)   
Pest megye

Gyorsan válaszol az üzenetekre
Pozitív értékelések: 93.83%
Utolsó belépés: Tegnap, 19:46
Regisztráció: 2020. szeptember 15.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Téma:emberábrázolás
Anyag:fa
Jelzés/Szignó:nincs
Kor:ismeretlen
Állapot:korának megfelelő

Postázható FIX áras termék!

Magassága: 53 cm.

Legújabb divat szerint igényesen berendezett lakások nagyon dekoratív, mutatós, értékálló, patinás, szép, régi művészeti alkotásai.

Antik patinás afrikai fa szobor a népcsoportra jellemző forma- és motívumvilággal.

Mióta Matisse, Picasso és Modigliani létrehozták a kubizmust a végletekig leegyszerűsített vonalvezetésű afrikai maszkok, szobrok szuggesszív hatásának köszönhetően, a különleges egzotikus tárgyak, művészeti alkotások gyűjtői és a kereskedelem is felfigyelt ezekre a különlegesen dekoratív tárgyakra.

Anyaga puhafa.

A közhiedelemmel ellentétben a puhafából faragott maszkok, szobrok az eredeti autentikus alkotások. A nagyon nehezen faragható, keményfából, pl. ébenfából csak a túristáknak készítettek általában gépi csiszolással szobrokat maszkokat, szobrokat. A rendszeres szertartási használatra, kezdetleges kézi eszközeikkel, általában a törzs tagjai számára sok darabban készített, puha, könnyen faragható fából készített maszkokat, szobrokat használtak.

Nigéria, a Benin Köztársaság és Togo

A Yoruba (több mint 12 millió ember) a legnagyobb nép Afrikában.

20 elkülönült alcsoportjuk van, melyek előzőleg önálló királyságok voltak.Az Ife-ásatásnál életnagyságú bronz és terrakotta szobraik kerültek elő. Életszerűségükkel mindazt felülmúlták, amit a világ Afrikából ismert. Az Ife mesterek klasszikus periódusa 1050-1500 között volt.

Napjainkban a Yorubák kétharmada földművelő. Bár városlakók, a földekhez közel is van kunyhójuk. Kukoricát, babot, cassavát, yamot, mogyorót, kávét és banánt termesztenek. Ők uralják a piacot, együtt a kereskedőkkel és a mesteremberekkel: kovácsok, rézművesek, fa-szobrászok. A foglalkozások generációról generációra öröklődnek.

A yoruba istenek valódi pantheont alkotnak: Olodumare, a teremtő, majdnem 400 orisha, kisebb istenség felett uralkodik. A természet szellemei a sziklákban, fákban és folyókban lakoznak. Szobraikat fából faragják ki és oltárokon tartják.

Az egyik leggyakoribb Shango, a mennydörgés és villámlás istensége.

A szobrászok tanulmányaik alatt elsajátítják a mestertől a technikákat és stílusát is. Az alakokat természethűen ábrázolják, kivéve a kidudorodó szemeket, kiálló és párhuzamos ajkakat, stilizált füleket.

Nigériában ma többféle vallásos kultusz is létezik. A Gelede-kultusz az idősebb asszony erejét tiszteli. A Gelede-ünnepségeken emberarchoz hasonló bukósisak-maszkokat viselnek. A fejtetőn jól kidolgozott hajviselet vagy valamilyen emberi tevékenység van kifaragva. Az Epa-kultusz kapcsolatos az ősökkel és a mezőgazdasággal is. A maszk igen összetett, stílusjegyeiben erősen kötött, igen nagyméretű (120 cm magas). Általában temetésen viselik. A használaton kívüli maszkokat oltáron tartják és imádságokkal hódolnak nekik.

Az Ogboni-társaság bronzfigurái, az Edan-ok páros szobrocskák. Az Ogboni tagok rangjelzésként vagy amulettként a vállukon viselik őket. Az Onile nevű nagyméretű bronzfigurák szintén párosan vannak, Ile földisten férfi és női aspektusát jelenítik meg.

A legelterjedtebb kultusz az Ibeji, az ikerszületéssel kapcsolatos. Ha az egyik iker meghal, ibeji-szobrocskát készítenek. Az ibeji az életbenmaradt ikerrel marad, ugyanúgy gondozzák, etetik, fürdetik, mint az élő gyermeket. A lovagló alak is gyakori téma a Yoruba szobrászatban. Csak a főnökök és csatlósaik lovagolhattak. Így a lovas és a ló fontos társadalmi szimbólummá vált. Jellemző ennél az ábrázolásnál, hogy a ló viszonylag kicsiny és a lovas lábai is aprók.


Garanciális feltételek

Garancia: 7 nap  

Fizetési opciók

Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-3 munkanap
A feldolgozási idő megmutatja, hogy az eladónak a fizetéstől számítva mennyi időre van szüksége a tárgy becsomagolásához és feladásához. Ez alapján tájékozódhat a vevő, hogy a fizetést követően mikor várhatja a csomag feladását.
Személyes átvételPilisszentiván

Mások ezeket keresték még