DT/363. – Art Nouveau rétegelt üvegváza Gallé jelzéssel


99.000 HUF 272.82 USD

Termék információk
Feltöltés ideje: 2024. január 22.
Termékkód: 5559991
Megtekintések: 119
Megfigyelők: 2
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

Hellboy1 (1430)  
Békés megye

Hitelesített felhasználó

Válaszadás: 93%-ban3 óra alatt
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Tegnap, 20:17
Regisztráció: 2019. augusztus 03.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Készítő, márka:Gallé
Kor:1850-1899
Állapot:korának megfelelő

Eladásra kínálom a képeken látható érdekes, kisméretű, antik, szép állapotú többrétegű üvegvázát Art Nouveau stílusban. A váza növényi ornamentikával van díszítve. Több szakértő is látta, van aki szerint nem Gallé munkája (túl durva kidolgozása miatt), van aki szerint pedig az, a kezdeti, korai időszakából, ezért nem olyan kifinomult munka, a kísérletezéseinek időszakából származhat. Mélyibolya színű, Gallé legeredetibb és legjellegzetesebb színe mangán hozzáadásával készült. A szőlő motívum az Eucharisztika szimbóluma. Nem tudom, hogy melyik szakértőnek van igaza, ezért kérem ezt vegye figyelembe a vásárlásánál. Ritka és gyönyörű dísze lehet bármely otthonnak, különösen megvilágítva mutat szépen.

Márka: ismeretlen

Téma: díszváza

Anyaga: többrétegű üveg

Kora: XIX. század mádodik fele

Szignó, jelzés: van, Gallé jelzés

Magassága: 11 cm

Száj átmérő: 4 cm

Nyak átmérő: 3 cm

Has átmérő: 8 cm

Talp átmérő: 3,5 cm

Állapot: a képeken látható állapotban

A postázás a vevő igényével egyeztetve a mindenkor aktuális díjak szerint történik, kizárólag előre utalást követően, gondosan csomagolva, kizárólag törékeny csomagként.

Kérem, amennyiben van még kérdése a termékről, akkor lehetőleg annak megvásárlása előtt és ne utána kérdezzen.

Kérem tekintse meg a többi termékemet is. Köszönöm!

Néhány érdekesség Emile Galléról:

A francia üvegművészet fellendülése a 19. század második felére, illetve a 20. század elejére esik. Az üvegkészítők 1890-ig a múlt technológiáiból merítettek: használták és alkalmazták a régi római és a középkori velencei üvegművesek, valamint az arab üvegfestők fogásait és eljárásait. A szecesszió, más néven az Art Nouveau térhódításáig kellett várni arra, hogy az üvegművészet teljes mértékig megújuljon. A világkiállítások kiváló lehetőséget adtak arra, hogy az új technológiákat és ezt a rendkívül dekoratív stílust megismerhesse a nagyközönség. Az 1878. évi párizsi tárlaton például az ifjú Emile Gallé mesterien kivitelezett Éj című vázája hatalmas sikert aratott. Emile Gallé 1846-ban Nancy-ban, Lotaringia fővárosában, Charles Gallé üveggyártó mester fiaként született. Fiatal korában Weimarban tanult művészettörténetet, emellett ásványtant, botanikát és állattant. 1866-ban Meisenthalban, a Burgun, Schwerer & Co. gyárban végzett üvegkémiai kísérleteket. A francia-porosz háború után tért vissza szülővárosába, és apja gyárában kezdett dolgozni. Tehetségét nagyon hamar felismerték, a korabeli szaklapok is elismerően írtak róla. 1874-ben vette át a családi vállalkozást. Üzemében a legkülönfélébb anyagokat és eljárásokat használták: a zománcfestésű üveg mellett a kristályüveggel, az úgynevezett drágakőüvegekkel, savval maratott üvegekkel, rétegezett üvegekkel, repesztett (kraklé) üveggel és szobor-üveggel is dolgoztak. Gallé neve mindazonáltal leginkább az üvegapplikációk és a kámeaüveg kifinomult alkalmazása miatt vált ismertté. A kámeatechnika az ékkőcsiszolóktól ered. Az eljárás lényege, hogy Gallé különböző színű és fényáteresztő képességű rétegeket fújt és olvasztott össze – 2-5 rétegben. Közéjük vagy a felületre zománcporokat, fémfóliát vitt fel, majd újra izzította a tárgyat, hogy a bekövetkező kémiai reakciók révén érjen el változatos színhatást. Ezt követően kézzel lecsiszolta, fluorsavval vagy homokfúvással lemaratta a korábban felvitt mintát körülvevő rétegeket. Így a minta domborműszerűen plasztikussá vált, az eltérő vastagságú üveg pedig némileg áttetszővé lett. Gallé tárgyainál különleges szerep jut a fénynek: ugyanaz az alkotás a ráeső, illetve surló fényben teljesen átalakul. Ennek a technikának köszönhetően az egyszerű váza vagy pohár is valóságos műalkotásnak tetszik. Gallé hobbija a botanika és a zoológia volt. Szülőföldjének, Lotharingiának növény- és állatvilága inspirálólag hatott rá: alkotásain vissza-visszaköszönnek az ott honos virágok és rovarok. Emile Gallé újító szelleme, kreativitása és maximalizmusa iskolát teremtett. Kámeaüvegét világszerte másolták. Sajnos az eljárást üzleti megfontolásokból módosították: a csiszolást egyre inkább felváltotta a savval maratás. Gallé halálát követően gyára átállt a sorozatgyártásra. Az ezután készült „álkámea” üvegek azonban nem vehetik fel a versenyt az egyedileg készült, míves darabokkal.

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz
PayPal  

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 3-5 munkanap
Személyes átvétel Gyula
Postázás törékenyként 5000 HUF
Külföldi szállítás
Az eladó ezt a terméket nem szállítja külföldre.

Mások ezeket keresték még