1M344 Val Saint Lambert belga kristály váza


45.000 HUF 123.72 USD

Garancia: 1 év  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2024. január 29.
Termékkód: 5575522
Megtekintések: 58
Megfigyelők: 1
Ajánlatok: 0 ajánlat
Eladó adatai

antikvitasok (3030)    
BUDAPEST

Hitelesített felhasználó

Gyorsan válaszol az üzenetekre
Pozitív értékelések: 99.84%
Utolsó belépés: Ma, 18:21
Regisztráció: 2013. március 05.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek

Szép állapotú színezett, rétegelt üveg asztali dísztárgy. Oldala nyolc lapra csiszolt, teteje fodros, oldala csiszolatokkal díszített.

Szélesség: 15 cm

Magasság: 11 cm

Súly: 0.535 kg

Val Saint Lambert

Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Val Saint Lambert kristályváza

A Val Saint Lambert egy belga kristályüveggyártó , amelyet 1826 -ban alapítottak, és székhelye Seraing . II. Albert király királyi parancsával rendelkezik.

Előtörténet – Vonêche üveggyár

1795-ben , az első koalíció háborúja során, amely a Holland Köztársaság bukását idézte elő , Franciaország annektálta az akkor Dél-Hollandiát, amelyet ma Belgiumnak hívtak . A napóleoni háborúk idején 1802-ben Bonaparte Napóleon felkérte Henri D'Artigues francia iparost , hogy hagyja el a neves francia kristálygyártó Saint-Louis- t, és vásárolja meg a romos vonêche -i üveggyárat . Saint-Louis-hoz hasonlóan Vonêche is ólomkristályt gyártottüvegből, és tíz éven belül a francia birodalom legfontosabb kristálytermelőjévé vált. Az üzem sikerének két kulcsfontosságú munkása François Kemlin vegyész és Auguste Lelièvre mérnök volt. 1815-ben, miután Napóleon vereséget szenvedett a waterlooi csatában , Dél-Hollandia újra egyesült az új Holland Királyságban . Az újonnan kivetett importvámok következtében a vonêche-i gyár azonnal elvesztette francia piacának nagy részét. 1816-ban D'Artigues tárgyalt XVIII. Lajos francia királlyal, hogy megvásárolja a Verrerie de St Anne üveggyárat Baccarat városában , és átnevezte Verrerie de Vonêche à Baccarat névre – ezt a nevet 1843-ig tartotta. A belga forradalomAz 1830-as év azt jelentette, hogy a Vonêche üveggyár is elvesztette dél-holland piacának nagy részét, és ezért hamarosan bezárt.

Előzmények

1825-ben Kemlin és Lelièvre megvásárolta az egykori Val-Saint-Lambert apátságot Seraingban , Liège mellett , a Meuse folyó mellett . Ott alapítottak egy új üveggyárat (a mai napig működő, eredetileg nehéz ólomkristályra koncentrálva), amely kezdetben az egykori Vonêche üveggyár néhány kulcsfontosságú munkását alkalmazta. [1]A két alapító eleinte két házat épített magának, és a megszerzett egykori vonêche munkásoknak háztömböket épített. A hasonló, erősen vallásos munkaadókhoz hasonlóan ez a teljes életstílus-fejlesztési politika végül oda vezetett, hogy a cég több mint 200 házat épített a telken dolgozók elszállásolására, amely önkiszolgáló faluvá vált, ahol vegyesbolt, iskola és posta is volt; a helyi római katolikus templomot is kibővítették további hívők befogadására.

Terveinek és gyártási folyamatainak minősége miatt a cég jól ismert márkát fejlesztett ki és terjeszkedett. Hazája, Belgium és Hollandia mellett a legnagyobb exportpiac az akkori cári uralma alatt álló Oroszország volt . 1876-ban a cég disztribúciós bázist nyitott New Yorkban , 1889-ben pedig a cég vezérigazgatója meglátogatta az üzletet, és bejárta a helyi versenytárs keleti parti gyárait. Ennek eredményeként a vezérigazgató Belgiumba való visszatérésekor jelentésében megjegyezte az amerikai üveg akkori kiváló minőségét és kristályvágóinak szakértelmét, amelyre a cég saját "fényes" sorozatának és kiváló minőségű vágásának kifejlesztésével reagált. [2]Az ebből eredő "fényes időszak" különösen Észak-Amerikában bővítette a cég hírnevét és piacát, így ma már jól ismert és gyűjtött ott szecessziós és art deco darabjairól. 1894-ben az antwerpeni világkiállításon a cég egy több mint 2 méter magas, 82 részből álló, 200 kilogramm tömegű vázát gyártott, amely ma is sértetlen, és jelenleg a liège-i Curtius Múzeumban látható. Ahogy a vállalat egyre sikeresebbé vált – az 1900–1914 közötti időszakban a csúcson, több mint 5000 dolgozót foglalkoztatott napi 120.000 üveg elkészítésével –, a cég más gyáraknak adott ki munkát, [3]később vagy megvásárolta őket, vagy új gyárakat nyit, köztük: Jemeppe (1883-1952); kettő Namur közelében (1879-1935); és Jambes (1880-1931, olajüveg lámpák gyártása).

A vállalat az I. világháború alatt leállította a termelést , majd a háború után az orosz forradalom után az oroszországi piac teljesen összeomlott, ami pénzügyi nehézségekhez és összezsugorodáshoz vezetett. Az Észak-Amerikába irányuló export megmentette a vállalatot, de ismét nehézségekbe ütközött a piac összeomlása az 1929-es Wall Street összeomlása után . A vállalat ezért bezárta a Jambes és két Namur gyárat, és stabil volt a második világháború idejére , amely során Belgium nagy részéhez hasonlóan a gyárat a náci Luftwaffe , valamint a szövetséges légierő ( RAF és USAAF ) bombázta.. A termelés kezdetben a kevésbé bombakárosult jemeppei gyárban indult újra, mígnem sikerült helyreállítani a gyártósorokat Seraingban, ami a Jemeppe gyár bezárásához vezetett az 1950-es években. Míg Seraing számos épületét felújították, a terület nagy része a 2. világháború utáni állapotban maradt egészen a 2000-es évek elejéig, amikor ezeket az elhagyott 19. századi épületeket kitakarították, hogy létrehozzák a modern acélvázas gyárat, a látogatóközpontot és a kis gyári boltot. amelyek ma is léteznek, az eredetileg helyreállított 19. századi gyárirodákkal együtt.

Forrás: wikipédia

Garanciális feltételek

Garancia: 1 év  

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz
Postai utánvétel

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-2 munkanap
Személyes átvétel Budapest IX.
MPL - csomagautomata 1650 HUF
MPL - házhozszállítás 1800 HUF
PostaPont 1650 HUF

Mások ezeket keresték még