Termékek
Összes kategóriában
részletes keresés

Licitálás

A licitálásról

A licitálás során azt javasoljuk, hogy ajánlataként azt a maximális összeget adja meg, amelyet hajlandó kifizetni a termékért, hiszen nagy valószínűséggel ennél csak alacsonyabb áron fog elkelni a termék.

Ahogy zajlik az aukció és licitek érkeznek a termékre, a beérkező ajánlatokat összehasonlítjuk az Ön maximális licitjével. Ha túllicitálják, rendszerünk automatikusan növeli az Ön aktuális licitjét a licitlépcsőben meghatározott érték szerint, annak érdekében, hogy továbbra is az Öné legyen a nyertes licit. Mindezt addig teszi, amíg az aktuális licit el nem éri az Ön által meghatározott maximális licitet. Ha ezt követően az Ön ajánlatánál magasabb licit érkezik a termékre, már a másik felhasználóé lesz a nyerő licit. Ebben az esetben értesítőt küldünk és lehetőség nyílik rá, hogy növelje maximális licitjét.

Hogyan licitálhatok?

A licitáláshoz el kell végeznie a biztonsági regisztrációt, azaz ellenőrzött vásárlói státusszal kell rendelkeznie.
A licitálás nagyon egyszerűen működik, az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb lépéseket:

Tekintse át a terméket, ellenőrizze a leírást, a képeket és tájékozódjon arról, hogy az eladó milyen szállítási és fizetési opciókat vállal. Ha bármilyen kérdése merülne fel, vegye fel a kapcsolatot az eladóval a Galéria Savaria biztonságos üzenetrendszerén keresztül.
Ha elégedett a termékkel, kövesse az alábbi lépéseket:

1. A terméklapon írja be a legmagasabb ajánlatát az “Én licitem” mezőbe, majd kattintson a Licitálok gombra.
2. A megjelenő ablakban ellenőrizze, hogy helyes összeget adott-e meg, majd kattintson a Megerősítés gombra.

Az aukció lejártát követően e-mailben értesítjük, hogy sikerült-e megnyernie a terméket, valamint a további teendőkről is olvashat.

Licittörténet, licitálók megtekintése

A licittörténetben bárki figyelemmel kísérheti az aukció alakulását. Hányan licitálnak a termékre, hány licit érkezett, valamint milyen összeget ajánlottak a felhasználók.

A licitálók felhasználóneve nem publikus, ezek kódolva kerülnek megjelenítésre. (Pl.: a***x)
Kizárólag az eladó számára ismert a licitálók felhasználóneve.

Licit utólagos módosítása, visszavonása

Általános szabályként nem tesszük lehetővé a licitek törlését, módosítását.

Milyen különleges aukciókkal találkozhatok?

Minimáláras aukció
Elképzelhető, hogy az eladó minimálárat határozott meg az aukcióra. Ez egy rejtett összeg, amely alatt az eladó nem értékesíti a terméket.
Ha a legmagasabb licit nem éri el ezt az összeget, az eladónak nem kötelessége átadni a terméket.

Fontos tudnivalók
A licitálás izgalmas folyamat, de ne feledje, hogy minden egyes elküldött licittel kötelező érvényű vásárlási ajánlatot tesz. Ha Ön nyeri meg a terméket, abban az esetben köteles megvásárolni a terméket.

Ne licitáljon azonos termékekre, ha csak egyet kíván megvásárolni. Ha mindkét terméket megnyeri, valamennyit meg kell vásárolnia.

Ha túllicitálták, várja meg az aukció lejártát, még mielőtt egy másik, hasonló termék aukcióján is részt venne. Ha a nyertes licitáló valamilyen oknál fogva nem tudja teljesíteni a tranzakciót, az eladó felkínálhatja Önnek a terméket és Ön lesz a nyertes licitáló.

Ha az eladó felvette Ön a blokkolt felhasználók listájára, más felhasználónévvel sem licitálhat a termékre.

Hogyan licitálhatok?

A licitálás nagyon egyszerűen működik, az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb lépéseket:

Tekintse át a termék adatlapját, olvassa át a leírást, tájékozódjon a képek alapján, valamint ellenőrizze, hogy az eladó milyen szállítási és fizetési opciókat vállal.
Ha bármilyen kérdése lenne, vegye fel a kapcsolatot az eladóval a Galéria Savaria biztonságos üzenetrendszerén keresztül.

Ha minden rendben talált és elégedett a tájékoztatással, a következő lépések szerint haladjon:

1. A terméklapon írja be a legmagasabb ajánlatát az “Én licitem” mezőbe, majd kattintson a Licitálok gombra.
2. A megjelenő ablakban ellenőrizze, hogy helyes összeget adott-e meg, majd kattintson a Megerősítés gombra.

Ahogy zajlik az aukció és több licitáló is beszáll a versenybe, folyamatosan növeljük az Ön ajánlatát. Mindig csak a szükséges mértékben növeljük az aktuális licitjét, hogy az elegendő legyen ahhoz, hogy az Öné maradjon a nyertes licit vagy hogy elérje a minimálárat (ha van). Mindezt az Ön által meghatározott maximális ajánlat eléréséig tesszük meg.
Ha túllicitálják, e-mail értesítőben tájékoztatjuk erről, és megfontolhatja az ajánlat növelését.

Ezt a következőképpen teheti meg:
Keresse meg a terméket az Én Galériám Licitjeim menüpontján belül, majd írja be az új maximális licitjét. Az aukció lejártát követően e-mailben értesítjük, hogy sikerült-e megnyernie az aukciót.

Ne feledje, hogy csak akkor licitáljon a termékre, ha azt valóban meg akarja vásárolni. Ha Ön nyeri meg az aukciót, köteles kifizetni és átvenni a terméket.

Tudjon meg többet a licitálásról általában

Mi az a licitlépcső?

A licitlépcső az az összeg, amely megmondja, hogy a következő licitnek mennyivel kell nagyobbnak lennie az előzőnél.

Licitlépcső

A Galérián az eladó határozza meg a licitlépcsőt, ennek 2 típusa lehet:

1. alapbeállítás szerinti licitlépcső
2. saját licitlépcső

1. Alapbeállítás szerinti licitlépcső

Alapbeállítás szerint a licitlépcsőt mindig a termék aktuális ára határozza meg és rendszerünk az aukció állása szerint automatikusan meghatározza a licitlépcső mértékét:

Jelenlegi ár Licitlépcső
1 - 99 HUF 10 HUF
100 - 999 HUF 50 HUF
1.000 - 1.999 HUF 100 HUF
2.000 - 4.999 HUF 200 HUF
5.000 - 9.999 HUF 500 HUF
10.000 - 24.999 HUF 1.000 HUF
25.000 - 49.999 HUF 2.000 HUF
50.000 - 99.999 HUF 5.000 HUF
100.000 - 199.999 HUF 10.000 HUF
200.000 - 499.999 HUF 20.000 HUF
500.000 - 999.999 HUF 50.000 HUF
1.000.000 HUF - 100.000 HUF

Fontos: Annak ellenére, hogy a licitlépcsőket feltüntetjük, fenntartjuk a jogot azok megváltoztatására, annak érdekében, hogy a Galéria Savaria működését optimalizáljuk vagy az értékesítés hatékonyságát növeljük.

2. Saját licitlépcső

Ha Ön saját licitlépcsőt szeretne meghatározni, erre is lehetősége van. Ebben az esetben az Ön által megjelölt fix összeggel növekszik a licitlépcső és az aukció jelenlegi ára nem befolyásolja a licitlépcső alakulását.
Pl.: Ön 10.000 Ft-ot határoz meg az aukció indításakor kikiáltási árként, valamint licitlépcsőként 5.000 Ft-ot állít be. Ez azt jelenti, hogy 10.000 Ft-ról indul a licitálás és minden egyes licitálónak minimum 5.000 Ft-tal nagyobb összegben kell licitálnia. Az alapbeállítás szerint a licitlépcső 10.000 Ft-os termék esetén 1.000 Ft lenne, majd ahogy emelkedik a termék ára, a következő ársávba lépve nő a licitlépcső is (25.000 Ft-nál 2.000 Ft, lásd fent a táblázatban). Ha az aukciót saját licitlépcsővel indítja, a licitlépcső 25.000 Ft esetén is 5.000 Ft marad.

Előfordulhat, hogy a licitem meghaladja a licitlépcső szerint meghatározott licitösszeget?

Igen, ez három esetben fordulhat elő:
1. Hogy megközelítse a minimálárat: Minimáláras aukció esetén a licitlépcső szerint növelt összeg helyett az Ön által adott automatikus licit teljes összegét megjelenítjük.
Példa: egy aukció jelenlegi ára 600 Ft, az Ön maximális licitje 1100 Ft, miközben a minimálár 2000 Ft. Ebben az esetben a licitlépcső szerinti 650 Ft helyett 1100 Ft lesz a jelenlegi ár.

2. Hogy elérje a minimálárat: Minimáláras aukció esetén automatikusan a licitlépcső szerint meghatározott összeg fölé növeljük a licitjét, hogy az elérje a minimálárat. Ez azt jelenti, hogy az aktuális licitje a minimálár összege lesz. Az Ön által adott maximális licitet azonban semmi esetben sem növeljük.
Példa: egy aukció jelenlegi ára 600 Ft, az Ön maximális licitje 1100 Ft, miközben a minimálár 800 Ft. Ebben az esetben a licitlépcső szerinti 650 Ft helyett 800 Ft lesz a jelenlegi ár.

3. Hogy túllicitálja a másik felhasználó maximális licitjét: A licitlépcső szerint meghatározott összeg fölé növeljük a licitjét, ha azzal a másik licitáló maximális licitjét meghaladja. Az Ön által adott maximális licitet azonban ebben az esetben sem növeljük.
Példa: egy aukció jelenlegi ára 600 Ft, az Ön maximális licitje 1.600 Ft, miközben a jelenlegi nyertes licitáló maximális ajánlata 1.100 Ft. Ebben az esetben a licitlépcső szerinti 650 Ft helyett 1.200 Ft lesz a jelenlegi ár.

Előfordulhat, hogy a licitlépcső töredékével licitálnak túl?

Igen, egy licitáló maximális licitjének minimum 1 Ft-tal kell meghaladnia a másik licitáló maximális licitjét.

Példa:
Ön az első licitáló egy termékre, amelynek a kikiáltási ára 2.000 Ft és az Ön maximális licitje 5.000 Ft.
Ebben az esetben a nyitólicit 2.000 Ft lesz. Ha egy másik felhasználó 2.200 Ft-ot licitál, az Ön licitjét automatikusan 2.400 Ft-ra növeljük.
Ha egy harmadik felhasználó 5.001 Ft-ot licitál, akkor az övé lesz a nyertes licit 5.001 Ft értékben. Mivel az 5.001 Ft magasabb, mint a 2.400 Ft, valamint az Ön maximális 5.000 Ft-os licitje, a harmadik felhasználóé lesz a nyertes licit, hacsak Ön vagy egy újabb licitáló nem licitálja túl.

Automatikus licit

Az automatikus licitrendszerünk kényelmesebbé teszi a licitálás folyamatát és lehetővé teszi, hogy ne kelljen minden egyes alkalommal visszatérnie, ha más felhasználók is licitálnak.

Hogyan működik az automatikus licit?

A licitálás során megadja azt a maximális árat, amelyet hajlandó kifizetni a termékért. Az eladó és a többi felhasználó számára sem ismert az Ön maximális ajánlata.

Ha újabb licit érkezik a termékre, a licitlépcsőnek megfelelően automatikusan növeljük az Ön ajánlatát. Mindig csak a szükséges mértékben növeljük az ajánlatát, hogy az elegendő legyen ahhoz, hogy az Öné maradjon a nyertes licit vagy hogy elérje a minimálárat (ha van). Mindezt az Ön által meghatározott maximális ajánlat eléréséig tesszük meg.

Ha egy másik felhasználó ugyanazt az összeget határozta meg maximális ajánlatként, mint Ön, erről értesítsük a licitálás során, így megfontolhatja a magasabb összeg megadását.

Példa az automatikus licit működésére:
1. A termék jelenlegi ára 1.000 Ft. Jelenleg Péteré a nyertes licit, aki 1.500 Ft-ban határozta meg a maximális ajánlatát. Ez az 1.500 Ft-os maximális ajánlat bizalmas információ, kizárólag Péter számára ismert.
2. Egy másik felhasználó, Andrea szintén licitál a termékre, ő úgy dönt, hogy 2.000 Ft-ot is megér a termék, ezért megadja a 2.000 Ft-os maximális licitet. Andrea lesz a nyertes licitáló.
3. Péter licitjét automatikusan növeli a rendszer 1.500 Ft-ra, ezért Andrea aktuális licitje 1.600 Ft.
4. Pétert üzenetben értesítjük, hogy túllicitálták. Ha nem növeli a maximális ajánlatát, Andrea fogja megnyerni a terméket.

Hasznos információ:
Ha a termék minimálárral rendelkezik és az Ön maximális ajánlata eléri vagy meghaladja az eladó által meghatározott minimálárat, a licitlépcső szerinti összeg helyett a jelenlegi licitje a minimálár összege lesz és onnan folytatódhat a licit.

Hol találom azokat a termékeket, amelyekre licitáltam?

Az Én Galériám Licitjeim menüpontjára kattintva találja az összes olyan aukciót, amelyekben licitálóként részt vett.

Aktív aukciók
Itt áttekintheti azokat a termékeket, amelyek aukciója még nem járt el. Itt akár növelheti is a maximális licitjét.

A listában zöld színnel jelenik meg a licitösszeg abban az esetben, ha a jelenlegi állás szerint Ön lesz az aukció nyertese, pirossal ha túllicitálták vagy még nem érte el a minimálárat.

Lejárt aukciók
Itt találja azokat a lezárult aukciókat, amelyeken licitált, de nem Öné lett a nyertes licit.

Mik azok a minimáláras aukciók?

Elképzelhető, hogy az eladó minimálárat határozott meg az aukcióra. Ez egy rejtett összeg, amely alatt az eladó nem értékesíti a terméket.
Ha a legmagasabb licit nem éri el ezt az összeget, az eladónak nem kötelessége átadni a terméket.

Az eladók a minimálár segítségével alacsonyabb kikiáltási árat adhatnak meg, amellyel vonzóbbá tehetik az aukciót az érdeklődők számára és nagyobb kedvet adhatnak az aukción történő részvételhez. Ugyanakkor a minimálár meghatározása biztosítékot jelent, hogy a termék nem kel el túl alacsony áron.

A minimálár összege nem publikus, azonban az eladónak lehetősége van feltüntetni ezt a termékleírásban vagy tudatni az érdeklődőt, ha üzenetben a minimálár összege felől érdeklődik. Erre azonban az eladó nem kötelezhető.

Amíg a legmagasabb licit nem éri el vagy haladja meg a minimálárat, a "minimálárat nem érte el" üzenet jelenik meg az aktuális licit alatt.

Hogyan működik a licitálás minimáláras termék esetén?

Ha a maximáls licitje eléri a minimálárat, az aktuális licitjét a minimálárhoz igazítjuk, azaz az Ön aktuális licitje meg fog egyezni a minimálárral.

Példa:
Az eladó 1.000 Ft kikiáltási áron indítja a terméket, minimálárként 10.000 Ft-ot határoz meg. "A" felhasználó 1.100 Ft-ot ajánl a termékért, ezzel a termék jelenlegi ára 1.100 Ft lesz. Ez az összeg nem éri el a 10.000 Ft-ban meghatározott minimálárat, ezért ha nem érkezik új licit, az aukció sikertelenül zárul, az eladónak nem kell átadnia a terméket.

Tegyük fel, hogy "B" felhasználó 15.000 Ft-os licitajánlatot tesz. A termék jelenlegi ára 10.000 Ft lesz (a minimálár összege), így a minimálárat eléri a jelenlegi ár. Ha nem érkezik több licit, az aukción meghirdetett termék nyertese "B" licitáló lesz.
A fenti példából látható, hogy ha egy licitáló maximális licitajánlata meghaladja a minimálárat, akkor a jelenlegi ár nem a licitlépcső szerint emelkedik, hanem automatikusan a minimálár összegére áll be az aktuális licit.

Hogyan tudom módosítani a licitemet?

A licit növelésére lehetősége van, azonban a csökkentésére nincs mód.

Licit növelése
A korábban leadott licitjét bármikor növelheti az aukció ideje alatt. Ehhez egyszerűen adjon meg egy magasabb összeget a licitálás során.

Ne feledje, abban az esetben, ha maximális licitet határoz meg, ahogy zajlik az aukció és több licitáló is beszáll a versenybe, folyamatosan növeljük az Ön ajánlatát. Mindig csak a szükséges mértékben növeljük az aktuális licitjét, hogy az elegendő legyen ahhoz, hogy az Öné maradjon a nyertes licit vagy hogy elérje a minimálárat (ha van). Mindezt az Ön által meghatározott maximális licit eléréséig tesszük meg.

Meggondoltam magam a maximális licitemet illetően
Általános szabályként nem tesszük lehetővé a licit visszavonását vagy törlését. Licit törlésére ügyfélszolgálati megkeresés révén kerülhet sor.
Amennyiben a törlés nem befolyásolja a minimálárat, illetve a további ajánlatokat, abban az esetben kérésre törölhetjük a licitet az ajánlatot követő 24 órán belül.

Miért tűnik úgy, hogy egy felhasználó saját magára licitált?

Eladók nem licitálhatnak saját termékeikre.

Ha a licittörténetben úgy tűnik, hogy a felhasználó saját magára licitál, az két esetet jelenthet:

1. A felhasználó a saját maximális ajánlatát növeli, ezzel vagy a minimálárat szeretné elérni vagy a nyerési esélyét tovább növelni
2. A felhasználó egy másik licitáló automatikus licitjét próbálja túlszárnyalni

Mi történik akkor, ha nem érem el a minimálárat?

Ha a legmagasabb licit nem éri el az eladó által meghatározott minimálárat, az aukció sikertelenül zárul és az eladónak nem kötelessége átadni a terméket.

Miért tűnt el a villámáras vásárlási lehetőség?

Ha a termék jelenlegi ára eléri a villámár 100%-át, a villámáras vásárlási lehetőséget elrejtjük és csak licit útján kelhet el a termék.