Ez a termék elkelt. Hasonló tétel kereséséhez használja a keresőt vagy tekintse meg a kapcsolódó hirdetéseket.

1791 - Szombathely története a Spissich nemesi család könyvtárából Gyönyörű metszetekkel !!


Szeretné megtekinteni mennyiért kelt el?
Az eladási ár megtekintéséhez jelentkezzen be vagy regisztráljon.

Más tárgyak eladási ára is érdekli? Lépjen az Archív Katalógus oldalra.
Eladás ideje: 2024. márc. 29. 16:43

Garancia: 7 nap  
Termék információk
Feltöltés ideje: 2023. december 12.
Termékkód: 5422675
Megtekintések: 268
Megfigyelők: 3
Eladó adatai

Bibliofilia (75)    
Csongrád megye

Hitelesített felhasználó

Válaszadás: 100%-ban57 perc alatt
Pozitív értékelések: 100%
Utolsó belépés: Ma, 13:50
Regisztráció: 2021. november 27.
Miért választják a vásárlók a Galéria Savariát?
Tudja meg, milyen lépésekkel tesszük biztonságosabbá és kényelmesebbé online piacterünk használatát. Részletek
Kor:18. század vagy előtti
Állapot:kiváló
Kötés típusa:bőrkötés
Jellemző:első kiadás, illusztrált

[Schönwisner István] Schoenvisner, Stephanus: Antiquitatum et historiae Sabariensis ab origine usque ad praesens tempus libri novem. Studio et opera

Pest, 1791. Typis Matthiae Trattner. [20] + 384 + [7] p. + 21 számozott rézm. t. (9 kihajtható).

A címlapon a Spissich család tagjainak bejegyzése olvasható (János? és Antal?)

Jáprai Spissich János (Sümeg, 1745. március 28. – Kisgörbő, 1804. április 23.) Zala vármegye alispánja, a magyar jakobinus mozgalom tagja, a "A jó tanácshoz" ("Boni Consilii") címzett szabadkőműves páholy főmestere.

A kötet érdekessége, hogy a lapok szélein korabeli marginális jegyzetek olvashatók, melyek végigkísérik a könyvet. A kötet tulajdonosa, a Spissich nemesi család egyik tagja - lehetséges hogy Spissich János - látta el rendkívül érdekes kiegészítésekkel. Helyenként szintén tőle aláhúzások láthatók.

Korabeli dúsan aranyozott félbőr kötéseben. Egy lapon a fotózott sérülést leszámítva megkímélt állapotú, szép példány. A kötet lapjai és a táblák tiszták, épek. Hiánytalan darab.

Szombathely Claudius császár alatt, i. sz. 43-ban jött létre Colonia Claudia Sabaria néven, a Balti tengert a Római Birodalom központjával összekötő Borostyánkő-út mentén. Domitianus császár idején Pannoniát önálló provinciává szervezték, s ekkor Sabaria (Savaria) Pannonia fővárosává lett. Gyakran időztek itt a római caesarok, ezért hihető, hogy fényűző császári palota és fürdőház is épült. A kereszténység elterjedésének kezdetén a város jelentősége még fokozódott. Az elmúlt kétezer év során sok pusztításon ment keresztül: a hunoktól 433 táján, majd 791-ben – amikor az avarokat állítólag maga Nagy Károly verte ki a városból –, a tatárdúláskor 1242-ben, Bocskai hajdúitól 1605-ben, majd a franciák szállták meg Napoleon alatt, de pusztította földrengés és több tűzvész is. Mindezek ellenére szerencsére sok római és kora keresztény emlék megmaradt. Mindezekről beszámol könyvében Schönvisner István (1738-1818) jezsuita bölcsészdoktor, a pesti egyetemen a régészet tanára, majd ugyanennek az egyetemnek rektora, 1794-től az egyetem könyvtárának igazgatója. Ezt a művét Szily János püspöknek ajánlotta. Mint írja, Szily püspök buzdította őt ezek feltárására és közzétételére, s támogatta bőkezűen anyagiakkal.
A kötet lapjain (az 1. és a 384. oldalon) Tischler, az egyik legtehetségesebb XVIII. századi magyar rézmetsző két dekoratív metszetével, melyek a város és a püspöki palota látképét ábrázolják.

A termékeink között ritka, egyedi könyveket, nyomtatványokat, könyvkötészeti szempontból különleges darabokat és kéziratokat talál.

Garanciális feltételek

Garancia: 7 nap  

Fizetési opciók

Banki előre utalás
Készpénz

Szállítási opciók

Szállítás innen: Magyarország
Feldolgozási idő: 1-3 munkanap
Személyes átvétel Szeged
Postázás 2190 HUF
Külföldi szállítás
Az eladó ezt a terméket nem szállítja külföldre.

Mások ezeket keresték még